Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam, Energiebesparing

De gasmeter is er uit, all electric!

Afgelopen week is mijn gasmeter verwijderd. Toch wel een enge en definitieve stap. De leiding tot aan de hoofdleiding moet er namelijk ook uit. Er mogen geen ongebruikte kabels in de grond blijven zitten.

Gelukkig ben ik al een tijdje gewend aan een gasloze woning. De gaskraan staat al ruim een half jaar dicht. Mijn (hybride) warmtepomp draait al jaren zelfstandig, Inductiekoken bevalt ook al een jaar perfect. Alleen het warme water is nog niet naar wens. Een warmtepompboiler van 110 L blijkt toch een maatje te klein, maakt net iets te veel herrie binnen en geeft tot overmaat van ramp al regelmatig storingen. Geen onbeperkt warm water is dus het enige waar we wel eens tegenaan lopen. Dat moet toch een grotere en stillere boiler worden.

Het duurde wel even voordat de aannemer van Liander tijd had. Ik had al aangegeven geen haast te hebben. Zolang de meter er nog zit kan ik altijd nog terug was mijn gedachte. Gelukkig hoefde ik al vanaf het moment van opzeggen niet meer te betalen voor de aansluiting. Liander begon wel vrij snel met brieven schrijven dat ik een gasleverancier moest kiezen of de aansluiting op moest zeggen.

Het verwijderen van de gasmeter was wel even wat werk. De leiding moest worden gezocht en dat betekent zoeken en graven. Drie man sterk zijn toch wel bijna twee uur bezig geweest. Eenmaal gevonden werd de leiding snel losgekoppeld en aan de trekhaak de grond uitgetrokken.

Wat overblijft is een kale plek in de meterkast en een lagere energierekening.

Een kale plek waar ooit de gasmeter zat

26 Comments

  1. tis peeters

    Dag Luuk, een dappere stap. Wij denken ongeveer hetzelfde te doen. Over een jaartje ook van het gas af na 5 jaar Elga ervaringen met een hybride-systeem. Dan hebben we de aanschafkosten er uit. Met dank aan Greenchoice en de subsidie van het rijk.
    Twee vragen: 1) welke warmtepomp is het geworden en waarom, 2) hoeveel kWh is de pomp? Ons wordt een Mercuria 8 kWh aangeraden na de berekening van het warmteverlies van de woning. Wat vind jij. Eerder eentje te klein dan te groot?

    • Comment by post author

      Ik heb nog steeds dezelfde oude Elga hangen. Daar is niks aan veranderd. Als je een warmteverliesberekening hebt kun je het vermogen toch precies bepalen? Neem de eerstvolgende warmtepomp die in vermogen net boven het warmteverlies uit komt.

    • tis peeters

      Dank voor je antwoord Luuk. Ik was er abusievelijk van uit gegaan dat je de Elga had vervangen door een all electric (de titel van je artikel suggereerde dat). Je gaat dus met de oude Elga zonder gas verder, geen hybridewerking meer. Dat durf ik niet aan. Onze vloerverwarming van 178 meter vraagt teveel. Vandaar mijn vraag naar de wp die je oude Elga had vervangen. Foutief begrepen dus.

    • elly

      Goedemiddag Luuk, ik heb vorige maand vloerverwarming laten aanleggen. Heb een zelfde Elga als jij en ga komende winter ontdekken/proberen om geen gas meer te gebruiken dwz voor verwarmen (210 kuub gas gebruikt afgelopen jaar mrt 21 tot maart 22). Ik zou ook het liefst de oude Elga (2018) nog een tijdje houden. Voor tapwater heb ik dan natuurlijk een boiler nodig. Ik overweeg een warmtepompboiler van 150 ltr. Als ik zo eentje aanschaf, krijg ik dan ook een buitenunit erbij of volstaat de Elga-Toshiba buitenunit? Groet, Elly

    • Comment by post author

      Voor een warmtepompboiler krijg je er geen buitenunit bij. Wel kun je er voor kiezen de koude lucht die uit een warmtepompboiler komt via een pijpje naar buiten af te laten voeren.

  2. Henk

    Bij ons is 2 weken geleden de gasmeter verwijderd. Op iedere verdieping een Daikin Perfera 3,5 kw om te verwarmen en koelen en een Ferroli Egea 90 ltr warmtepompboiler die voor ons ruim voldoende is en al 3 maanden zonder storing draait. en de oude 8 260wp zonnepanelen vervangen door 9 400wp. Mert dit alles hopen we klaar te zijn voor de toekomst in onze hoekwoning met 2 personen.

