Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

G4 LED vervanger voor 10 en 20 W halogeen lamp

Op een paar plaatsen in huis brandden nog wat halogeenlampjes omdat er nog geen mooi LED alternatief was, of dat de LED lamp te groot was om in het armatuur te passen. Na lang zoeken en vele lampjes vergelijken heb ik een mooi alternatief gevonden voor een G4 halogeenlamp.

Een G4 lampje is een klein bolletje met een steekfitting met tussen de pinnen 4 mm afstand. Ze zitten vaak in bureaulampen, badkamermeubels en, afzuigkappen en soms in spots. Meestal zit er een kleine reflector boven die het licht in een richtig stuurt.

g4 led vs halogeen
Op de foto’s is de echte kleurtemperatuur moeilijk te zien, maar dit is de eerste LED die ik zeer  goed overeen vind komen met het oude halogeenlampje. Als je er geen halogeenlamp ter referentie naast zou hangen, zou je het verschil niet eens meer zien. Dat doen ze echter niet allemaal zo goed. Van de drie die ik er getest heb was er maar een die goed paste en mooi licht gaf. “Toevallig de enige SMD 5630 LED. Dat nummer zegt iets over de helderheid per LED:

SMD 3528
consists of one light-emitting chip
dimension of chip : 35 x 28 mm
power: 0.08W/ pearl

SMD 5050
consists of three light-emitting chips
dimension of chip : 50 x 50 mm
power: 0.24W/pearl

SMD 5630
consists of one light-emitting chip
dimension of chip : 56 x 30 mm
power: 0.5W/pearl
SAMSUNG 5630 LED, super brighter

Theoretically, SMD5050 is 3 times brighter than SMD3528.  One SMD5630 LED is one and a half more the brightness of a SMD5050.
Bron: http://brightingstar.com/news_449.html

Kortom, de 5630 is degene die het meeste licht per LED geeft, waardoor hij minder LEDs nodig heeft om dezelfde lichtoutput te geven en de fitting kleiner kan worden. De chip is van NICHIA, een heel bekende en goede fabrikant van LED verlichting. De prijs valt met een paar dollar ook nog eens heel erg mee en levering duurt ongeveer een week. Bestel je via onderstaande link levert dat mij een paar cent op, waarmee ik verder met LED’s kan testen.

Er is een variant met 6 LED’s, totaal 3 Watt, vergelijkbaar met een 10 W halogeenlampje en een met 9 LED’s, totaal 5 W die een 20 W lampje vervangt. Inmiddels branden er zes van deze lampjes in de keuken en vier in de badkamer.

G4 Leds Bestellen

3 W SMD LED G4 10 W halogeen vervanger  
5 W SMD LED G4 20 W halogeen vervanger

 

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.