Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Jacht op stand-by verbruik

Apparaten die stand-by staan of (veelal) kleine apparaten die juist het hele jaar  continue aan staan, kunnen een behoorlijk aandeel van het jaarlijkse energieverbruik opeisen. Ze gebruiken niet veel, maar wel continue.

Elke Watt die opgenomen wordt, kost per jaar 0.001 x 24 x 365 x € 0,22 = € 1,93. Aangezien er heel wat apparaten altijd aanstaan is dat al snel 50 tot 100 W, oftewel € 96,50 tot € 193. Om erachter te komen wat jouw standby verbruik is kun je ‘s avonds voor het slapen gaan de meterstand opnemen, en ‘s ochtends zodra je wakker wordt gelijk weer. Door het verschil te delen door het aantal uur krijg je een goede indicatie wat het verbruik ‘s nachts blijft, zonder dat je iets gebruikt.

Het is alleen best moeilijk om hier op te besparen. Veel van deze apparaten staan niet voor niets altijd aan. En soms is het gewoon lastig om steeds de stekker eruit te moeten halen. Denk aan
Centrale ventilatie
CV-ketel
Internetmodem
Switch
Wifi range extender
Wekkerradio
Deurbel
Displays van oa magnetron
DECT telefoon
TV-decoder
Televisie
Versterker
Vloerwarmingspomp
Oude zware adapter

Zeker bij wat oudere apparaten (> 5 jaar) kan het verbruik nog best wel eens heel hoog zijn. Een oude CV ketel verbuikt 8 W, een nieuwe nog maar 2 W. Een oude TV 5 W, nieuwe 0,5 W. Losse TV decoders makkelijk 10 W, nieuwe CI modules ingebouwd in de TV niets.
En eigenlijk alle apparaten zijn door betere technologie zuiniger geworden, mede vanwege EU regelgeving, die een maximum stelt aan standbyverbruik verplicht.

Bedenk dus per apparaat of het echt aan moet blijven staan. Overweeg oude apparatuur te recyclen en te vervangen door nieuwe. En plaats stekkerblokken met schakelaars of schakelklokken tussen apparaten. Het verbruik dat je nu nog overhoudt kun je compenseren met een zonnepaneel.

Besparing

In het menu van mijn combi-oven vond ik een instelling om de klok en display uit te schakelen, een oude switch heb ik vervangen door een nieuwe net als de oude mechanische afzuiging en koelkast. De computer zit op een master/slave stekkerdoos die alles uitschakelt als de PC uit gaat. En ik heb de stekker van het gasfornuis met defecte elektrische ontsteking eruit gehaald. Hierdoor ben ik teruggegaan van > 100 W naar ongeveer 40 W. Oftewel een besparing van € 115,20.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.