    • tis peeters

      Dag Henk, ik vroeg me af waarom er twee warmtepompen zijn geïnstalleerd? Is dat niet duurder en inefficiënter dan 1 grotere pomp. Tweede vraag: zou je via dit blog kunnen informeren hoe de Daikin bevalt. Ik overweeg ook een all-electric aan te schaffen en zoek ervaringsgegevens van gebruikers.

    • Henk

      In eerste instantie zouden we een multisplit met 3 binnenunits monteren: kosten rond de 9000 euro. Op advies van iemand die jaren bij Daikin gewerkt heeft zijn het 2 split units geworden van 3,5 kw elk. In de woonkamer en op de overloop 1ste etage. Dit mede naar diverse topics van energiepionier over airco op zolder/overloop. Degene die mij adviseerde heeft in zijn eigen woning vergelijkbare opstelling wat hem goed bevalt. Gemonteerd in april heb ik nog geen ervaring met verwarmen maar koelen werkt prima. Ik ga mijn ervaringen om van het gas af middels airco’s komende maanden uitwerken en verzamelen zodat anderen daar wellicht iets aan hebben.

    • tis peeters

      Dag Herman, de dipswitches zitten in de binnenunit. Bij mijn Elga van 4 kWh zijn het er 16 (A1 t/m 8 en B 1t/m 8). Het zijn witte kleine dipswitches, die je ziet zitten als je de kap van de binnenunit verwijderd. Ga er niet zomaar aan prutsen, maar consulteer de installateur of lees de functies van elke dipswitch in de gebruiksaanwijzing. Op internet moet ook de manual van jouw Elga 6 kWh te vinden zijn. Succes, Tis

    • Henk

      De 2 Daikin splitunits 3,5 kw kosten 5200 euro inclusief montage. Niet de goedkoopste leverancier maar wel bij mij om de hoek, Had prima referenties en bij storingen hebben ze een korte opvolgtijd.

  3. Herman SCheper

    IK lees telkens over dipswitches in de Elga. MIJn ELGA 6kW is van okt 2021. Voor zover ikk in het manual zie zitten hier geen dipswitches in. OF gaat hier iets verkeerd.

    Herman SCheper

  4. Theo

    Hallo Luuk,

    Waarom de Elga vervangen als hij nog goed werkte ?
    Of kwamen jullie toch warmte te kort !!

    Wij hebben nu een jaar de Elga 6.3 en zijn zeer tevreden.
    Voldoende opbrengst zelfs met de Elga in de nacht uit.
    Het verbruik in het afgelopen stookseizoen 2021/2022 was 2267 Kwh. en 61 m3 gas voor warmwater en bijstand eventueel voor de Elga.

    Het voordeel is bij ons voor het eventueel afkoppelen van het gas zijn de vastrecht kosten.

    Groet Theo.

    • Comment by post author

      Mijn oude Elga hangt er nog steeds en werkt nog goed hoor. Daar is niks aan veranderd. Ik wil ‘m ooit wel vervangen door een nieuwe met net iets meer vermogen, stillere buitenunit, nog wat meer instelmogelijkheden, beter koudemiddel en iets dat ook een boiler kan verwarmen.

    • tis peeters

      Dag Theo, mag ik je een vraag stellen over de Elga 6.3. ? Je schrijft dat je een verbruik hebt van 2267 kWh. Was dat over een periode van aaneengesloten 12 maanden? Ik vind dat nl. bijzonder weinig. Mijn Elga 4,5 gebruikt bijna 4000 kWh per jaar. Een tweede vraag betreft de temperatuur die de Elga 6.3. afgeeft aan jouw warmtesysteem. Hoe hoog is die temperatuur maximaal en gaat het warme water de vloerverwarming in? Hoeveel vierkante meter moet hij warm stoken? Mijn Elga komt zonder gas niet boven de 29 graden. Ik ben dus benieuwd wat de jouwe haalt. Wij komen tekort en overwegen een warmtepomp met meer vermogen. Je gasverbruik is gelijk aan het mijne: tussen 300 en 500 m3. Veel vragen op een hoopje. Maar wij overwegen een zwaardere wp. Vandaar mijn interesse.

    • Theo Velders

      Hallo Tis.
      Hier de antwoorden op je vragen.
      Het verbruik van 2267 Kwh is gemeten over de periode oktober 2021 tot/met 31 mei 2022.

      De meetgegevens van oktober 2021 tot 1 februari 2022 zijn de gegevens die door de Etwist van Remeha van de Elga ace 6 liet zien.
      Deze gegevens zijn onbetrouwbaar en waarschijnlijk te hoog.

      Vanaf 1 februari 2022 ben ik zelf met een Wi-Fi Kwh meter van HomeWizard de HWE – SDM 320, het stroomverbruik van de Elga gaan meten en die gegevens zijn juist.
      Daarbij bleek ook dat de Elga ace 6 onjuiste gegevens laat zien.
      Mijn verbruik van 2267 Kwh is dus veel te hoog.

