Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Met deze instellingen haal je meer uit de ELGA

De ELGA is een fantastisch apparaat om het gasverbruik te verlagen. Het is vrijwel altijd beter om te verwarmen met een warmtepomp ten opzichte van de gasketel.  Is het niet voor de portemonnee, dan wel voor het milieu. Toch wordt in de standaard hybride configuratie niet het meeste uit de ELGA gehaald.

Om de ELGA in alle installaties te kunnen laten werken, zijn de standaardinstellingen erg voorzichtig ingesteld. Op die manier heb je de minste kans op storingen of klachten. Vind je het leuk om je een beetje in het systeem te verdiepen, dan kun je de ervoor zorgen dat je veel meer gas bespaart door de volgende instellingen aan te passen.

Installaties vanaf medio 2017 hebben daarvoor al de benodigde firmware. Oude modellen kunnen vanaf versie 12.65 geupdate worden. Hoe je de instellingen precies doet staat in de handleiding, of vraag je installateur het te doen. In het kort werkt het als volgt voor de Cronotherm Touch Modulation:

Druk op het scherm op ‘INSTELLEN’.
Druk gedurende 5 seconden het blanco stuk tussen ‘KLAAR’ en ‘SCHERM’ in.
Selecteer met de pijtjes: ‘INSTEL KETEL’ of ‘INSTAL INSTELLING’.

Afschakeltemperatuur ELGA verlagen

Als het buiten kouder is dan 4 graden stopt de ELGA er mee en gaat de gasketel het werk alleen doen. Dit punt is ooit zo gekozen toen gas ten opzichte van elektriciteit nog flink goedkoper was. Ook heb je boven deze temperatuur vrijwel geen last van bevriezende buitenunits en is de buitenunit nog vrij stil. Sinds een aantal  jaar is die verhouding door belastingen aan het veranderen, waardoor gas relatief duurder is geworden ten opzichte van elektriciteit.

Een bevriezende buitenunit is overigens geen probleem. Hier is een beveiliging voor ingebouwd die ervoor zorgt dat de buitenunit weer ontdooid. Qua geluid zul je moeten testen of het acceptabel blijft als het buiten flink vriest.

Met nieuwe softwareversies kun je zelf bepalen tot welke temperatuur de ELGA door gaat via de Thermostaat. In oudere versies kun je enkel de 4 graden grens uitschakelen met een dipswitch. Tot ongeveer -7 is de ELGA nog goedkoper dan gas.

P62 Afschakeltemperatuur warmtepomp verlagen vanaf 4°C
(rekenmethode: 4°C – P62 = afschakeltemperatuur) (bereik: 0-20, advies: 11)

Graadminuten grens verhogen

In de Elga zit een graadminuten regeling. Deze begint te tellen als de ruimtetemperatuur onder de ingesteldewaarde komt. De regeling schakelt de ketel of stadsverwarming in als de limiet bereikt is. Dit kan dus zijn na een hele lange tijd omdat er slecht een heel kleine afwijking is of na een kortere tijd omdat de afwijking groter is.

Gun je de ELGA graag wat langer de tijd om standalone te verwarmen, dan kun je die grens wat verhogen. Zeker bij (trage) vloerverwarming kan dit een nuttige aanpassing zijn.

P84 Graadminuten inschakelen CV-ketel in thermostatisch bedrijf (bereik: 10-120)

Verlaagde gewenste ruimtetemperatuur

Als de functie “verlaagde gewenste ruimtetemperatuur”  is geactiveerd op de Elga, zal de regeling een gewenste ruimtetemperatuur lager dan 19°C, maar hoger dan 10°C, herkennen als “verlaagde temperatuur”.
De Elga zal dan uitsluitend de warmtepomp gebruiken om deze temperatuur te behouden in de woning; de ketel is geblokkeerd voor ruimteverwarming mits de buitentemperatuur boven de buitentemperatuurgrens van de warmtepomp blijft.

Het nut van het toepassen van nachtverlaging is erg afhankelijk van de isolatiewaarde en type afgiftesysteem van de woning. Bij goed geïsoleerde woningen met vloerverwarming is het over het algemeen aan te raden
om weinig of geen nachtverlaging toe te passen. Bij woningen met normale of slechte isolatie en radiatoren is het toepassen van nachtverlaging aan te raden.

Als dus de temperatuur op de thermostaat onder een bepaalde grens wordt ingesteld kan dit worden beschouwd als nachttemperatuur. Dat betekent dat de ketel niet wordt ingeschakeld, maar de warmtepomp stand alone draait. Hierdoor kan de temperatuur verder dalen dan ingesteld, maar wordt er geen gas gebruikt.

Dit staat niet standaard aan en moet middels een dipswitch worden ingeschakeld. Wanneer de buitentemperatuur onder de uitschakeltemperatuur daalt kan er echter nog steeds gas worden gebruikt. Kies dus zorgvuldig de uitschakeltemperatuur en de nachttemperatuur.

Dipswitch A4 op on (naar achterzijde print)

CV ondersteuning boven bepaalde temperatuur uitschakelen

Wanneer de buitentemperatuur boven een bepaalde grens ligt kun je er voor kiezen de gasketel helemaal niet te laten bijspringen. Doorgaans lukt het vanaf een graad of 8-10 om met alleen de ELGA de woning warm te houden.

P63 Inschakel buitentemperatuur grens CV-ketel verlagen
(rekenmethode: 40 °C – P63 = grens buitentemperatuur)
Boven de buitentemperatuur grens schakelt de ketel niet in (bereik: 0-50, advies: 33)

Radiatorventilatoren

Op de lagere temperaturen waar een warmtepomp op werkt hebben radiatoren een lager afgiftevermogen. Met een radiatorventilator (van bijvoorbeeld Speedcomfort)  of Jaga DBE wordt het vermogen weer vergroot en zorgt het er zo voor dat er sneller en meer warmte de ruimte in kan komen. Uit mijn praktijkervaring in twee woningen is gebleken dat je daadwerkelijk meer warmte voelt en dat de watertemperatuur lager kan zijn.

Pompsnelheid aanpassen

Een warmtepomp werkt het beste als het verschil tussen de aanvoer en retour niet al te groot is: rond de 3 graden is het ideale werkgebied.  Laat de pomp harder draaien als het verschil groot is, en langzamer bij een verschil van 2 graden of minder. Let er in een hybride opstelling wel op dat het geheel ook met ingeschakelde CV ketel blijft werken.

De pompsnelheid pas je aan met het rode wieltje voorop de pomp. Aan en afvoertemperaturen kun je uitlezen via de thermostaat via parameter P4 (aanvoer) en P5 (retour), maar makkelijker is het om een tweetal externe temperatuursensoren op de buizen te bevestigen.

