Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing, Koelen/verwarmen

4 jaar ervaring + energiegebruik hybride warmtepomp

Slechts vier jaar geleden kocht ik een (hybride) warmtepomp. De ISDE subsidie was net geïntroduceerd. Installateurs gingen daar op inspelen en verkochten de eerste hybride warmtepompen. Nog steeds was het iets voor een kleine groep mensen die er écht in geïnteresseerd was of een overschot aan kWh vanuit de zonnepanelen had.

Hoe anders is dat nu? De belasting op gas is flink gestegen, en zelfs de Consumentenbond waagt zich aan een test over hybride warmtepompen. Er is nog steeds een goede subsidie en de terugverdientijd begint ruim binnen het einde van de levensduur te vallen. Ook willen steeds meer mensen toch hun gasverbruik verminderen, vanwege het milieu of de steeds hoger wordende prijs van gas.

Niet lang na de installatie besloot ik de kabel naar de gasketel los te halen en het de Elga alleen te laten doen. Tot op de dag van vandaag is die niet meer aangesloten geweest.

Verbruik per jaar

Omdat sommigen gewoon benieuwd zijn wat zo’n warmtepomp nou verbruikt, hierbij mijn gegevens. Woning uit 1985, bestaande isolatie, overal HR++ glas, vraaggestuurde ventilatie, 4 bewoners

20171.274 kWh
20181.507 kWh
20191.325 kWh
20201.484 kWh

Meer benieuwd wat een warmtepomp in jouw situatie gaat verbruiken? Ik schreef de blog Hoeveel gebruikt een warmtepomp? waarin staat hoe je een schatting kunt maken.

Groeiende interesse in Elga tunen

In deze tijd heb ik tientallen eigenaren van een Elga persoonlijk geholpen met het beter laten werken van hun Elga warmtepomp. Nog eens duizenden mensen bekeken de pagina met tips om de Elga beter te laten werken.

Zonder uitzondering scheelde dat tientallen procenten op hun gasrekening. Daaraan merk ik dat je echt specifieke kennis moet hebben om warmtepompen beter te laten werken dan de fabrieksinstellingen, en dat niet elke installateur dat heeft, of problemen wil voorkomen.

37 Comments

 1. Tis Peeters

  Ben telkens weer verbaasd Luuk dat jouw warmtepomp zo weinig gebruikt. Onze woonsituaties zijn waarschijnlijk niet te vergelijken. Ik heb bijna 200 m2 vloerverwarming en mijn warmtepomp gebruikt 3600 kwh per jaar. Mijn gasverbruik is gedaald van 2000 naar 300 m3 (2020) en dankzij de zonnepanelen is het rendement zodanig dat ik de warmtepomp er in 4,5 jaar uit heb. Het huis is goed geïsoleerd, ramen muren, dak. Mijn warmtepomp draait altijd op volle kracht (tussen de 900 en 1000watt).

  • luukonline

   Ik vind het ook nog steeds bijzonder dat je in absolute aantallen zoveel gas kunt besparen met deze relatief kleine warmtepomp. Ik denk dat jij het maximale er wel uit haalt.

   Neem een iets grotere warmtepomp en je hebt helemaal geen gas meer nodig. Maar ik snap heel goed dat iedereen dat in z’n eigen situatie nog even aan wil zien. Dat wilde ik zelf immers ook, daarom geloof ik voor nu wel in de hybride variant.

  • Ko

   Tis jou waardes kloppen. Je gebruik 2000-300=1700 m3 gas minder. Voor elke m3 gas heb je tussen de 8a9 kW stroom nodig. Ik reken nu met 8 en ga er van uit dat de totale hoeveelheid van 1700 m3 nodig heb voor je verwarming/sanitair. Dus 1700x8kW is 13600 kW. Als je geen warmte pomp zou hebben en puur elektrisch zou verwarmen, had je dus die 13600 kW nodig. Een warmtepomp heeft een CP waarde. In een gunstig geval is die COP 4. Dan mag je de 13600 kW delen door 4 en dan komt je stroonverbruik op 13600/4= 3400 kW.
   Jij gebruikt 3600 kW dus over het hele jaar draai je dus met een COP van 13600/3600= 3,77.
   Je doet het dus gewoon goed en er valt weinig over op te merken.