      Mijn gas verbruik van 61 m3 is zeer laag, de Nefit CV komt maar weinig aanbod om de Elga te ondersteunen.

      De aanvoer temperaturen variëren natuurlijk omdat de Elga ook modulerend is.
      Maar bij het opwarmen zit de hoogste temperatuur op wel 34 gr.

      Wij verwarmen d.m.v circa 90 m2 vloerverwarming en 6 radiatoren in de rest van de woning.
      Hiervan zitten er drie in de woonkamer en keuken.
      Deze radiatoren voelen tijdens het verwarmen nauwelijks lauw aan.
      De E Twist is bij ons geplaatst in een referentie ruimte die alleen met de vloerverwarming wordt verwarmt.
      En de Elga gebruikt de regelstratagie: RUIMTE REGELING.

      Een thermostaat die geplaatst is in een gecombineerd verwarmde ruimte van radiatoren en vloerverwarming geeft altijd problemen !!

      Wij hebben een Therminon composiet 6 groeps vloerverwarming verdeler. LTV met pomp.
      Deze krijg zijn warm water van een grote warmte wisselaar.
      Er is dus geen bij menging van koud water uit de retour.

      Wij stoken met de Elga van 08.30 uur tot 23.00 uur en daarna gaat hij naar 15 graden.
      Onze temperatuur is overdag 21 graden.
      In de ochtend is het bij aanvang 2 graden gezakt maar binnen max twee uur is de 21 bereikt.

      Stoken in de nacht kost meer energie omdat het buiten ook nog eens kouder is.
      En een heel groot probleem was het geluid van de buiten unit.
      Wij slapen onder het platdak waarboven tegen de buiten gevel de buitendeel is geplaatst.

      Voor de rest is de Elga ace 6 een top hybride warmtepomp.

    • Tis Peeters

      Dag Theo, Hartelijk dank voor je uitgebreide antwoord. het is mij duidelijk dat jullie (op het geluid na) tevreden zijn.Resteert eigenlijk nog maar een vraag betreffende je opmerking:”Wij hebben een Therminon composiet 6 groeps vloerverwarming verdeler. LTV met pomp.
      Deze krijg zijn warm water van een grote warmte wisselaar.
      Er is dus geen bij menging van koud water uit de retour.” Ik begrijp deze zinsnede niet. In een vloerverwarming komt het afgekoelde water toch altijd weer terug naar de warmtewisselaar in de warmtepompunit om weer verwarmd te worden? Of snap ik jouw systeem niet. Er moet toch altijd circulatie zijn door de vloerpomp? Verder zou ik het erg op prijs stellen je verbruiksgegevens en ervaringen van de Elga 6 Ace ook in het volgende stookseizoen van je te vernemen. Mag ook rechtstreeks naar tispeeters@yahoo.com Misschien nog een laatste vraag over de aansturing van de Elga 6 Ace. Heb begrepen dat dat niet meer met dipswitches gaat maar met een digitaal te wijzigen menu. Weet je waar ik daar info over kan vinden? Hoe bevalt het jou?
      Ik deel zelf ook mijn ervaringen met andere (potentiële gebruikers) zodat ze kunnen leren van mijn kennis. Ben zelf ongeveer 1,5 jaar bezig geweest met het inregelen van de parameters en dipswitches van mijn Elga 4 waar nieuwe gebruikers baat bij hadden.
      Alvast hartelijk dank voor jouw input.

    • Theo Velders

      Hallo Tis.

      Ik kan begrijpen dat e.a in mijn verhaal onduidelijk is.
      Wij hebben een separate warmte wisselaar in het systeem zitten welke daarin is geplaatst vanuit het verleden.
      Wij hadden toen een andere verdeler voor de vloerverwarming die ik zelf had aangepast als LTV.

      Inmiddels is die verdeler vervangen door de nieuwe Therminon verdeler LTV en is deze extra warmte verdeler eigenlijk niet meer nodig.

      Ik laat hem zo draaien omdat hij geen negatieve invloed heeft op het systeem.

      Mogelijk ken je de naam Martin Kleinman vanuit de verschillende forums.
      Hij is voor mij de expert op het gebied van de Elga warmte pompen zowel de eerste als de Elga ace 6.
      http://www.familie-kleinman.nl
      Door het lezen van zijn verslagen ben ik tot de aankoop van deze Elga ace 6 gekomen.

      In eeste instantie gebruikte ik ook zijn gewijzigde instellingen maar de heb ik nu voor ons zelf aangepast zoals je in mijn mailtje heb kunnen lezen.