Meer instellingen

Dit zijn de belangrijkste parameters om in te stellen om de ELGA vaker te laten werken. Mocht je nog meer zelf in willen stellen dan kun je kijken in het overzicht van alle parameters voor de ELGA.

Persoonlijk advies

Advies nodig over je eigen situatie? Neem gerust contact op via het contactformulier

91 Comments

 1. Stefan Ten berge

  Toch is het een elga ace 6 kw. Alle parameters zijn als volgt op gebouwd eerst twee letters en dan 3 cijfers.

 2. Jan Kuster

  Goedenavond,
  Aangezien Techneco is overgenomen door Remeha zijn de heren technici zoals Johan en Martijn niet meer bereikbaar.
  Alles moet via een dealer.
  Ik heb er een aantal benaderd om onze Elga een update te geven maar nul reactie.
  Bij Remeha kom ik tot de voordeur.
  Nu zit ik met een vraag.
  Om het maximale uit mijn configuratie te halen ( Atag zonnegas Combi Elga zonnepanelen) heb ik een schakeling op mijn ketel om via een thermostaat op T8 van de zonneboiler de Elga uit te schakelen. Nu weet ik alleen niet meer waar ik de aansluiting op de Elga maken.
  Momenteel doe ik dit handmatig wat mij per dag zo’n 20 Kwh oplevert.
  Martijn van Techneco heeft hem mij ooit aangewezen. Weet iemand het antwoord?

  Vast bedankt groet, Jan

  • Barry

   bij mij is het pin 30/31, het blokkeercontact. Ik heb een ELGA met carrier buitenunit uit 2013.

 3. CorB

  Na drie stookseizoenen is Elga al in de problemen. Storing 64. Geen communicatie tussen binnen en buitenunit. Ook meerdere malen een kortdurend (±10 sec.) rammelend geluid hoorbaar geweest. Waarschijnlijk van Toshiba buitenunit. Wacht nu op installateur en onderdelen. In mijn ogen een veel te snelle benodigde reparatie. Is iemand met herkenning van deze problemen.?

  • Gerard van den Top

   Hier na 2,5 jaar een defecte buitenunit ook in afwachting van Remeha.

  • Jan Kuster

   Dag Gerard,
   Ben zeer benieuwd hoe jij vaart met Remeha. Mij is dat tot nu toe niet gelukt enige respons van hun te krijgen. Ook meerdere dealers benaderd, geen succes.
   En het ergste is, Johan Rijkeboer is met pensioen!
   Onze Elga draait al sinds 2012 zonder problemen (Carrier buitenunit) maar ik zou graag de update krijgen zodat ik via Gronotherm kan instellen. Krijg dit dus niet van de grond via Remeha.
   Bij Dealers eerst een onderhoudskontrakt afsluiten a meerdere 100en Euros.

  • Gerard van den Top

   Hier even een update vwb het gerepareerd krijgen van mijn buitenunit (Toshiba), waarschijnlijk compressor kapot.

   Leverancier van het systeem geeft aan de storing meerdere malen gemeld te hebben bij Remeha maar er gebeurt niets. Remeha gebeld en die kunnen ook geen storing terugvinden in de systemen. En verwijzen me terug naar de leverancier.

   Leverancier neemt niet op als ik met mijn eigen nummer bel maar wel als ik een ander nummer gebruik. Geeft aan dat hij een dispuut heeft met Remeha over een factuur en dat daardoor de meldingen niet opgepakt worden.

   Toshiba gevraagd of buitenunit nog leverbaar is en die gooien de bal terug met; u moet contact opnemen met Remeha of de leverancier.

   Al met al drama en niemand voelt zich verantwoordelijk en laten je letterlijk en figuurlijk in de kou staan.

   Maar aangezien verwacht mag worden dat een dergelijke product 15-20 jaar mee mag gaan en als deze dan na 2,5 jaar defect is zal iemand toch zijn verantwoordelijkheid op moeten oppakken ook al moet hier een juridisch traject voor doorlopen worden.

 4. Barry

  Nogmaals remeha bellen en de toelichting van de installateur melden.

  • Gerard van den Top

   Hi Barry,

   Ik heb Remeha gebeld, gemaild en het enige wat ik krijg is een lijst met installateurs die ik kan bellen. Degenen die in de buurt zitten nemen geen klanten aan of zitten een half jaar vol. En de overige zitten op > 75 Km afstand.

   Toshiba verwijst me ook naar Remeha want die hebben deze units speciaal ingekocht bij voor Techneco.

   Al met al een crime om iemand zijn verantwoordelijkheid te laten nemen.

  • Barry

   rechtsbijstand al overwogen? doet vaak wonderen als er een juristische brief op de mat valt.
   Anders evt. Tinus de vreugd (even zoeken op b.v. twitter), die repareert volgens mij weleens buitenunits
   Zo lezende ga je toch denken dat die units van toshiba niet heel goed waren.

  • Gerard van den Top

   Als er maandag geen oplossing is dan gaat er een aangetekende brief uit met ingebrekestelling en indien nodig verdere juridische stappen.

   Toshiba levert nog steeds aan Remeha als ik me niet vergis.

   En volgens mij heb ik Tinus op LinkedIn

   Wordt vervolgd

 5. Andor van Dijk

  Ik heb ook een vraag over de Elga (2016). Mijn aanvoertemperatuur komt niet boven de 30 graden. Dit moet toch hoger kunnen? Zo ja, waar zou dat aan liggen? Een instelling of te weinig koudemiddel? Instellingen P80, P81 en P82 zijn ongewijzigd en staan respectievelijk op 43, 45 en 47 graden.

  Mijn installateur is gestopt, dus ik verwacht eenzelfde discussie met Remeha en installateurs zonder tijd zoals hierboven vermeld. Hopelijk kan iemand mij een stap verder helpen.

  • Barry

   Andor,
   30 graden hoeft niet slecht te zijn. In mijn huis haal ik max 33-34 graden. Daarmee hou ik tot rond het vriespunt mijn huis op 20 graden, zonder gebruik van de gasketel.

   Met een WP is veel flow en daardoor een lage Ta en kleine deltaT (Ta-Tr) vaak heel efficient.

   Wat is je probleem qua huis warm houden of gasverbruik versus elektra verbruik?

  • Gerard van den Top

   Maakt de WP herrie? Dat was nl. mijn probleem.

  • Barry

   Hoi Andor, Als reactie op je bericht zonet: Weet je het stroomverbruik van je ELGA. Het beste werkt een homewizard achtige energieplug, daarmee kan je heel precies zien hoe het stroomverbruik over de dag heen verloopt. Mijn 2013/2014ELGA met Carrier buitenunit gebruikt maximaal ca. 1150-1250 watt (binnenunit+buitenunit). Als je dit verbruiks inzicht combineert met het gasverbruik (b.v. ook met een P1 plug van homewizard), kan je heel goed zien hoe de apparaten samenwerken.

