Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam

De gaskraan is dichtgedraaid!

Met het installeren van de warmtepompboiler en daarmee het verwijderen van de CV ketel is de laatste gasverbruiker verdwenen. Het hele huis is nu all-electric. Dat betekent dat de gaskraan dichtgedraaid kon worden. Met de huidige hoge gasprijzen geen moment te laat. Het was iets minder ceremonieel dan gedacht, want de installateur wilde de CV ketel snel los schroeven.

De gaskraan is dus dicht, maar dat heb ik nog niet gemeld bij de energieleverancier of netbeheerder. Op de een of andere manier blijft het nog even een zekerheid dat ik nog terug kan vallen, mocht het allemaal toch niet goed functioneren.

Ik begrijp dan ook heel goed dat nog niet iedereen er aan toe is om van het gas te gaan. Daarom ben ik ook geen tegenstander van hybride warmtepompen: het moet rijpen bij mensen. Als ik, die er dagelijks mee bezig is, het al lastig vind, dan moeten anderen waarvoor dit onderwerp minder belangrijk is ook de tijd krijgen.

Niet zo lang waren er velen sceptisch tegenover zonnepanelen: straling, terugverdientijd, lastig…. Nu men er meer aan gewend is komt ook de late meerderheid op gang. Hetzelfde gaat ook met de warmtepomp gebeuren.

Een goede stap is nu alvast overstappen op inductie koken. Kies op het gemakje een mooie plaat uit en vind een goede installateur. Qua gas bespaart dat maar zo’n 20-50 m3 per jaar, maar het is weer een drempel minder. En kom je in totaal onder de 500 m3 per jaar, dan scheelt je dat weer een beetje vastrecht.

6 Comments

 1. Tom Brandts

  Gefeliciteerd! Onze warmtepompboiler, een Vaillant Arostor 270, is nog steeds niet geleverd, dus we wachten nog steeds op deze laatste stap.

 2. Tis Peeters

  Geluk gewenst. Een flinke stap. Ga je nu het huis uitsluitend met de Elga hybride verwarmen? Bij mij krijgt die de vloer niet hoger dan 28-29 graden bij een buitentemperatuur van 4 graden. Hoe ga je dat doen als er een koude winter komt? Kan de Elga dat dan alleen aan? Hoe hoog krijg jij de watertemperatuur van de vloer? Ben heel benieuwd naar je ervaringen als het kouder wordt. Ik gebruik dan nog een beetje gas als de Elga het niet trekt. Hou me op de hoogte.

  • Comment by post author

   Ik verwarm al 4,5 jaar op deze manier. Gaat tot nu toe prima. Nu de hal beter geïsoleerd en kierdichter is moet het nog beter gaan. Ook de voordeur is vervangen door een beter sluitend en isolerend exemplaar.

  • Tom Brandts

   Bij ons doet de ELGA het inmiddels ook nagenoeg alleen. Dit seizoen is de cv ketel nog niet bij geweest en het is al min 7 geweest. De watertemperatuur is maximaal 31 graden geweest. We hebben Tonzon onder de oorspronkelijke EPS vloerisolatie laten aanbrengen. De warmteweerstand in nu ongeveer 7. In januari gaat de ketel eruit. Er komt een Vaillant arostor 270 warmtepompboiler en een 9kW backup elektrische cv ketel voor in de plaats. Dan gaat ook hier de gaskraan dicht.
   De levering van de boiler heeft heel erg lang geduurd, maar hij is nu aangekomen bij de installateur.

 3. Cor Ad

  Heeft U al eens gehoord van infrarood verwarming (zonder rood licht uiteraard))…met panelen in plafond vloer of in/op de muren, ook e.v.t. met een mooie afbeelding op de panelen…is helemaal stofvrij goedkoop..zuinig en al helemaal in combinatie met zonnepanelen, ik hoor hier eigenlijk niemand over, waarom niet????..het is tenslotte de toekomst!…en direkte verwarming…ik zelf ben daar een voorstander van….zelf regelen.

  • Tm Brandts

   Hallo Cor, infraroodpanelen zijn als bijverwarming voor een zitplaats of een werkplek in een verder onverwarmde ruimte prima bruikbaar. Maar voor verwarming van een ruimte zijn ze geen concurrent voor een cv ketel en nog veel minder voor een warmtepomp. Het rendement is namelijk niet hoger dan bijna 100%. En aangezien hij op electriciteit werkt en die deels opgewekt wordt in een centrale is het totale rendement lager dan dat van een gasketel en veel lager dan dat van een warmtepomp.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.