  • Tis Peeters

   Dag Ko, dank voor de berekening en de bevestiging dat mijn WP niet te veel verbruikt. Een geruststelling.

 2. SGS de Bruijn

  Ik heb een Techneco Loria 6008 en verbruik voor verwarmen, sanitair warm water en koelen op de hele warme dagen 2220 kWh (2019) en 2238 kWh (2020).
  2 onder 1 kap uit 1984 upgrade naar HR++ glas, vloerverwarming beneden. Heb de geïnvesteerde 9100€, subsidie 2100€ (panelen voor gekocht) er in 4.5 jaar uit, ruime calculatie. Gezin met 4 personen.

 3. Jaap Roozeboom

  Beste Luuk,
  Eind 2017 is bij mij een ELGA geïnstalleerd. Ik heb geen vloerverwarming en maak gebruik van de originele convectoren in een vrijstaand huis uit 1976. Door isolatie van de spouw, vloer en dubbel glas heb ik het gasverbruik van aanvankelijk ca. 5000m3 kunnen terugbrengen tot ca. 1800m3.
  Het eerste jaar met de warmtepomp was het gasverbruik nog 1100m3, vooral doordat de cv te snel werd bijgeschakeld en doordat de warmtepomp werd afgeschakeld bij 4gr. en pas weer werd ingeschakeld bij 7gr. Nadat ik deze temperatuur heb verlaagd tot -3gr. en ik de ELGA heb losgekoppeld van de CV (nu weer met eigen thermostaat) had ik afgelopen jaar een gasverbruik van 350m3, waarvan ongeveer de helft voor warm water. De Elga gebruikte 3000kWh.
  Eén aspect van de ELGA begrijp ik niet, de Defrost. Hoe kan ik nagaan of zien dit bij mij goed werkt? In 2019 was de buitenkant van de buitenunit tijdens een vorstperiode bedekt met een ijslaag. Daarna heb ik dit niet meer gezien. Wat is het effect als defrost niet werkt?

  • Tis Peeters

   Beste Jaap,
   Bevriezing van de buitenunit van de Elga is volstrekt normaal bij temperaturen onder de plus vier graden. Als je goed oplet hoor je in de binnenunit de pomp omslaan en gebruikt de buitenunit het water uit het warmtesysteem binnen om te ontdooien.
   Dit gebeurt afhankelijk van de vochtigheidsgraad buiten en de buitentemperatuur minstens tweemaal per uur, bij mij veel vaker. Als je buiten gaat kijken zie je hem telkens in enkele minuten weer ontdooien.
   Maar let op: Dit systeem werkt alleen als de dipswitch B8 in de binnenunit op ON staat (die staat standaard op OFF). Het heeft mij maanden gekost om hier achter te komen.
   Als die dipswitch fout staat bevriest de buitenunit en schakelt de Elga de CV in. Je gebruikt dan veel gas. Je mag me voor de afstellingen de binnenunit altijd bellen of mailen. 06-52606367
   Vriendelijke groet,

   Tis

  • Comment by post author

   Komt dat niet defrosten niet door de temperatuursensor? Ik heb bij een andere Elga gezien dat de gemeten temperatuur sterk daalt, tot onder het afschakel setpoint. De ketel schakelt dan in en de Elga schakelt uit voordat hij aan de defrost cyclus kan beginnen. De Elga wordt eerst een flinke klomp ijs voordat hij weer ontdooit. Zelf heb ik een externe temperatuursensor, dus geen last daar van.

  • Andre van Veghel

   Beste Jaap, welke code heeft het in de Elga Ace om de temperatuurafhankelijke regeling te veranderen? (in jouw geval naar -3) Bedankt voor een reactie

  • Tis Peeters

   Dat is parameter 63. Als je de ketel niet wil laten aanspringen boven een buitentemperatuur van 5 graden, vul je hier 35 in (40-35).