   Als ze niet goed samen kunnen draaien is vaak de pompinstelling op de gasketel het probleem. Het is de kunst om die pompsnelheid te vinden waarmee de ELGA de gasketel niet wegdrukt (op flow) en de gasketel de ELGA niet wegdrukt. Dit zowel tijdens lopend bedrijf als opstarten.

 6. Kees

  Is je installateur lid van Vni Uneto, dien dan een klacht in over het defecte systeem. Bij een onderhouden systeem mag het niet na een paar jaar defect zijn. Lijkt mij dat je bij een geschillencommissie een goede kans maakt. Op de website van Vni Uneto kan je de afschrijvingstermijnen raadplegen die er gehanteerd worden.

  • Andor

   Barry en Gerard,
   De WP maakt geen noemenswaardige herrie en ik krijg het met de WP uiteindelijk net warm als het niet vriest, maar het houdt niet over. CV-ketel en warmtepomp kunnen in mijn setting niet goed samenwerken, dus die functie staat uit. Met de besparende settings van deze site werkt de WP best lang door en dan wordt het niet altijd even behaaglijk. Als de CV-ketel het dan met stooklijn radiator – laag overneemt (als het de WP niet meer lukt), krijg ik het met een aanvoertemperatuur van 40-45 wel behaaglijk (CV-ketel max 50). Met gasverbruik zit het wel goed; van ruim 1800 m3 naar 300-400 m3 (incl. extra zonneboiler) voor een vrijstaande woning uit 2003 (vorige eigenaar had ruim 3000 m3😅). Maar ik heb het gevoel dat mijn buiten-unit niet tot zijn max. vermogen gaat en het dus lekker rustig aandoet. Is dat met een setting te veranderen en/of hoe controleer ik dat c.q. laat ik dat controleren?

  • Gerard van den Top

   Andor, kan je de aanvoer en retourtemperatuur van de buitenunit zelf meten, m.a.w. de temperaturen van het koudemiddel wat door de wisselaar stroomt. Dit zou je kunnen doen met de speciale kabel waarmee je de ELGA kan uitlezen en programmeren via de laptop.

  • Andor

   Gerard,

   Dank voor je advies. Laat ik doen. Succes met jouw afwikkeling.

   Andor

  • Gerard van den Top

   Als je een beetje handig bent kan je het prima zelf. Ik woon in Nijmegen en je zou de kabel kunnen lenen.

   Vandaag te horen gekregen dat de buitenunit onder garantie uitgewisseld wordt.

 7. Gerard van den Top

  Wederom een update: 2/12 is uiteindelijk na veel 5-en en 6-en een servicetechnicus van Remeha langs geweest en die heeft (zoals al bekend) vastgesteld dat de buitenunit defect is. Advies van Remeha is uitwisselen.

  Installateur geeft aan dat het bezoek van Remeha € 250,- heeft gekost maar niet weet of het garantie, coulance is. Als het bezoek van Remeha € 250,- kost voor 10 minuten dan is dat simpelweg crimineel. Maar eerst maar even afwachten wat er nog volgt qua oplossing.

 8. André Berkhout

  Hoe kan ik de graadminuten verhogen van de Elga met een Anna thermostaat ?

  • Ad

   De graad minuten functie is niet bereikbaar met dd Anna thermostaat. Dat heb ik recent gemeld bij Plugwise en die gaan er naar kijken. Ik verwacht daar niets van. Als tijdelijke oplossing heb ik even mijn oude Honeywell Touch thermostaat aangesloten en de graad minuten ingesteld. Daarna de Anna weer aangesloten.

 9. Frits

  Hallo, ik heb een Elga sinds 2010 wet een Carrier buitenunit 38NY035H. Tot afgelopen zomer op een huis met half vloerverwarming en half radiatoren. Vanaf de zomer is de gehele benedenverdieping op vloerverwarming. De bovenverdieping staat nooit op warmtevraag. Voorheen nog altijd met een nachtverlaging instelling van 1,5 – 2 graden. Hierdoor liep de cv ketel dus ook geregeld mee. Nu geen nachtverlaging meer en loopt de Elga soms 24/24 uur bij koudere buitentemperatuur. na aanschaffing van een homewizzard energiemeter kan ik het directe verbruik vd Elga ook beter uitlezen. Bij 11 graden buitentemperatuur komt dit niet boven 770 Watt. De aanvoerleidingen v d Elga zijn dan ca 43,3 heen en 33,3 retour. de watertemperatuur komt dan op 29,6 aanvoer en 27.6 retour. Bij koudere buitentemperaturen komt de watertemperatuur nauwelijks boven de 27 graden. Mijn vraag: Weet iemand toevallig wat het normale verbruik en dus ook warmteproductie zou moeten zijn van deze unit. Ik heb de indruk dat deze Elga iets te weinig produceert, mogelijk moet er wat R410 worden bijgevuld of heeft er altijd te weinig ingezeten? lengte leidingset ca 15 mtr.

  • Barry

   Ik heb hetzelfde model (2013, maar ook dezelfde buitenunit). Ik meet maximaal ~1250 watt met de homewizard. Uurgemiddeld eigenlijk nooit boven de 1190watt. Ik haal maximaal 27kWh per dag.
   Bij mij is het regelgedrag vaak korte pieken, ondanks aansturen met maximale flow.
   Op jaarbasis gaat er 2600-3500kWh in. Ik heb de 4 graden grens eruit laten halen (bij aanschaf) en zo rond het vriespunt springt de gasketel bij.

 10. R.Oudt

  Beste mensen,
  Mijn Elga ( met Remeha) uit 2018 schakelt op een buitentemepratuur van 4 graden af en weer bij rond de 6 graden.
  Nu probeer ik via de Chronoterm dat schakelpunt naar 0 graden te krijgen.
  Echter via ketelinstellingen kom ik hooguit tot parameter 37, en de juist parameter is 62. Wat doe ik fout?
  Ik hoor het graag, vast bedankt.
  Ron

  • Comment by post author

   Je hebt twee instelling menu’s, naast ketelinstellingen is er nog een. Daarvoor heb je wel een recente firmware nodig. Ik zou de dipswitch fysiek omzetten binnen in de Elga, zodat hij bij elke temperatuur blijft werken.

  • Ron

   Beste Luuk,
   Ik heb de dipswitch omgezet want de andere instellingen lijken niet geprogrammeerd.
   Mijn vraag is nu nog wel wat er gebeurt bij bv 15 graden vorst…cq springt de ketel alleen bij grote vraag? Bv 3 graden te overbruggen verschil?
   Vast bedankt!
   Gr Ron

  • Wim

   Ik ben wel benieuwd welke dipswitch hier bedoeld wordt. Ik heb ergens gelezen dat dit B8 is. Deze zou er voor zorgen dat die 4 gradengrens niet meer overruled wordt (maw woorden:standaard is de elga zo ingesteld dat je niet lager dan 4 graden buitentemperatuur kunt komen), maar heb de indruk dat die niet werkt.

