Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Warmtebeeld van een tochtwerende brievenbus

Is jouw huis na-geïsoleerd met spouwmuurvulling en HR++ glas, heeft het een A label, maar heb je alsnog een hoge energierekening? Dan loont het de moeite om eens op zoek te gaan naar tochtgaten. Een van de redenen van tegenvallende energiebesparing is namelijk dat er alsnog via allerlei kieren koude lucht binnenkomt in huis.

Ook als je huis niet zo goed geïsoleerd is loont het de moeite om alle kieren waarlangs koude lucht naar binnen glipt te dichten en de luchtdichtheid te verbeteren. Mijn dak, muur en vloerisolatie is nog origineel zoals aangebracht in 1985, maar het lukt nu om met een warmtepomp en 1400 kWh per jaar het huis warm te houden.

Veel koude lucht via brievenbus

Een goede brievenbus laat geen koude lucht binnen

Een zo’n tochtplek is de brievenbus. Een simpel klepje of een borstel helpt om de ergste kou buiten te houden, maar bij harde wind waait koude lucht nog steeds lekker naar binnen. De gang is in no time ijskoud en de verwarming daar zal moeten blijven loeien. Echt een jaren 90 oplossing.

De brievenbus dicht maken en buiten een brievenbus ophangen is een goede oplossing. Zoveel post komt er niet meer binnen. Wil je wel een brievenbus in je deur behouden, dan is er nu een heel mooie oplossing: de Homebox.

De Homebox is de énige geïsoleerde en tochtvrije brievenbus op de markt. De brievenbus is gecertificeerd, architectonisch, volledig recyclebaar en 100% Nederlands in zowel ontwikkeling als productie.

HOMEBOX

Warmtebeeld

Op onderstaande infrarood foto zie je een gemonteerde Homebox bij mijn ouders. Deze warmtebeeldfoto maakte ik terwijl het enkele graden boven nul was. Zoals te zien is, isoleert de brievenbus nu zelfs beter dan het houtwerk eromheen.

Het onderste vlak is een na-geïsoleerd stukje deur. De temperatuur vlak onder de brievenbus is hetzelfde als binnen. Dat betekent dat er helemaal geen koude lucht binnenkomt. Die had namelijk gelijk langs de deur naar beneden moeten vallen.

Hoe een gewone brievenbus met tochtstrip eruit ziet, zie je hieronder. Dat is een koud en tochtend gat.

Conclusie

Hoewel de Homebox een prijzige brievenbus is, heeft deze wel degelijk nut. Het zal een stuk comfortabeler worden in de ruimte waar de brievenbus zit, en ook de verwarming hoeft minder vaak aan. Zeker als je toch bezig bent met isoleren, dan hoort dit er gewoon bij. Een andere conclusie is dat een gewone houten deur helemaal niet zo goed isoleert.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.