Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

HR++ glas

Een van de eerste dingen die we hebben gedaan is het oude dubbelglas vervangen door HR++ isolatieglas. Veel mensen denken dat dubbel glas goed isoleert, maar dubbel glas vervangen door HR++ heeft hetzelfde effect als enkel glas vervangen door dubbel glas. Bovendien was het oude glas bijna 30 jaar oud, en dubbelglas verliest gedurende de tijd ook een deel van zijn isolerende werking.

De enkelglas uitklapraampjes zijn vervangen door ventilatieroosters.  De oude uitklapraampjes (enkelglas!) ventileerden openstaand te veel, terwijl ze gesloten helemaal geen verse lucht binnenlieten. Alleen heel veel kou. De nieuwe roosters kun je altijd op een lage stand open laten staan, zodat er altijd genoeg verse lucht binnenkomt. De DucoKlep15 ZR, zoals ze heten, heeft aan de buitenkant ook een extra klepje dat bij harde windstoten automatisch afsluit.

DSC_2585

De voordeur heeft ook een extra glasplaatje aan de binnenzijde gekregen. De deur heeft namelijk allemaal kleine enkelglas ruitjes. Door aan de binnenzijde een grote extra glasplaat te plaatsen creëer je een soort dubbelglas. Tussen de twee ruiten zit namelijk een stilstaand laagje lucht, en lucht is een goede isolator. HR++ beglazing heeft echter een gas dat nog beter isoleert dan lucht.

voordeur

Voor het comfort doet het ook wonderen! Dichtbij het raam voel je nauwelijks nog koudestraling.

Investering: € 1850.
Besparing: € 6 per vierkante meter

Verder lezen
Milieucentraal: Dubbel glas en HR-glas

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.