  • Comment by post author

   Met dipswitch B8 verwijder je inderdaad de 4 graden grens en dit werkt zeker. Wel de Elga eerst resetten.

 11. Harrie

  Beste Luuk,
  Ik ben nieuw hier. Heb een WP van Elga/Toshiba sinds 2016 en ben best tevreden. Na storing in de vloerverwarmingsunit twee weken zonder deze verwarming gezeten, gelukkig wel houtkachel en overdag soms airco-unit laten verwarmen. Ging zonder meer goed. Dus waarom nog dure CV laten hangen voor die paar dagen per jaar dat het echt koud is. Koken en warm water gaan al via elektra.
  Mijn vraag: kan ik de CV-Ketel zonder meer afkoppelen van de Elga of komen er dan storingen die de Elga niet aan kan?

  Tweede vraag: ik lees af en toe dat de temperatuur instroom warm water via Elga wel tot 30 graden gaat. Bij mij nog niet meegemaakt. Verder dan 20 a 22 graden komt de wijzer op de instroom van de vloerverwarming nooit. Kan dat dan toch tekort aan R410a zijn? Of moet ik ergens anders kijken?

  Veel vragen zo voor deze eerste bijdrage, ik hoop dat iemand me wat wijzer kan maken.
  Alvast dank.

  Harrie

  • Barry

   Cv water aansluitingen bij gasketel gewoon afsluiten. En dan netjes gas loos maken.
   Wel iets voor je douchewater regelen.
   De lage temperatuur kan ook komen door een hoge flow.

  • Ik heb ook een probleem met de invoer temperatuur van de vloerverwarming. Komt ook niet hoger dan 25 graden en zelfs bij een buiten temperatuur van 6 graden wordt de invoer temperatuur maar 23 graden. En hierdoor maar een kamer temperatuur van 18 graden. En ik snap niks van de R140a?

 12. Harrie

  Beste Barry.
  Dank voor je antwoord. Duurde even voordat deze reactie komt maar ik was enige tijd op skivakantie. Sorry daarvoor.
  Ik heb direct de flow lager ingesteld maar dat gaf weinig tot geen resultaat. Daarna een airco-installateur erbij gehad, deze constateerde een heel lage vulling van de R401. Een aansluiting niet voldoende aangedraaid en na 4 jaar bijna leeg. Na opnieuw vullen in het probleem opgelost.
  Heel goede zet dus.
  Dank.

  Harrie

 13. Andor

  Dank voor de tips! Ik heb de modulerende pompsnelheid van mijn Intergas CV-ketel van max. 80% naar max. 40% gezet, waardoor ze beter zijn gaan samenwerken. Als de Elga alleen werkt wordt de aanvoer een max. 30 graden en als ze samenwerken een 38 graden. En, bij de koude dagen als de CV-ketel het alleen doet een 45 graden. Dit lijkt me een mooie opbouw, toch?

 14. Jim van der Heijden

  Na in januari zonnepanelen te hebben laten installeren zou nu een warmtepomp moeten volgen. Helaas krijg ik nergens een advies dat verder draagt dan wat de adviseur levert (en natuurlijk het beste is meneer). Nu ik hier lees wat een gedoe het kan zijn, zeker voor een leek, zakt de moed mij in de schoenen.

  • Comment by post author

   Krijgen inderdaad nergens. Het verdienmodel van een installateur is het verkopen van een installatie. Voor goed advies heb je een adviseur nodig en die moet je betalen omdat hij verder niets verkoopt. Voor een adviseur is dit niet moeilijk.

 15. Guus

  Wat is eigenlijk het voordeel van laten samenwerken? Ik heb dat uitgeschakeld nadat ik zag dat de ketel er 40 graden uitgooide en de Elga dat aanlengde met een graad of 30. Toen dacht ik: dan krijg ik 35 graden in het circuit terwijl de ketel er 40 levert. Op welke planeet is dat efficiënt?

  • Comment by post author

   Op deze planeet is dat zeker efficiënt omdat de warmtepomp blijft draaien en het dus minder gas kost. Ik doe dit ook op grote schaal met 175 kW aan warmtepompvermogen + 1 klein keteltje om de temperatuur nog een klein beetje verder te verhogen.

 16. Guus

  Maar waar zit dan de winst? Mijn boerenverstand zegt mij dat het bijmengen van kouder water in je aanvoer de warmteafgift van het systeem vermindert. Dat moet de ketel dan toch compenseren? Wat is dan de denkfout? Ik leer graag bij en schakel de Elga zo weer bij als ik overtuigd kan worden.

  Ding is met T-stukken keurig haaks onder een oude Nefit Proline gehangen. Zoals ik het zie verlaagt hij de Ta met een aantal graden en daarmee uiteindelijk ook de Tr. Daar zit wel ietsje condensatiewinst misschien, maar de Nefit moet die Tr dan weer op de gevraagde Ta brengen toch?

  • Andor

   Volgens mij zit de winst in dat de ElGa goedkope/duurzame joules toevoeg aan het systeem, waardoor de mix duurzamer is.

   Alleen bij het vermengen krijg je dus wel een lagere Ta. Dit was bij hogere buitentemperaturen 33 tot zelfs 38,5. Nu is dat 28,5 tot 31. Dat was tot een paar dagen geleden voor mij geen probleem. Het huis werd wel warm. Alleen nu met die koude dagen loopt de binnentemperatuur van 20 langzaam terug naar 18, terwijl mijn ketel en Elga flink aan het werk zijn samen. Dit heeft volgens mij te maken met de lagere Ta.

   Is er een instelling, waarmee dit kan aanpassen?

   Ondertussen heb ik de bespaartips op deze site teruggezet naar fabrieksinstellingen, maar dat heeft niet geholpen. Ze zijn nog steeds gezellig aan het samenwerken, maar de binnentemperatuur is inmiddels 17,5.

   Vorig jaar had ik dit probleem niet. De enige verandering is mij systeem is dat ik twee weken geleden een buffervat van Elga (51 liter) heb laten plaatsen. Deze is parallel op het systeem aangesloten.

   Alvast bedankt voor een reactie.

  • Barry Hoogendoorn

   Denkfout is dat ELGA en gasketel parallel zijn aangesloten.
   Beide krijgen retourwater van je verwarmingscircuit, warmen dat op en sturen het water weer terug
   Als ze allebei draaien, dan vermengt de output. Dus de Ta in je verwarmingscircuit is een gewogen gemiddelde tussen de Ta van de ELGA en de Ta van de gasketel.

