Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Gedetailleerd inzicht met de slimme meter

Sinds een paar dagen hangt hier een slimme meter. Deze werd geïnstalleerd omdat ik mijn zonnepanelen had aangemeld bij de netbeheerder. Eigenlijk had ik mede zonnepanelen genomen juist omdat je dan een slimme meter krijgt. Hoewel er ook tegenstanders van de slimme meter zijn lijkt het mij juist een goed middel om je energieverbruik nog beter inzichtelijk te krijgen.

Je kunt namelijk via een speciale aansluiting op de meter real time informatie over het verbruik uitlezen. Hiervoor koppel je een apparaatje aan de meter en aan je netwerk, zodat je op de computer of je telefoon volledig inzicht in je huidige en historische verbruik hebt.

slimme meter plaatsen

Hoeft het niet realtime, dan kun je ook je energiemeter dagelijks uit laten lezen door websites als www.slimmemeterportal.nl of www.enelogic.com. Dit is kosteloos, maar omdat de meter maar een keer per dag wordt uitgelezen loop je wel altijd achter. Ook is het laagste detailniveau per kwartier. Dit is wel genoeg om bijvoorbeeld pieken te analyseren en om te zien wat je sluipverbruik ‘s nachts is.  Helaas duurt het wel twee weken voordat de nieuwe meter slim is verklaard, dus daar is nu het wachten op.

Naast de elektriciteitsmeter is ook de gasmeter vervangen. Deze lijkt helemaal niet meer op de traditionele meters, maar is in een modern jasje gestoken. Natuurlijk had ik heb ik het ook even de toekomst van gas gehad, en de netbeheerders verwachten op termijn dat gas er helemaal uit gaat en alles volledig elektrisch zal gaan.

slimme meter gas

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.