Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Vloerverwarming met een lage aanvoertemperatuur aanleggen

In de winter geen koude voeten meer als je over een stenen vloer loopt. Dat is een groot voordeel van vloerverwarming. Daarnaast bespaart het ruimte (geen radiatoren meer) , zorgt het voor een gelijkmatige en langdurige opwarming van de kamer en kan het energie/geld schelen omdat  vloerverwarming kan werken op een lage temperatuur.

En daar zit het probleem. Reguliere vloerverwarming werkt vaak in combinatie met radiatoren in andere ruimten die met een watertemperatuur van 80 graden werken. De standaard vloerverwarmingsverdeler mengt daarom koud retourwater uit de vloer met heet water dat vanaf de ketel komt om op die lagere temperatuur uit de komen. Dit water met een temperatuur tussen de 25 en 45 graden wordt vervolgens de vloer in gepompt.

Om het optimale rendement uit een HR-gasketel of warmtepomp te halen is het belangrijk dat de watertemperatuur zo laag mogelijk is. De besparing die je kunt behalen met vloerverwarming wordt dus pas gerealiseerd als de ketel op een lage temperatuur gaat stoken.

Het probleem als je overstapt op een lagere aanvoertemperatuur (35-60 graden) is dat er in de vloerverwarmingsverdeler nog steeds koud retourwater bij blijft mengen. Doordat het water dat wordt aangevoerd vanuit de ketel een lagere temperatuur heeft, bevat dezelfde hoeveelheid water nu minder warmte. De vloer zal dus ook minder warm worden dan waar traditioneel mee wordt gerekend.

Dat hoeft geen probleem te zijn, en kan soms zelfs juist voordelig zijn. De vloer blijft langer op een lagere temperatuur warm. Gevoelsmatig is dit veel lekkerder. Als je huis goed geïsoleerd is geeft de vloer nog steeds genoeg warmte af om het warm te houden. Dan kun je nog steeds toe met een standaard verdeler.

Bij het aanleggen is het wel het beste om een 22 mm leiding naar de verdeelunit te leggen, de hart-op-hart afstand op 10 cm te kiezen en kleine groepen te maken.

Wat je kunt doen met de huidige installatie of wanneer je huis minder goed geïsoleerd is en je wilt toch op die lage aanvoertemperatuur (35-60 graden)  gaan werken, is dat je een speciale LTV-vloerverwarmingsverdeler installeert. Op deze verdeler kan de  hoeveel koud retourwater worden geknepen, zodat er meer warm water doorheen stroomt. Wat er eigenlijk gebeurt is dat de unit meer warm water gaat aanzuigen door een (te dunne) buis. Zo wordt de aanvoercapaciteit van warm water verhoogd.

Als in het geval van een warmtepomp of bij een ketel met alleen vloerverwarming (eventueel met lage temperatuur convectoren) de aanvoertemperatuur onder de 35 graden blijft kun je zelfs toe met een verdeler zonder pomp.  Dan zijn de buizen van de vloerverwarming rechtstreeks op het CV circuit aangesloten. Bij robot heet dit een LT-verdeler.

Vaak wordt gedacht dat de pomp nodig is om al het water rond te kunnen pompen in al die buizen, maar de pomp in de verwarming is in de meeste gevallen sterkt genoeg. De pomp op de vloerverwarmingsverdeler is er louter om een andere watertemperatuur te kunnen maken.

Helaas zijn hier de leidingen en verdeler aangelegd door personen met een traditionele kijken op het aanleggen van verwarming, en wist ik hierover toen ook niet genoeg. De buizen richting mijn vloerverwarming zijn hierdoor aan de krappe kant. Gelukkig blijkt het in de praktijk goed te werken met een aanvoertemperatuur van 50 graden. Het water dat de vloer ingaat is dan ongeveer 30 graden en dat is in mijn geval warm genoeg.