   Ondanks dat leveren beide warmte en dus een bijdrage.

 17. Guus

  Er is zeker een instelling waarmee dat kan, namelijk het uitzetten van de Elga. Stekker in het stopcontact laten zitten, dan fungeert hij nog steeds als doorgeefluik voor de thermostaat.

  Je hebt hem teruggezet op fabrieksinstellingen, maar hij snort door terwijl de Tbuiten rond het vriespunt ligt. Doet de sensor in de buitenunit het wel? Dat is dan de eerste vraag die bij me opkomt.

  • Andor

   Volgens mij doet de buitensensor het nog wel. Gaf vanochtend -2 en nu 0 aan. Ik hep DIP A2 op off gezet en nu is de CV-ketel mijn huis weer alleen aan het verwarmen. Ik vind dit wel wat rigoureus, dus als er een andere aanpassing mogelijk is dat bijvoorbeeld ze wel samenwerken als het >0 buiten is en de CV-ketel het alleen doet als het <0 buiten is, dan hoor ik het graag.

  • Guus

   @Barry: dus wat je zegt is dat de Elga een deel van de retourstroom afneemt, waardoor de ketel een kleiner debiet krijgt en moet opwarmen. En dus minder gas verstookt. Correct?

  • Barry Hoogendoorn

   @Guus: Ja, de ketel hoeft minder te doen of, als die op minimum vermogen draait, stopt eerder omdat de doeltemperatuur in de kamer is bereikt.

  • Ad

   Gelijktijdig de Elga en de ketel aan is mij ook niet gelukt. Boven +3 graden mag bij mij alleen de Elga aan. In het gebied tussen +3 en -2 mag de Elga aan maar als de Elga de ingestelde temperatuur niet haalt schakelt de Elga af en neemt de ketel het over.
   Onder de -2 graden kan alleen de ketel nog in komen en staat de Elga geblokkeerd. Bij die lage temperatuur kan de Elga onvoldoende warmte leveren om de woning op temperatuur te houden.

  • Andor

   Reset uitgevoerd en instellingen wat aangepast. Ik heb het pompvermogen van CV nog verder teruggebracht en probeer het nog een keer samen. Ta was net bijna 36 in gezamenlijkheid en Tr was een 32,5. Als dat niet blijkt te werken, zal ik ook eenzelfde instelling als Ad doen. Wel zag ik vandaag op mijn Homewizard dat het gasverbruik van CV solo (Ta 43) behoorlijk hoger lag dan in combi (ca. 75%). Dat betekent volgens mij dat ook in combi met een gezamenlijke Ta lager, toch behoorlijk wordt bespaard.

 18. Guus

  @Andor: je hebt Luuks tips gevolgd, dus ook P62, afschakeltemperatuur Elga verlaagd naar <4°neem ik aan. Waardoor hij vrolijk meedraait. Nu weer in fabrieksinstellingen gezet. Daarna de Elga gereset? Stekker uittrekken, minuutje of wat uit laten staan, weer inprikken.

 19. Jos

  Ik heb een vraag over de instelling 0010 , typ regelgedrag .
  Wat betekent die instelling en wat doet deze ?
  Hij staat nu op 2.

  • Ad

   Stand 2 is de standaard instelling. Betekent standaard reageren op de instellingswijziging van de thermostaat.
   Stand 1 betekent trager reageren en stand 3 betekent sneller reageren.
   Ik heb alle standen in het verleden getest en geen verschil in reactiegedrag geconstateerd en dus de instelling weer op stand 2 teruggezet.

 20. Gerard van den Top

  Vraag?

  Sinds korte tijd kan ik het energieverbruik van mijn Elga (echt) meten via Home Wizard.

  Wat me opvalt is dat de afgelopen dagen de Elga ieder uur van 80 W naar 1000 W gaat en weer terug. M.a.w. de Elga draait een uur op ‘vol’ vermogen en gaat dan weer naar een ‘rust’ stand van 80W.

  Elga is ingesteld dat hij onder de 4gr door mag draaien en ik heb geen ketel maar stadverwarming.

  Heeft iemand een idee wat ik kan doen om het regelgedrag wat rustiger te laten verlopen.

  Gr. Gerard

  • Barry

   Welke ELGA heb je?
   In het algemeen:
   1/ pompsnelheid omhoog
   2/ stooklijn omlaag (tot het nog net voldoende warm en comfortabel blijft

   Kan je ook zien of de stadsverwarming is bijgesprongen?

  • Gerard van den Top

   Hi Barry,

   Dank voor je snelle reactie.

   Ik heb nog een echte Techneco met een Toshiba buitenunit en geen Remeha 😉

   Pompsnelheid kan ik nog van stand 5 naar max zetten en met een extra meetstekker zou ik de stadverwarming denk ik ook inzichtelijk kunnen of deze ingeschakeld wordt.

   Stooklijn staat nu op vloerverwarming met radiatoren, die zal ik dan sowieso naar alleen vloerverwarming zetten en dan kijken wat ie doet.

   Ga er vanavond even naar kijken.

  • Barry

   Ben benieuwd. de 80watt lijkt aan te geven dat de pomp blijft draaien en dat lijkt op de situatie dat de ELGA het niet warm genoeg kan krijgen en de stadsverwarming erbij schakelt. Die maakt de retour dan te heet (> ~50 graden ofzo) en de ELGA zet de buiten unit uit om “inefficient” verwarmen te voorkomen.
   Maar eerst meer data 🙂

  • Guus

   @Gerard: De stooklijn die jij bedoelt, met de dipswitches, is alleen van toepassing op de bijverwarming (cv-ketel en mogelijk ook stadsverwarming). Ik denk dat Barry de stooklijn in je thermostaat bedoelt, die de Elga aanstuurt.

   In mijn Honeywell Chronotherm in te stellen in parameter 30.

  • Gerard van den Top

   Hallo Guus, Barry,

   De dipswitch A3 staat op vloerverwarming en P30 stond op 15 en heb ik rigoureus naar 4 gezet om te kijken wat de impact is, voor me gevoel wordt de regeling onrustiger maar eerst maar even aankijken. Want van gisteren -5 naar vandaag +5 kan ook meespelen i.c.m. dat ik maar in 1 (relatief kleine) groep warmte vraag heb op dit moment.

   Verder de pompsnelheid naar max. gezet.

   Ben ook aan het kijken of het helpt om de minimale aantijd en maximale uittijd van de ketel soulaas biedt zodat ik niet te lang de 70 gr. vanuit de stadsverwarming in mijn systeem krijg.

   Wordt vervolgd.

