Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing, Koelen/verwarmen

Instellingen Elga makkelijk aanpassen met Plugwise Anna

Met de Honeywell Chronotherm Touch kon je via een verborgen installateursmenu al de instellingen aan passen aan de hand van mijn tips om meer uit de Elga te halen. Wil je nog makkelijker de instellingen van de Techneco Elga aan kunnen passen? Dat kan via de app die hoort bij de Plugwise Anna thermostaat.

Deze thermostaat kan op een speciale software versie draaien die speciaal gemaakt is om te werken met de Techneco Elga hybride warmtepomp met Toshiba buitenunit. De thermostaat kun je bij Remeha kopen met de speciale software er al op, of je kunt een normale Plugwise Anna aanschaffen en via de leverancier (Plugwise) van de thermostaat de aangepaste software er via internet op laten zetten.

Draait de buitenunit wel?

Op de thermostaat kun je ook zien of de Elga of de ketel aan staat. In de app zie je vervolgens precies hoe lang elk van de twee apparaten heeft gedraaid.

Een must om zoveel mogelijk uit je Elga te halen

Met deze thermostaat is het makkelijk om de instellingen op de Elga aan te passen maar ook om heel goed inzicht te krijgen in de werking van deze warmtepomp. Zo kun je bijvoorbeeld ook de aanvoer en retourtemperatuur zien. Ik moet daarvoor steeds naar boven om op de thermometers te kijken. Wat mij betreft is de Anna een must om de Elga zo optimaal mogelijk te gebruiken.

Voor alle informatie, zie https://www.plugwise.com/product/elga-feature/

Elga of Elga Ace?

De Elga Ace is de opvolger van de Elga en heeft andere hardware en software. Voor de Elga Ace is er geen speciale integratie die extra functies geeft zoals beschreven op deze pagina. De Anna thermostaat werkt het best op een Elga met Toshiba buitenunit van na oktober 2017.

12 Comments

 1. Tis Peeters

  Hoi Luuk,
  Sinds 2018 heb ik de Elga in gebruik in combinatie met een Nefit Trendline. Op den duur wil ik helemaal van het gas af. Uit mijn berekeningen en praktijkervaring blijkt dat dat pas kan als er een warmtepomp is die solo mijn vloertemperatuur op 35 graden kan houden. De Elga redt dat niet en bereikt maximaal 30 graden aanvoertemperatuur bij een buitentemperatuur van 7 graden. Zie jij in de nabije toekomst ontwikkelingen in de warmtepompwereld dat zo’n vraagtemperatuur van 35 graden aanvoer bij een buitentemperatuur van b.v. 0 graden mogelijk is. Ik ken zo’n warmtepomp niet. Er zijn er wel die dan elektrisch gaan bijverwarmen, maar dat zijn dure kilowatts aan stroom. Immers een COP van slechts 1. Voorzie jij gunstiger ontwikkelingen in de warmtepompwereld? Vriendelijke groet, Tis Peeters

  • Comment by post author

   Elke warmtepomp kan dat halen, maar je moet wel genoeg vermogen hebben om die temperatuur te bereiken. Ter vergelijking: met een waterkoker kun je ook geen zwembad verwarmen.

  • tis peeters

   Dag Luuk, dank voor je reactie. Mijn hybride Elga heeft dus waarschijnlijk te weinig vermogen (4kwh) om de vloeren van mijn huis te verwarmen (178 m2 begane grond). De temperatuur komt niet boven de 29 graden. De Elga draait permanent en verbruikt 3500 kWh op jaarbasis. Hoe kan ik (laten) berekenen hoeveel kWh de warmtepomp dan eigenlijk zou moeten hebben. Dank voor je antwoord. Tis

  • Comment by post author

   Het nauwkeurigst gaat dat met een warmteverliesberekening maar bij benadering kom je met de Koevlaas formule ook al heel ver: historisch gasverbruik * 8 en dat delen door 1650. Afronden naar boven en dat is wat je aan vermogen nodig hebt.

  • tis peeters

   Hartelijk dank voor je snelle reactie Luuk. Dan kom ik op de dubbele capaciteit van wat mijn huidige Elga van 4 kWh levert. Dat verklaart veel. Maar met een warmtepomp van 8 kWh moet ik dan ook op een forse verhoging van het stroomverbruik rekenen. Rekenwerk dus. Zo’n pomp is ook een stuk duurder. Nogmaals dank. Tis

 2. Frans

  Hoi Luuc

  Dus met 85 m2 vloerverw. kom ik een heel eind met de elga 4kw ?

  gr. Frans

 3. André Berkhout

  Beste Luuk. Ik lees dat je met de Plugwise Anna nog gemakkelijker de instellingen van de Elga kan aanpassen dan met de Honeywell.Ik heb inmiddels de Honeywell vervangen door de Anna. Echter, omdat ik vind dat de ketel te vaak de Elga ondersteunt, wil ik de graadminuten verlengen. Dat gaat bij de Honeywell vrij eenvoudig, maar ik kan niet ontdekken hoe dat bij de Anna moet. Is dat wel mogelijk bij de Anna ?

 4. Kees Malingre

  Hallo Luuk, heel interessante artikelen. Op basis daarvan de stap genomen om een Anna aan mijn elga te hangen. Inmiddels daarvan ook de firmware ge-upgrade. Waar ik nog niet uitkom is mijn wens om ook data van mijn PV panelen te verzamelen en te koppelen aan de gegevens van de warmtepomp. Is de aanschaf van een plugwise P1 wellicht de oplossing? Mvrgr kees malingre

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.