  • Andre van Veghel

   Beste Tis, Bedankt voor jouw reactie. Welke complete code is het? CP063 kent hij niet. André

  • Tis Peeters

   Beste André, Het is 0063, dit is de complete code. Maar zit je in het ketelmenu? Je hebt twee menu’s; het installatiemenu en het ketelmenu. Weet je hoe je daar in komt op het display van de Honeywell met de pijltjes rechts? Bel me anders op mijn 0652606367. Groeten, Tis

 4. ts

  Dames en heren, is het een idee om een elga te combineren met elektrische cv ketel of doorstroomverwarmer. Je bent compleet van het gas af (minus vastrecht). Je behoudt een back up voor de koudere dagen.
  Voorbeeld: Gasketel en elga geven een flinke besparing op je gasverbruik, echter er blijft 500m3 over. Kosten 500×0,79= ca.€400,-
  1m3 gas is 9,5 KWh, echter een ketel is nooit 100% efficient. Nieuwe ketel is max. 90% efficient, maar een oudere slechts 60%. Voor sanitairwater is de rendement voor een nieuwe ketel maximaal 75%. En voor een oudere 50%
  Gemakshalve gaan we uit van het gemiddelde van 70%.
  400 m3 x 9,5KWh x 70% = 2660 KWh op jaarbasis = ca.€558.
  Zoals je ziet is elektra iets duurder. Echter geen onderhoud, vastrecht. Dus dan is elektra goedkoper.
  Mocht je saniairwater apart verwarmen met bijvoorbeel een warmtepomboiler dan ben je nog goedkoper uit!

 5. Wim Fabries

  Luuk,

  Ik heb al eerder hier gepost, dank voor de reacties. Ik heb sinds anderhalf jaar een Elga, ben er heel tevreden mee en heb mijn gasverbruik met 40 procent weten terug te brengen, maar 1 ding puzzelt mij. Ik heb de Honeywell Evohome thermostaat, met separate thermostaten per radiator. In combinatie met de Elga heeft de installateur – conform de voorschriften van de importeur – een buffervat geïnstalleerd en wordt de Elga weersafhankelijk geregeld. Toch bepaalt de Evohome of er warmte vraag is en schakelt dan de Elga aan die vervolgens ” weersafhankelijk”. gaat verwarmen. Maar zodra er geen warmtevraag in 1 van de ruimtes is schakelt de elga uit. Mij lijkt dat een beetje een oneigenlijk gebruik van de weersafhankelijke regeling. Bovendien schakelt de elga dan vaak aan en uit.

  wat is jouw mening ?

  groet

  Wim

  • Comment by post author

   Dit is een hele mooie opstelling. Mooi dat er ook nog een buffervat tussen zit. De Elga gaat zo dus alleen als er warmte vraag is, en levert op dat moment warm water dat afhankelijk is van de buitentemperatuur.

   Als je m minder vaak aan wilt laten staan kun je misschien het aantal schakel momenten per uur omlaag zetten, of de programma’s anders instellen.

   Je kunt ook het energiegebruik gaan liggen, zodat je een beter beeld krijgt van de benutting.

  • Gasgas

   De remeha elga continu weersafhankelijk laten draaien. Met een warmtepomp moet je niet willen dat het evohome systeem deze continu laat pendelen . Dus het Buffervat als “open verdeler” aansluiten met een externe pomp die wordt geschakeld door het evo HOME systeem zodat deze onafhankelijk van de warmtepomp warmte uit het Buffervat kan halen wanneer nodig.

 6. Jari

  Hallo, heel interessant om dit allemaal te lezen. Nog een paar maanden en het jaar 2021 is voorbij. Ik zit er sterk aan te denken om zonnepanelen/ warmtepomp aan te schaffen. Mijn woning is gebouwd in 1965, heb wel spouwisolatie, vloerisolatie (geen betonnen vloer) en overal hr++glas. Wat moet ik het eerste doen? Of moet ik direct een warmtepomp en zonnepanelen kopen? Zou iemand mij hierin wegwijs kunnen maken? Oh ja, en wat zijn betrouwbare bedrijven met veel kennis op dit vlak? Ik woon zelf in het noorden van het land. Na alle comments gelezen hebben wil ik ook zeker de energiekosten terugbrengen. Per jaar zit op 4300 kWh en gas zo rond 2200 kub. Ik kijk uit naar jullie reacties.

  • Comment by post author

   Dakisolatie als eerste. Dan gelijk zonnepanelen en een warmtepomp. Maar vergeet ook de kierdichting en goede ventilatie niet.