  • Guus

   Gerard, kijk ook even naar A1. A1 off=lage stooklijn, A2 on=hoog. Lage stooklijn is rustiger stookgedrag. Als het huis niet op temperatuur komt/blijft, kun je altijd terug naar de hoge stooklijn.
   Afgelopen dagen bij mij constant gemoduleer tussen 500-1100W met maar een enkele keer een stop als de houtkachel brandde of de cv-ketel het volledig overnam. In de nacht van donderdag op vrijdag overigens helemaal omgeslagen, nu tussen 50-600W met regelmatig vrijwel volledige stop, 25W.

   Ook ik heb intussen de temperatuursensor van de buitenunit naar buiten geopereerd. De reden was tegenovergesteld aan de reden waarom de meesten het doen. De sensor zat lekker uit de snijdende wind en dacht dat het -3 was en de Elga nog wel wat kon bijdragen. Ondertussen stond mijn dochter donderdagochtend op de schaats op 7 cm zwart ijs.

  • Guus

   @Wim en Mark. Een Elga moet 35° kunnen maken. Je kunt heel veel met de instellingen verknoeien, maar als je googlet op “Elga wordt niet warm” e.d., zul je heel vaak zien dat het probleem tekort aan koelmiddel is. Heel wat posts gelezen waarin mensen de meest exotische verklaringen zochten terwijl het in the end in het koelmiddel zat.

   En inderdaad: zelf ook aan de hand gehad.

   Verder lees ik bij Wim dat hij WAR stookt. Heb je ook een buitenvoeler? De interne voeler van de buitenunit is berucht om valse metingen. Bij mij mat hij de afgelopen dagen 3 graden meer dan de echte, laat staan de gevoelstemperatuur. Dan is het afhankelijk van je stooklijn ook niet raar dat hij niet zijn max afgiftetemperatuur haalt. Overigens hebben ook veel mensen last gehad van het omgekeerde. De sensor zit op de koelribben gemonteerd en die kunnen in actie ver onder de omgevingstemperatuur komen, waarna de sensor een veel lagere registreert.

  • Mark

   Hi Gus. Dat klopt over het koelmiddel. Daarom heb ik dat ook laten nakijken en heb samen met de installateur gezien dat er genoeg koelmiddel inzit. Hij kwam met een weegschaal aanzetten en zoog al het middel eruit en kwam op 1kg. Daarna heeft hij er nieuwe koelmiddel ingedaan om zeker te zijn dat het daar niet aan ligt. Vandaar mijn verbazing dat het niet warmer dan 30 graden wordt. De buiten unit staat maar op 2 meter afstand van de Elga dus aan de afstand kan het ook niet liggen

  • Jos

   Mijn Elga van Techneco komt rond het vriespunt en lager ook niet hoger dan 30 grd , vanaf de temperaturen boven 0 dan komt hij wel aan 37 grd .

  • Andor

   Hallo,
   Ik lees mee met jullie berichten en heb zelf ook al eens wat vragen gesteld. Ook bij mij kwam TA eerst niet boven de 30. Toen werd ook de vraag gesteld of er wel genoeg koudemiddel inzat. Wat ik toen had gedaan was simpelweg de temperatuur van het koudemiddel meten bij mijn binnenunit. Deze was toen rond de 45. Kijk je bij de instellingen P81 (optoeren tot 43), P81 (gelijk houden bij 45) en P83 (terugtoeren bij 47), dan trok ik de conclusie dat er voldoende koudemiddel inzat en dat het koudemiddel van voldoende kwaliteit was. Electrisch vermogen lag toen op een 1.050 W (HomeWizard). Dit is toch een betrouwbare manier om de inzet van de buitenunit te checken?

   Daarnaast draait mijn inmiddels 8 jaar oud systeem veel beter met de volgende aanpassing:
   – Elga buffervat 51 liter in serie
   – Intergas ecocompact 36kW op 25% vermogen en TAmax 50.

   Zelfs bij de vorstdagen bleven Elga en CV-ketel samen draaien. Elga had bijna een vlak verbruik van 1.000 – 1.050 Watt /uur over de hele dag (moduleerde heel weinig terug). CV-ketel op een verbruik van 0,075m3/h kortstondig een paar keer op de setpoints van de thermostaat en verder rond de 0,005 en 0,012 m3/h.

   Mijn TA varieert tussen de 28-33 (alleen Elga) en 33-43 (Elga en CV). Thermostaat varieert van 18,5-20,5.

   Hiermee lag mijn verbruik eergisteren op 21,9 kWh en 5,2 m3 en gisteren op 20,2 kWh en 4,0 m3. Verbruik gas is inclusief een paar douchebeurten. Hiermee mag ik toch best tevreden zijn?

   Huis: vrijstaand, ca. 175 m2 BVO uit 2004.

  • Jan Kuster

   Met belangstelling lees ik jullie verhalen en wil graag ons verhaal met jullie delen.
   Ook wij hebben een Elga.
   Sinds 2009 draait onze Carrier buitenunit in 2011 is de binnenunit door Techneco vervangen voor een nieuw model aangezien de oude niet goed overweg kon met onze Atag QSolar.
   Deze Atag staat overigens al meerdere jaren voor verwarming uit. Hij werkt alleen voor sww. Gas verbruik in 2023 90.83 m3.
   Elga doet het dus alleen. Afgelopen dagen had hij het wel wat moeilijk met de lage temperatuur.
   Eind ’22 Koudemiddel bijgevuld en hij levert aan de warmtewisselaar zomaar 55 tot 59 graden op. Ook tijdens de vorstperiode. (inderdaad weinig aanvriezing)
   Temperatuur in huis liep wel wat terug maar gelukkig stoken we 1 a 2 maal per dag onze Altech Eclips.
   Naar aanleiding van voorgaande verhalen heb ik dipswitch A3 naar Hogere temp gezet, kijken wat dat oplevert.
   Temperatuur aan de vloerverwarmingsverdeler nu 34 graden, buiten nu, in de zon 3 graden.
   Vrijstaand huis van 2009 2x 160m2, met extra iso (4.73) in de spouw en veel glas rondom.
   Vloerverwarming op de beganegrond en de badkamer. Bovenverdieping Ventilator convectieunits (nooit aan).
   Tot zover.

   Groet,
   Jan

  • Barry

   @Guus @Wim @Mark

   De ELGA kan ca. 4kW warmte produceren bij A7/W35 en bij lagere A en/of hogere W wat minder.
   ECHTER: de aanvoertemperatuur die je daadwerkelijk haalt is sterk afhankelijk van je afgiftesysteem. ALS je afgifte systeem bij b.v. 26 graden al meer dan 4kW warmte afgeeft, dan zal de ELGA alleen boven de 26 graden komen bij een hele lage pompflow. ECHTER: als je gewoon zoveel mogelijk warmte je huis in wil hebben dan werkt het het beste om een zo hoog mogelijke flow te hebben (dus pomp op hoogste stand, zonder dat je last van ruis krijgt) en te controleren met de Elektra verbruik van de ELGA dat de ELGA vaak op maximaal vermogen draait. Als dat laatste niet zo is, dan gaan debuggen tot de ELGA wel meestal maximaal gaat (en de gasketel niet bijstookt). Bij wat warmer weer is mooi als de ELGA lange runs op lager vermogen maakt.

