Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing, Koelen/verwarmen

Instellingen Elga makkelijk aanpassen met Plugwise Anna

Met de Honeywell Chronotherm Touch kon je via een verborgen installateursmenu al de instellingen aan passen aan de hand van mijn tips om meer uit de Elga te halen. Wil je nog makkelijker de instellingen van de Techneco Elga aan kunnen passen? Dat kan via de app die hoort bij de Plugwise Anna thermostaat.

Deze thermostaat kan op een speciale software versie draaien die speciaal gemaakt is om te werken met de Techneco Elga hybride warmtepomp met Toshiba buitenunit. De thermostaat kun je bij Remeha kopen met de speciale software er al op, of je kunt een normale Plugwise Anna aanschaffen en via de leverancier (Plugwise) van de thermostaat de aangepaste software er via internet op laten zetten.

Draait de buitenunit wel?

Op de thermostaat kun je ook zien of de Elga of de ketel aan staat. In de app zie je vervolgens precies hoe lang elk van de twee apparaten heeft gedraaid.

Een must om zoveel mogelijk uit je Elga te halen

Met deze thermostaat is het makkelijk om de instellingen op de Elga aan te passen maar ook om heel goed inzicht te krijgen in de werking van deze warmtepomp. Zo kun je bijvoorbeeld ook de aanvoer en retourtemperatuur zien. Ik moet daarvoor steeds naar boven om op de thermometers te kijken. Wat mij betreft is de Anna een must om de Elga zo optimaal mogelijk te gebruiken.

Voor alle informatie, zie https://www.plugwise.com/elga/

Elga of Elga Ace?

De Elga Ace is de opvolger van de Elga en heeft andere hardware en software. Voor de Elga Ace is er geen speciale integratie die extra functies geeft zoals beschreven op deze pagina. De Anna thermostaat werkt het best op een Elga met Toshiba buitenunit van na oktober 2017.

1 Comment

  1. Tis Peeters

    Hoi Luuk,
    Sinds 2018 heb ik de Elga in gebruik in combinatie met een Nefit Trendline. Op den duur wil ik helemaal van het gas af. Uit mijn berekeningen en praktijkervaring blijkt dat dat pas kan als er een warmtepomp is die solo mijn vloertemperatuur op 35 graden kan houden. De Elga redt dat niet en bereikt maximaal 30 graden aanvoertemperatuur bij een buitentemperatuur van 7 graden. Zie jij in de nabije toekomst ontwikkelingen in de warmtepompwereld dat zo’n vraagtemperatuur van 35 graden aanvoer bij een buitentemperatuur van b.v. 0 graden mogelijk is. Ik ken zo’n warmtepomp niet. Er zijn er wel die dan elektrisch gaan bijverwarmen, maar dat zijn dure kilowatts aan stroom. Immers een COP van slechts 1. Voorzie jij gunstiger ontwikkelingen in de warmtepompwereld? Vriendelijke groet, Tis Peeters

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.