  • Tis

   Eigenlijk is een hybride warmtepomp (ik heb de Elga) alleen zinvol in combinatie met vloerverwarming. De huidige warmtepompen stoken slechts tot maximaal 35 graden en dat is te weinig om de radiatoren te verwarmen. Je zult wel enig profijt hebben, maar de cv moet zo vaak bijspringen om de radiatoren te verhitten, dat je gasgebruik niet substantieel minder zal worden. Ik denk dat het de investering dan niet waard is. Ik heb wel vloerverwarming en kon het gasverbruik terugbrengen van 2400 naar 300 kuub. Ga bij gebruikers van warmtepompen te raden die net zoals jij slechts radiatoren hebben. Vraag hoeveel zij besparen en reken uit of je de investering er ooit uit krijgt.

 7. C. van der Maas

  Hallo Luuk,
  wij zijn ons aan het oriënteren op een hybride warmtepomp. We hebben een remeha vc ketel uit 2017. geen vloerverwarming. Huis uit 1977, dubbel glas. Gaan we laten vervangen door nieuwe triple geïsoleerde kozijnen. Dakisolatie en spouwmuurisolatie uit die tijd aanwezig.
  Ik zou graag onafhankelijk advies willen of een hybride warntepomp echt een duurzame investering is, gaat ons gasverbruik echt naar beneden?
  We gaan hopelijk ok zonnepanelen plaatsen maar kunnen er geen 6 kwijt, maar kleinere maat en stuk of 4.
  Mocht je daar nog advies over hebben, houd ik me aanbevolen. De aanbieders van zonnepanelen willen niet leggen voor minder dan 6 panelen.
  Alvast dank voor je reactie, Carla Blaricum Bijvanck.

  • Comment by post author

   Beste Carla, het beste kan ik je hiervoor helpen met een maatwerk advies. Mocht je daarin interesse hebben hoor ik het graag.

  • Anoniem

   Tripple glas is bij uw huis zinloos. U ventileert waarschijnlijk met roosters want WTW ventilatie zit niet in huizen uit die tijd. Ik mag hopen dat die na de renovatie blijven want zie vaak dat mensen die niet meer terugnemen en dat is ongezond. Dakisolatie in die tijd is minimaal, niet meer dan een dun pur laagje aan de buitenkant. Advies is dak van binnen isoleren en dik. Spouwisolatie extra isoleren is vaak niet erg zinvol omdat er waarschijnlijk steenwol in uw muur zit en dit kan vocht problemen opleveren.

   Mijn huis is uit 1978 en heb bovenstaand allemaal aangepakt en HR++ glas en heb voldoende afgiftevermogen hangen (dikke radiatoren) en kan met een aanvoer van 40 graden bij koud weer de boel warm houden. Als u altijd met 50 graden of hoger nu met de CV moet verwarmen (testen en meten) raad ik hybride ook af. Dit is dan gewoonweg niet zuinig stoken. Bij 40 graden of lager overstappen op een echte warmtepomp en geen hybride (ik vind het altijd een net niet oplossing). Electrisch gaan koken en u bent gasvrij en daarom ook van een dure gasaansluiting af met jaarlijkse kosten.

 8. Johan

  Aanvulling nog : CV ketel op gas blijft bestaan en springt bij indien nodig ….

 9. Roel Bos

  iemand ervaring met het plaatsen van een buitenunit (warmtepomp) op een (geen prefab maar goed gemonteerde) dakkapel? Op trillingsdempers uiteraard.. voor het gewicht ben ik niet bang, wel voor het eventueel “resoneren”..

  En hoeveel kw elga ace zal ik nodig hebben als vervanging van de ketel? Krijg nu een hybride opstelling (4 kw elga ace ism remeha avanta), is dit voldoende voor in de toekomst als de ketel in zn geheel weg gaat? m.a.w., krijg ik met een 4 kw warmtepomp mijn huis verwarmd (tussenwoning 1995, vloerverwarming, hrr++ glas).

  Alvast dank voor jullie reacties!

 10. Goed om lezen over je eigen ervaring met een hybride warmtepomp! Nu de gasprijzen stijgen ben ik ook aan het kijken naar alternatieven. Ik ben benieuwd naar het verbruik op lange termijn en de onderhoudskosten. Ik ga verder op zoek naar handige informatie.

