Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

De ene HR ketel is de andere niet, kies de zuinigste

Er zijn nog wel degelijk verbeteringen geweest in de HR107 CV ketels. Heb je dus een oudere HR ketel, dan kun je nog steeds veel gas besparen bij aanschaf van een moderne. Mocht je ketel aan vervangen toe zijn, dan is het natuurlijk beter om te zoeken naar een alternatieve verwarmingsbron.

Mocht je daar nog niet aan toe zijn en voor de laatste keer een nieuwe ketel willen, let dan wel op welke je neemt. Er zijn wel degelijk verschillen tussen ketels in rendement. Het loont om dit zelf goed uit te zoeken, want niet elke loodgieter is hier van op de hoogte, of hangt liever een ketel op waar hij veel korting op kan krijgen.

In onderstaande vergelijking gebruik ik twee Intergas ketels als voorbeeld. De Intergas Kombi Kompact HReco en de Intergas XTREME. Beiden hebben een A label.

1. Verbeterd taprendement

Vooral op het gebied van warm water voor douche/bad zijn flinke verbeteringen gerealiseerd, voornamelijk door toepassing van een extra warmtewisselaar. Dit kost iets meer geld, waardoor het in de goedkoopste modellen niet zit. Hierdoor bespaar je wel flink op gas. Minder gas gebruiken is altijd beter, maar je verdient dit ook makkelijk terug, zeker met een regendouche of (groot) gezin.

De Xtreme heeft in het beste geval een rendement van 127,6 %, de HReco 101,4 %. Dit is een flink stuk beter, en kan je zo 100 m3 gas per jaar besparen.

2. Lagere nominale belasting

Door de CV watertemperatuur te verlagen stijgt het rendement, maar kan er ook minder warmte worden afgegeven. Dan is het belangrijk dat de ketel op een zo laag mogelijk vermogen kan werken. Anders gaat de ketel pendelen: de brander gaat een paar minuten aan, en dan weer een paar minuten uit. Het is zuiniger om doorlopend op een laag vermogen met een lage temperatuur te verwarmen. Dit kan ook tientallen m3 gas besparen.

De HRECO30 heeft een minimaal vermogen van 8 kW. En wil je meer tapwater, dan wordt dit minimale vermogen nog hoger. In een (goed) geïsoleerd huis is dit al snel te veel. Bij de Xtreme is dat minimum altijd 4 kW. Ook hiermee bespaar je gas, maar een verwarming die altijd warm is, is ook comfortabeler dan een verwarming die afwisselend heet en koud is.

Kortom, ga niet voor het goedkoopste model, want net als bij printers betaal je je vervolgens blauw aan de verbruikskosten. Bovendien zorgt het ook voor meer CO2 uitstoot dan nodig. Wil je nog meer gas besparen, overweeg dan een hybride warmtepomp te plaatsen in combinatie met een CV ketel. Bijvoorbeeld de nieuwe Remeha Techneco Elga Ace.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.