Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam, Energiebesparing

Bouwkundig adviseur op bezoek

Er zijn nu al vele kleine en wat grote besparingen doorgevoerd. Al deze verbeteringen hebben geleid tot een verlaging van de energierekening van € 123 naar ongeveer € 60 per maand. De snelle winst is nu wel behaald. Wat kan er nog meer gedaan worden?

Afgelopen woensdag had ik een afspraak met een bouwkundig adviseur van Hoom. Zij helpen met advies over energiezuinig wonen op het gebied van alle soorten isolatie, zonnepanelen en zonneboilers. Mij ging het vooral om advies over de staat van de isolatie en om mogelijke alternatieven voor de oude HR ketel die hier nu hangt.

Op het gebied van isolatie ben ik een heel stuk wijzer geworden. Het enige dat echt loont om aan te pakken is dakisolatie van binnenuit en het kleine oude dakraampje van plastic. De kleine stukjes buitenmuur die ik heb lonen alleen om verder te isoleren als er een aantal buren samen meedoen om de opstartkosten mee te delen. Ook zou de bodem nog afgedekt kunnen worden om opstijgend vocht tegen te gaan.

Het beste alternatief voor duurzame betaalbare verwarming en warm water heb ik nog niet gevonden. Een nieuwe HR ketel is de goedkoopste en simpelste oplossing. Deze zal een stuk zuiniger zijn dan een van 12 jaar oud, maar gebruikt nog steeds gas. Zonnecollectoren klinken heel leuk, maar verdienen zich pas na 30 jaar terug. Zonnepanelen zijn dan een beter alternatief met een terugverdientijd van 8 jaar. Dan moet je echter een warmtepomp hebben met een boiler.

Om een advies te krijgen wat nou de beste combinatie van oplossingen is tegen een aanvaardbare prijs komt er binnenkort nog een energie maatwerk adviseur langs. Ik hoop dat hij dan kan adviseren wat in mijn geval nou het handigst is.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.