      Onze woning van 1972 is best redelijk na geïsoleerd en voorzien van kunststof deuren en ramen met HR ++.
      De zolder is door mij zelf super geïsoleerd met PIR 80 mm
      Alu-alu en gipsplaten met spouw.
      Dit tot op het buitendeel van de muren.

      Op zolder wordt niet gestookt en daar is het 16 a. 17 graden in de winter.

      Wij zij de enigste in de buurt waar in de winter de sneeuw het langst blijf liggen.
      Een beter IR bewijs kun je dan eigenlijk niet hebben.

      Onze woning is voorzien van 24 zonnepanelen die gezien de ligging van de woning een opbrengst hebben van circa 60%.
      16 van deze panelen liggen zelfs op het noorden.

      De opbrengst totaal is circa 4000 kwh. per jaar.

      Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd maar vragen mogen altijd worden gesteld.

      O ja mijn laatste jaarafrekening van Greenchoice was een bedrag van 123 euro voor de gebruikte energie over het seizoen 2021-2022.

  5. Maarten

    Mijn gasmeter is na een half jaar niet gebruikt te hebben ook weggehaald.
    Het voordeel is dat mijn energie rekening gedaald is naar € 5,00 per maand.
    ik heb een WP van elga 4,5 kW
    Ik woon in een hoekwoning uit 1924 zonder spouwmuren met 2 pers
    de woning is na geisoleerd door schiphol, zelf heb ik de buitenmuren gedaan met 2,5 cm piepschuim en zachtboard de vloer en zolder zijn bespoten met 17 cm Icynene H2foam Lite.
    Vanwege de lage energie rekening heb ik besloten om een Elektrische CV-ketel van 6kW een
    Mini EUROPE + met Wilopomp te gaan instaleren voor de dagen dat het erg vriest.
    hier kan ik pas de komende winter wat over gaan zeggen.
    uiteraard vragen staat vrij.

    • tis peeters

      Beste Maarten, interessante suggestie. Ik heb een paar vragen. Wat kost zo’n ketel? Tot welke temperatuur kan hij vloer en/of radiatoren verwarmen? Omdat hij een SCOP van 1 heeft, is dat niet een erg dure oplossing? Laatste vraag: hoeveel kWh gebruikt je huidige Elga 4,5 KW en wat moet hij verwarmen (m2 vloer of hoeveel radiatoren)? Hoor graag van je. Vriendelijke groet, Tis Peeters

    • Bob dylans

      Hallo Maarten,
      Kan je die elektrische CV ketel ook gebruiken voor warm tap/douche water? Zo nee, wat ga je dan gebruiken voor je warmwater voorziening?

    • Comment by post author

      Let op dat puur elektrisch ruimte verwarmen niet mag via centrale verwarming volgens de EPBD III. Wel als er daarnaast nog een (ventilatie)warmtepomp is voor warmte opwekking. Elektrisch verwarmen mag alleen als het losse verwarmingen per ruimte zijn die zijn in te stellen op temperatuur.

  6. Herman Scheper

    Inderdaad een Elga Ace 6.3. Bedanktvoor jullie info.

  7. Maarten

    Een E-CV kan ook warmwater maken alleen is het dan voordeliger hier een boiler voor te nemen.
    Mijn warmwater maak ik met een kleine WP die een indirecte gestookte boiler (van de schroot) opwarmt.

  8. rj vd berg

    Hallo Luuk,
    Over een ww boiler, er zijn ook nog andere betere manieren om warm water te maken!?
    ALS we van het gas af gaan, in 2023?, dan overweeg ik een doorstroomverwarmer van 15 kw voor het douchen aan te schaffen en in de keuken gebruiken we uitsluitend een waterkoker van 2 liter. Dit kan wel 50% zuiniger werken dan een voorraad warm water boiler. Omdat we tegen de maximale capaciteit van de stroom aanlopen
    moet ik wel een prioriteitschakeling maken om te voorkomen dat we tveel stroom tegelijkertijd gaan verbruiken. Als we dan vooral midden op de dag douchen en warm keukenwater maken dan gebruiken we ook nog onze zonnestroom.

    • Simon

      Misschien een (slimme) e-boiler? Veel lagere aansluitwaarde dan een doorstromer en evt (deels) met zonnepanelen op te warmen. Wel even opletten op het vat, beter een rvs of koper vat kiezen, dat scheelt het gedoe met het vervangen van de opofferingsanode. Ook opletten welk vermogen je kiest; lager met een lange opwarmtijd of hoger met kortere opwarmtijd. Sommige hebben zelfs twee verwarmingsspiralen.

      Zelf zit ik te twijfelen over een warmtepompboiler maar die zijn een stuk gevoeliger voor storingen dus denk ik toch maar een e-boiler.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.