   Kortom: focus niet zoveer op de aanvoertemperatuur als doel op zich.

  • Ad

   Is het niet ook zo dat bij een juiste afstelling van het vermogen de aanvoer 3 graden hoger moet zijn als de retour? Die afstelling bereik je door de pompsnelheid in te stellen tijdens vollast draaien van de warmtepomp. Ik ga er vanuit dat ik in die stand het maximale vermogen uit het systeem haal of is dit geen juiste benadering?

  • Barry

   Klopt. Lage delta T is goed

  • Guus

   Barry daar heb jij ook weer gelijk in natuurlijk. Als je afgiftevermogen of warmteverlies (veel) groter dan die 4kW is, laat de Elga het “afweten”. Kleinman heeft een mooi verhaal over een vent die een dubbel woonhuis en een verbruik van 7000 m3(!!!) dacht op te vangen met een Elga. En boos was dat de Elga hem in de kou liet staan.

   Het blijft bedoeld als hybride toestel natuurlijk, als je volledig op de Elga gokt is het precies dat: een gok.

  • Guus

   Wim, zie mijn verkeerd geplaatste reactie van vandaag onder de post van Gerard van den Top.

  • Guus

   Gerard kan het niet ook de graadminutenregeling zijn die hier inspringt? Als jij zegt dat hij een uur op vol vermogen staat te stampen en dan afschakelt, denk ik daar toch ook aan. Kort samengevat: als de Elga de binnentemperatuur niet binnen een uur 1 graad weet te verhogen, neemt de stadsverwarming het over. Tot de gewenste T is bereikt, dan “slaat” de stadsverwarming “af” en neemt de Elga het weer over als de T 0,5° is gezakt. En dan begint de cyclus van voren af aan.

   Hoe staat de graadminutenregeling? Dat is P84 in het ketelmenu. Fabrieksafstelling is 30 minuten, zou me niks verbazen als het bij jou dus plm een uur is.

  • Gerard van den Top

   Hallo Guus,

   De regeling van mijn ELGA loopt via een WAR en mijn graadminuten heb ik al verhoogd naar uit het hoofd 100 minuten, maar ik vraag me af of de graadminuten instelling wel werkt i.c.m. met een WAR of dit alleen thermostatisch functioneert.

   Vanavond weer even induiken en kijken wat alle settings zijn en proberen een zolang mogelijke log te draaien van het systeem om zo te kijken wat er nu precies gebeurt. Want meten is weten.

  • Gerard van den Top

   All,

   Even een update n.a.v. van mijn vraag en jullie suggesties, het ziet er naar uit dat de ELGA rustiger regelt.

   Wat heb ik gedaan: Thermostaat instelling 30 ingesteld op 5, P62=10, P63=32, P78=2, P79=40 en P84=120. Dipswitch A1 op OFF.

   Verder heb ik de aanvoer en retour afsluiters van mijn stadsverwarming op ca. 25% open gezet. Aanvoer temperatuur van SV is niet regelbaar maar ligt rond de 70gr.

   Wat waarschijnlijk speelde was dat als de ELGA de SV bijschakelde dat de temperatuur te snel steeg en hiermee de ELGA afschakelde.

   De komende tijd zal ik het geheel monitoren en als het blijft functioneren zoals het nu doet zal ik er op termijn inregelventielen in het SV deel zetten zodat een fine tuning mogelijk is.

   Voor nu dank voor al jullie suggesties.

 21. Mark

  Afgelopen dagen heeft het flink gevroren en kon ik aan de warmtepomp merken dat de lucht erg droog was want er waren maar weinig defrosts. Wat mij opviel is dat normaliter met een buitentemp boven 0 graden mijn TA naar 28/29 graden gaat met 100% draaiende Toshiba buitenunit en vermogen van 1150 a 1200 watt. Nu met een laagste buiten temp van -7 is mijn TA nog steeds 26/27 graden met 100%. De Toshiba buitenunit is niet in de hibernatebug want dat kan ik zien aan het vermogen. Kan iemand verklaren waarom mijn TA nooit hoger komt dan 30 graden met warmere temperaturen?

  • Jos

   Heb je de stooklijn op radiatoren staan ? Dan is de temperatuur nameljjk hoger.

  • Mark

   Stooklijn staat op hoog met vloerverwarming

  • Guus Kramer

   Nogmaals. Uit de installateurshandleiding: “de stooklijn vormt de begrenzing van de ketel bij gelijktijdig bedrijf en is setpoint voor de ketel als de ketel alleen draait”. Zie paragraaf 9.4.

   Stooklijn op radiatoren zetten doet niets voor de Ta vanaf de Elga hoor.

 22. wim

  Ik worstel met een probleem sinds ik voor de vloerverwarming een andere zoneregeling heb geplaatst. Ik werk wel met een WAR. De elga mag door gaan tot -4 graden. De CV mag inspringen vanaf -2 graden.
  De keus voor een andere zoneregeling heb ik gemaakt om de compressor te sparen van de warmtepomp. De modulerende Honeywell regeling (PWM) heb ik vervangen door een Danfoss zoneregeling die aan/uit kan regelen. Ik heb nu sterk de indruk dat, sinds deze aanpassing het niet lukt om bij lagere temperaturen onze keuken met veel raampartijen warm te houden/ op temperatuur te krijgen. Zeker met de kou van de afgelopen week moet ik een elektrisch kachel bij plaatsen. Aan instellingen heb ik niets gewijzigd.
  Nu heb ik eigenlijk altijd al wel het probleem gehad dat het de elga niet lukt bij buitentemperaturen van rond de 0 graden het water boven de 24 graden aanvoertemperatuur te krijgen. Ik lees van andere gebruikers toch wel hogere waarden. Wat doe ik fout c.q. wat is hier er aan de hand. Toch weer terug naar de oude zoneregeling of moeten er toch instellen aangepast worden.

  • Barry

   Het werkte en nu niet meer. Dus in je nieuwe systeem de keuken meer flow/ hogere gewenste ruimte temperatuur geven. Zou met het nieuwe systeem ook moeten kunnen
   Je maximale Ta wordt sterk bepaald door je warmte afgifte systeem. Als dat met Ta 24 al meer dan 4kW afgeeft, dan zal de ELGA niet hoger komen.
   Meet je wel het E verbruik van de ELGA? En draait die op maximaal vermogen?

