In de winter geen koude voeten meer als je over een stenen vloer loopt. Dat is een groot voordeel van vloerverwarming. Daarnaast bespaart het ruimte (geen radiatoren meer) , zorgt het voor een gelijkmatige en langdurige opwarming van de kamer en kan het energie/geld schelen omdat vloerverwarming kan werken op een lage temperatuur.
En daar zit het probleem. Reguliere vloerverwarming werkt vaak in combinatie met radiatoren in andere ruimten die met een watertemperatuur van 80 graden werken. De standaard vloerverwarmingsverdeler mengt daarom koud retourwater uit de vloer met heet water dat vanaf de ketel komt om op die lagere temperatuur uit de komen. Dit water met een temperatuur tussen de 25 en 45 graden wordt vervolgens de vloer in gepompt.
Om het optimale rendement uit een HR-gasketel of warmtepomp te halen is het belangrijk dat de watertemperatuur zo laag mogelijk is. De besparing die je kunt behalen met vloerverwarming wordt dus pas gerealiseerd als de ketel op een lage temperatuur gaat stoken.
Het probleem als je overstapt op een lagere aanvoertemperatuur (35-60 graden) is dat er in de vloerverwarmingsverdeler nog steeds koud retourwater bij blijft mengen. Doordat het water dat wordt aangevoerd vanuit de ketel een lagere temperatuur heeft, bevat dezelfde hoeveelheid water nu minder warmte. De vloer zal dus ook minder warm worden dan waar traditioneel mee wordt gerekend.
Dat hoeft geen probleem te zijn, en kan soms zelfs juist voordelig zijn. De vloer blijft langer op een lagere temperatuur warm. Gevoelsmatig is dit veel lekkerder. Als je huis goed geïsoleerd is geeft de vloer nog steeds genoeg warmte af om het warm te houden. Dan kun je nog steeds toe met een standaard verdeler.
Bij het aanleggen is het wel het beste om een 22 mm leiding naar de verdeelunit te leggen, de hart-op-hart afstand op 10 cm te kiezen en kleine groepen te maken.
LTV Verdeler voor de vloerverwarming
Wat je kunt doen met de huidige installatie of wanneer je huis minder goed geïsoleerd is en je wilt toch op die lage aanvoertemperatuur (35-60 graden) gaan werken, is dat je een speciale ‘laag temperatuur vloerverwarmingsverdeler’ installeert. Op deze verdeler kan de hoeveel koud retourwater worden geknepen, zodat er meer warm water doorheen stroomt. Wat er eigenlijk gebeurt is dat de unit meer warm water gaat aanzuigen door een (te dunne) buis. Zo wordt de aanvoercapaciteit van warm water verhoogd.
Als in het geval van een warmtepomp of bij een ketel met alleen vloerverwarming (eventueel met lage temperatuur convectoren) de aanvoertemperatuur onder de 35 graden blijft kun je zelfs toe met een verdeler zonder pomp. Dan zijn de buizen van de vloerverwarming rechtstreeks op het CV circuit aangesloten. Bij robot heet dit een LT-verdeler.
Vaak wordt gedacht dat de pomp nodig is om al het water rond te kunnen pompen in al die buizen, maar de pomp in de verwarming is in de meeste gevallen sterkt genoeg. De pomp op de vloerverwarmingsverdeler is er louter om een andere watertemperatuur te kunnen maken.
Helaas zijn hier de leidingen en verdeler aangelegd door personen met een traditionele kijken op het aanleggen van verwarming, en wist ik hierover toen ook niet genoeg. De buizen richting mijn vloerverwarming zijn hierdoor aan de krappe kant. Gelukkig blijkt het in de praktijk goed te werken met een aanvoertemperatuur van 50 graden. Het water dat de vloer ingaat is dan ongeveer 30 graden en dat is in mijn geval warm genoeg.
Laat een reactie achter