Links
Robot vloerverwarmingsverdeelunits

20 Comments

 1. Vloerverwarming is ideaal maar met een lage temperatuur heeft heft niet veel zin lijkt me.

 2. stef

  Hi een ltv verdeler klinkt goed maar is hdt nu pure noodzaak? Ik lees dat een hoog rendement wordt gehaald bij de cvketel als de delta t tussen retour en afvoer 20 graden verschil maakt. Dit icm lage aanvoer maakt alsnog een mooi rendement toch. We hebben een goed geisoleerd hoekhuis en stoken vrij zuinig momenteel. Wel is het beneden iets behaaglijker als boven maar volgens mij is dat ook op te lossen door een 2e thermostaat boven of lte verwarmingen.

  • Comment by post author

   Het hoogste rendement haal je als het water zo koud mogelijk weer retour komt bij de ketel. Een ltv verdeler heb je hiervoor niet per se nodig. Alleen als je vloer niet meer warm genoeg wordt met een lage aanvoertemperatuur. Dat zal waarschijnlijk het geval zijn als je te dunne aan en afvoerleidingen hebt. Een LTV verdeler zuigt dan extra water naar zich toe.

 3. Schopenhouer

  Ik wil in huis in spanje mijn vloerverwarming 6 circuits van ca. 80 m1 aansluiten. En wel in termijnen. Voorlopig ben ik er af en toe vooral in voorjaar en najaar. Veel warmte is niet nodig en wil ik 1 tot hooguit 2 circuits met een boiler als verwarmingsbron aansluiten.( heb en wil geen gas en boiler is gezien af en toe gebruik een goedkope investering). Als ik er ga wonen over jaar of 5 wil ik zonneboiler en wellicht warmtepomp.

  Wil voor de toekomst nu al wel Ltv verdeler installeren. Heb Robot ltv met geïntegreerde pomp op het oog.
  Vraag: heb ik voor het rondpompen van watercircuit naar de boiler en straks zonneboiler een aparte pomp nodig? (Ik kan de boiler en ook zonneboiler vlak bij de verdeler installeren.) Of kan ik beter een ltv zonder pomp nemen met aparte pomp.

  • Comment by post author

   Je hebt inderdaad nog wel een pomp nodig die het water uit de boiler rondpompt. Dan kun je het beste een vloerverwarmingsverdeler zonder pomp nemen en de boiler op een niet al te hoge temperatuur instellen.

 4. Schopenhouer

  Ok dank.dus tussen verdeler en boiler de pomp plaatsen. Maakt het nog wat uit aan welke kant. Dus aan warme kant of koude. En ik overweeg grunfos alpha2 maad zie veel vaianten 15-40. 15-60 etc. Welke adviseer je me. Max 6 circuits van ca 80m.

 5. giuseppe

  een vraagje
  ik heb alles nieuw aangelegd in huis.
  wat moet de thermometer op de ingaande kant van de vloerverwarming ong aangeven.
  ik had vd winter het problem dat de vloer niet echt op temperatuur wilde komen.
  Nu heb ik wel een nieuwe remeha tzerra en een normaal model vloerverwarmings unit.
  de pomp snelheid van de cv hebben we ook iets omhoog gebracht.en de cv watertemp naar 70c.
  maar vd winter stond hij op 60c cvwater en toen werd het niet echt warm.
  moet ik gaan denken aan een ltv verdeler

  • Comment by post author

   Met 30 graden ingaand en minimaal 25 retour moet de vloer in ieder geval goed warm worden en als het huis een beetje geïsoleerd is moet de ruimte daarmee ook warm worden. Probeer eens alles behalve de vloerverwarming dicht te draaien. Als het dan wel warm wordt krijgt de vloer te weinig water.

  • giuseppe

   Dank je wel voor je reactie
   dit is inderdaad sinds de veandering aan de pompsnelheid en de cvwater temp het geval sterker nog
   de ingaande temp ligt ergens rond de 32/34C dus moet goed komen vd winter.
   bovendien gaan we spouwmuur isolatie nemen en bodem isolatie dus het wordt alleen maar beter lijkt mij.
   maar om nog zuiniger te stoken moet ik dan gaan denken aan een LTV verdeler??

  • luukonline

   Isoleren is de beste manier om zuiniger te stoken. Grote kans dat je het hierna met 32 graden wel warm gaat houden. De verdeler vervangen zal economisch niet rendabel zijn denk ik.