  • henk smolenaers

   Beste

  • henk smolenaers

   Beste allen

   Op het gebied van alle instellingen en metingen ben ik een leek maar ik ben wel vaker met de instellingen aan de Elga bezig dmv. instellingen pomp met de Honeywell .

   Zoals in okt. 2021 door Luuk Oosterbaan aangegeven heb ik toen de P62 waarde naar 11 gezet de P63 waarde naar 33 en de P84 waarde naar 60 dus afwijkend van wat Luuk aangaf maar ik heb met deze waardes lang gespeeld voordat ik hier mijn rendement uit kon halen.

   S’morgens start de Elga en verwarming op bij meer dan 1 graad verschil .
   Buitentemperatuur tot – 7 graden is geen probleem.
   De watertemperatuur gaat naar 50 graden en als de gemeten kamertemperatuur waarde kleiner dan 0,5 graad wordt dan neemt de Elga de verwarming over en blijft de watertemperatuur tussen de 32 en 38 graden overdag welke voor mijn vloer die 28 graden gemeten dus voldoende warm is en het in de kamer 18,5 graden warm is .
   Omdat ikzelf onder mijn radiatoren ventilatoren gemaakt heb komt in de kamer zonder vloerverwarming voldoende warme lucht via mijn rib radiator 6 meter breedte naar boven.
   Als mijn kamer temperatuur weer een hele graad afneemt en dat kan nu met een buitentemperatuur van – 3 graden dan springt de verwarming s’middags weer bij en gaat de watertemperatuur weer omhoog welke 1 uur later gemakkelijk door de Elga weer overgenomen wordt.
   Dus ik denk dat je met de lagere temperaturen de Elga beter op weg helpt door de gasketel even mee te laten toeren dan om de Elga met de lagere temperaturen alleen zijn werk te laten doen waarbij je veel KWh energie zonder veel rendement kwijt zult zijn .
   Het vermogen van de Elga buitenunit is met deze instellingen rond de 55 % .

 23. Derk

  Goedemiddag, is er iemand die een adres weet waar men wellicht nog een hoofdprintplaat hebben liggen van de allereerste Elga warmtepompen?

  • Barry

   Martin Kleinman noemde deze week de naam van het bedrijf waar je hem opnieuw kan laten flashen

 24. Wim

  Bedankt allemaal voor de suggesties. Ik ga er mee aan de slag. Nu moet ik zeggen dat de elga bij mij eigenlijk nooit echt boven de 30 graden kwam met de oude zoneregeling. Met de nieuwe regeling gebeurt dat wel als het buiten circa 7/8 graden is. Ik zal zien of ik een installateur kan vinden die het koelmiddel kan controleren. Heb de afgelopen herfst een aantal stek-bedrijven benaderd, maar ze hadden het allemaal te druk of omdat ik geen vaste klant was, wilden ze niet komen.
  Ik zal de elga ook maar weer eens aan de pc hangen met de techneco-software om een datalog te draaien van een dag of zo als het weer kouder wordt. Inmiddels al wel de flow hoger gezet. Nu werk ik wel met een verdeler voorzien van een grundfoss alpha. Deze stond altijd op de “auto” stand, dan draait de pomp iets van 6-8 watt. Nu is het rond de 16. Nu maar weer eens kouder worden om te zien of het effect heeft. en verder de instellingen tot maar checken.

 25. wim

  Helaas heb ik de Elga nog niet aan de techno-software kunnen hangen vanwege een probleem met m’n windowslaptop. Helaas begin ik steeds minder te begrijpen van het regelgedrag van de Elga. Gisteravond was de ruimtetemperatuur in de keuken een halve graad onder de gewenste temperatuur. Op dat moment was de Ta bij de verdeler 23,5 graden. Na een 2 uur was het verschil tussen de gewenste en actuele temperatuur wat verkleind. Van het ene moment op het andere begon de elga een Ta te leveren van 30,5 graden. Ik zou het logischer vinden dat het omkeerde zou gebeuren dus eerst een hogere en later een lagere Ta. Wie kan dit gedrag van de Elga verklaren

  • Ad

   Door de lage buitentemperatuur ontstaat er snel ijs in de buitenunit dat steeds ontdooit moet worden. Daarvoor wordt de warmte van het systeem gebruikt. Daarna gaat de warmtepomp bij deze temperatuur weer na een Ta van 30-32 graden als het goed is. Dit proces herhaalt zich steeds. Als je een Anna thermostaat hebt dan kan je in de grafiek het patroon goed volgen.
   Er lijkt mij niets vreemds aan hetgeen je dus constateert

  • wim

   Bedankt, maar het kan toch niet zo zijn dat een defrost anderhalf tot twee invloed heeft op de temperatuur en dat het dan plots voorbij is. In de genoemde anderhalf tot twee uur zou dan veel meer schommeling moeten zijn in de temperatuur ook naar boven toe. De defrost zorgt voor een daling tot circa 18/19 graden en loopt dan weer langzaam op tot de genoemde 23,5 graad. De 30,5 komt echt zo uit de lucht vallen.

  • Ad

   Kan het zijn dat ten tijde van die 30,5 graden de gasketel even bijgesprongen is? Als je een Anna thermostaat hebt kan je een goede analyse zien van stookgedrag en temperaturen.

  • wim

   Dat was ook mijn gedachte, maar ik houd dagelijks de meterstanden bij en er is geen gas gebruikt. Of te wel ik begrijp het nog steeds niet.

  • wim

   Vanavond weer hetzelfde fenomeen. De ruimte-temperatuur was mijn aan halen graad gezakt. De elga blijft weer op circa 23,5 graden hangen. Nu de ruimte temperatuur op 0,2 graden van de gewenste temperatuur komt, is de Ta zelfs 32 graden en de gasmeter staat stil. Dus zonder inzet van de CV. Ik begrijp het nog steeds niet

  • Barry

   Wat is het verloop van het stroomverbruik?
   Zolang je dat niet weet is het giswerk

  • Ad

   Kan je nagaan hoe lang die 23 graden blijft staan? Hier een voorbeeld hoe de fluctuatie van de aanvoertemperatuur bij mij in de tijd verloopt:
   11.20u 31 graden aanvoer
   11.22u 24 graden aanvoer
   11.30u. 30 graden aanvoer
   12.30u 30 graden aanvoer
   12.32u 24 graden aanvoer
   12.42u 31 graden aanvoer
   Bij mij dus steeds een uur lang 30 graden afgewisseld met 10-12 minuten verlaging naar 24 graden.
   Is het een mogelijkheid voor je om gedurende 2 uren elke 5 minuten de aanvoertemperatuur meet en opschrijft. Dan wordt het wellicht duidelijker. Je zou daarbij zoals Barry al aangaf, ook het opgenomen vermogen van de warmtepomp kunnen noteren als dat mogelijk is.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.