De pomp van de vloerverwarming was nog van het oude type, een Grundfos 15-50. Geen A-label, zuinige sturing of DC motor, maar gewoon ouderwets aan en draaien. Gelukkig wel met drie standen, maar op de laagste stand nog altijd 44 W. En de pomp maakt nogal wat draaiuren in de winter.
Door de zone regeling op de vloerverwarmingsverdeler stonden er nog wel eens 3 van de 5 groepen dicht. Dat was nooit gebruikelijk bij vloerverwarming. Tegenwoordig hebben steeds meer woningen zone regeling op basis van vloerverwarming. Met name vanwege de toename aan vloerverwarming op de slaapkamers.
Een nieuwe, energiezuinige gelijkstroommotor kan daar veel beter mee omgaan. Zo’n pomp kan heel variabel draaien op basis van de druk en vraag in het systeem.
Maar ik zat al een paar jaar tegen een nieuwe pomp aan te hikken. Ten eerste vanwege de prijs, maar ook vanwege de klus. Als het fout gaat loopt het water uit het hele systeem zo in je schoot. De vloerverwarming is immers het laagste punt.
De huidige energieprijzen hebben het laatste zetje gegeven qua prijs. Die maken het een rendabele investering.
Hoe de Robot pomp vervangen?
Nu de klus zelf nog. Op een energiebeurs sprak ik een vertegenwoordig van Robot vloerverwarming, en hij vertelde dat het heel eenvoudig is. Kwestie van alle leidingen dicht zetten en de inbusboutjes losmaken. Alleen de boutjes van de pomp, niet van het plastic gedeelte daarachter!!! Gelukkig is het ook een andere maat inbusboutjes.

En heel moeilijk was het inderdaad niet. Als de leidingen maar dicht te draaien zijn. In de retour zat er gelukkig een afsluiter. De aanvoer kon ik dicht zetten door de thermostaatknop eraf te halen en de plastic blauwe knop erop te draaien die er bij aanschaf bij zat. Voor de zekerheid ook alle vloerverwarmingsgroepen dichtgedraaid.
In de verdeler zelf zit er ook nog water. Op een Youtube filmpje zag ik dat er ook nog een aftappunt op de verdeler zelf kan zitten, maar bij mij helaas niet. Voorzichtig de inbusboutjes losdraaien met een emmer eronder dus maar.

Nieuwe stekker aansluiten met de nieuwe kabel (niet vergeten mee te bestellen), alle leidingen weer open draaien en draaien maar!
Pomploze verdeler in combinatie met warmtepomp
Heb je een warmtepomp, dan is er eigenlijk geen pomp meer nodig op de vloerverwarming. Deze pomp is namelijk niet nodig voor extra kracht, maar om een lagere temperatuur de vloer in te krijgen. Met een CV ketel was dat nodig om te voorkomen dat de vloer 60 graden zou worden. Een warmtepomp werkt al op de zeer lage temperatuur die een vloer nodig heeft.
Ook bij een hybride warmtepomp heb je de pomp dus nog nodig op de momenten dat de CV aan gaat. Wanneer je over stapt een een warmtepomp kun je voor het hoogste rendement dus ook de verdeler vervangen door een pomploze verdeler.
Laat een reactie achter