  • Stefan

   Zelf heb ik de thermostaatknop bij de vloerverwarming altijd open staan en regel ik de (maximum) temperatuur via mn thermostaat. In de winter warmt het huis veel sneller op beneden. Boven hebben we toch voldoende warmte door ltv radiatoren te gebruiken

 6. marco

  Ik heb sinds kort een hybride warmte pomp en vloerverwarming beneden.
  Dat vindt ik echt geweldig, maar op zolder heb ik nog 1 kamer die met een radiator verwarmd wordt.

  Een lage temp radiator (jaga) kost me al snel richting 1000-1200 euro…
  Ik overweeg om daar toch maar een paar slangen in te leggen.
  vraag is wel of ik daar de radiator kan verwijderen en daar de slang op aan kan sluiten.
  Ik wil dan de ruimte regelen met mijn Tado radiator thermostaatkraan die dus de slang af moet sluiten als het warm genoeg is in de kamer.

  Gaat dit werken?

  • Comment by post author

   Dat gaat zeker werken, ook lekker voor koeling, maar je moet opletten dat het water in de slangen niet te warm wordt en je vloer beschadigd raakt. Dat kan gebeuren als je ketel bijspringt.

   Voor kleine ruimtes gebruik je een RTL ventiel. Groter een vloerverwarmingsverdeler.

 7. Bjorn

  Hoi Luuk,

  We zijn sinds het schrijven van dit stuk weer een aantal jaren verder in de ontwikkeling van warmtepompen. Wij hebben ons huis in 2017 laten renoveren en volledig laten voorzien van vloerverwarming die door 3 verdelers wordt aangestuurd. We hebben destijds geen rekening gehouden met de diameter van het leidingwerk naar de verdeler toe. Dit is 22mm binnenmaat. Vandaag gaf een installatiebedrijf aan dat een warmtepomp in een dergelijk geval niet goed zal werken. Hoe denk jij hierover. Het betreft een huis uit 1956 die goed geïsoleerd is na renovatie en we stoken 2500m3 gas.

  • Comment by post author

   Installatiebedrijven denken al snel dat het niet kan. Afhankelijk van de leidinglengte en het aantal vertakkingen gaat het waarschijnlijk wel werken. Misschien dat alleen het eerste stukje tot de eerste vertakking groter uitgevoerd kan worden?

   2500 m3 is echter nog een behoorlijke hoeveelheid gas. Daar heb je wel een flinke warmtepomp voor nodig.

 8. Erik

  Hey Luuk,

  Ik heb mijn compleet gerenoveerde woning recent voorzien van VW, 16mm leidingen, 10cm H.o.H. 2 verdelers zijn voorzien. Begane grond: 12 groepen, verdieping: 5 groepen. Allemaal 70 tot max. 80m. Er is goed geïsoleerd. Ik wil de aanvoertemperatuur laag houden. Ik vermoed dat we op de verdieping alleen de groep op de badkamer zullen gebruiken, beneden zullen alle groepen gebruikt worden. Ik denk dat een constante temperatuur per vertrek de voorkeur heeft (lees het zuinigst is). Nu moet ik de verdelers gaan aanschaffen maar ik vind de keuze moeilijk. Is een LTV verdeler in deze situatie aan te raden? Wel of geen pomp op de verdelers? Alvast dank voor je antwoord!

  • Comment by post author

   Als je alleen nog maar vloerverwarming hebt is een pomp op de verdeler in principe niet meer nodig. Deze is er namelijk alleen om een lagere temperatuur zone in de vloer te kunnen maken. Als je alleen vloerverwarming hebt stel je gewoon op de ketel een lage watertemperatuur in.

 9. E. Runderkamp

  Ik heb hier vloerverwarming draaien met een “standaard” verdeler van robot. En nog 2 LT radiatoren. Bij continu vraag van de thermostaat gaat de ketel toch pendelen. Ook als de dela T hoger dan 7gr is. Wat zou het euvel kunnen zijn? Zou een ltv verdeler dit oplossen?

  • Comment by post author

   Worden alle radiatoren en de vloerverwarming wel goed warm? Dan is het minimale afgiftevermogen van de ketel te hoog. Een nieuwe ketel met een lager minimaal vermogen zal dat verhelpen

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.