 11. Barry

  Hier radiatoren (origineel uit 1977) en van ~1400m3 gas naar 50-200m3 gas (incl SWW deels door zonneboiler).
  ELGA 3000-3500 kWh, dus werkt prima met radiatoren. Wel goed instellen: 1/ flow zo hoog mogelijk als kan zonder ruis; 2/ gasketel zo laat mogelijk laten bijspringen (hier beide eigen thermostaat met gasketel 0,5 graad onder ELGA). 3/ beperkte of geen nachtverlaging.

 12. Freek van Dijk

  Dag Luik
  Begrijp ik net goes dat het veranderen van de Instellingen middles de chrinitherm gaan! Ik heb self een lyric T6.

 13. Cor Schumacher

  hallo allemaal, vanwege de steeds hogere en onzekere energieprijzen heb ik afgelopen mei de stap gezet om 10 zonnepanelen aan te schaffen, goed voor 3400 Khw. Inmiddels een airco in en voor mijn woonkamer aangeschaft en ik kan daar mijn woonkamer aangenaam warm houden. Echter, de rest van het huis is daar in tegen kouder omdat mijn CV niet “meedoet” (logisch!!). Nu ben ik mij aan het verdiepen voor een hybride warmtepomp en ik lees alles over waardes, verbruik enz, maar ik ben er nog niet achter wat zo’n hybride warmtepomp “vraagt” aan elektra op het moment dat ik hem inschakel. Maw vraagt de hybride warmtepomp dermate veel elektra dat ik een aparte groep moet aan laten leggen of kan ie óók op een bestaande groep, met geringe verbruikers??s. Mijn airco verbruikt afhankelijk van de ingestelde temp. 0,3-0,7 Kwh waardoor ik hem op een bestaande groep heb laten aansluiten. Thnx voor het lezen en de reactie(s)

  • Tis Peeters

   Beste Cor, die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Mijn Elga warmtepomp gebruikt maximaal 1000 watt en kon dus gewoon op een bestaande groep (verbruikt dus 4,5 ampère). Als je dat aansluit op een groep waar je die ruimte nog hebt, gaat het goed. Vraag dus aan de warmtepompleverancier hoeveel watt hij per uur gebruikt. Uit wat je vertelt lijkt het mij dat een warmtepomp van maximaal 2000 watt gewoon op dezelfde groep kan als de airco. Per groep heb je immers 16 ampère. Succes, Tis Peeters

 14. Ate

  Ate de Vries
  Ik heb een Remeha Elga ace besteld, maar overweeg deze te annuleren. Reden is dat mijn huis goed is geïsoleerd, vrijstaand, 145m2, 1400M3 gas totaal waarvan 1200 voor verwarming, maar twijfel aan gasbesparing met deze ketel. Ik stook in de winter op 50 graden. Kan iemand mij raad geven? Is de Elga ace een goede keuze ( Remaha Calenta CV) of doe ik er verstandiger aan een ander systeem aan te schaffen?

  • Comment by post author

   Als je de gasketel wilt behouden is het een goede keuze. De Elga zal bijna alle verwarming voor zijn rekening kunnen nemen. Je komt vrijwel zeker in het lagere transporttarief van minder dan 500 m3/jaar. Dat scheelt nog eens €50 per jaar.

   In deze woning is het echter ook goed mogelijk all electric te gaan.

  • Ate

   Bedankt Luuk voor je reactie, all electric zou zeker een optie zijn, maar ik heb radiator verwarming. Deze zijn allemaal vernieuwd in 2014 en van grote capaciteit, maar toch. Wat voor systeem zou je me dan aanraden?

  • Barry

   Als alternatief voor hybride: een R290 koudemiddel monoblocq warmtepomp (kan ook 75 graden maken indien een keer nodig). Met een boiler (door deze WP verwarmd of een dedicated warmtepompboiler) erbij ben je dan van het gas af

  • Ate

   Bedankt Barry, dat wist ik niet! Maar jeetje ik zie werkelijk door de bomen het bos niet om een goed systeem aan te schaffen! Wat voor merk en type? Ik kom er gewoon niet uit.

 15. Gerrit Twisk

  Bedankt alvast voor alle bovenstaande informatie. Ik ben opzoek naar een gedegen advies van een onafhankelijk bedrijf om een warmtepomp te laten plaatsen en in te regelen. Dus niet merk gebonden maar beste keus voor onze situatie.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.