Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Warmtepomp met standaard vloerverwarming verdeler

Vaak wordt gezegd dat je bij een warmtepomp een vloerverwarmingsverdeler zonder pomp moet nemen. Dat is ook het beste, maar als er al een verdeler met pomp hangt hoeft die niet halsoverkop vervangen te worden.

In het geval van een hybride opstelling waarbij de cv-ketel ondersteund wordt door een warmtepomp kan het natuurlijk nog voorkomen dat er water van meer dan 45 gemaakt wordt. Dan heb je sowieso een pomp nodig om te voorkomen dat de vloer te heet wordt.

Maar ook in de situatie dat er alleen een warmtepomp gaat draaien kan het de moeite zijn eerst te kijken wat er gebeurt. Vervangen kan altijd nog. Voor het rendement van de warmtepomp is een nieuwe verdeler beter, omdat het water dat vanaf de warmtepomp komt meteen de vloer in gaat, zonder eerst te worden vermengd met koud retourwater uit de vloer.

Wat gebeurt er bij een standaard verdeler? Het digitale display geeft de waarde van het aanvoerwater uit de warmtepomp aan: 31,6 graden.  Het water dat UIT de vloer komt heeft een temperatuur van 26 graden. Het water dat de vloer IN gaat is iets meer dan 28 graden.

Naarmate de warmtepomp langer achter elkaar aan staat loopt de retourtemperatuur uit de vloer op. De vloer warmt immers op dus het water dat erdoor stroomt koelt minder af.

In onderstaand voorbeeld staat de warmtepomp al wat langer aan. Het water dat de vloer uit komt is nauwelijks kouder dan het water dat de vloer in gaat. Het verschil in temperatuur tussen aanvoer en retour van de warmtepomp is 3 graden, wat keurig is voor een warmtepomp.

Mijn huis is redelijk geïsoleerd. Onder de ingefreesde vloerverwarming zit onder de vloer vloerisolatie. Bij mij loopt de retour dan ook redelijk snel op, de vloer wordt flink warm en ook de kamertemperatuur stijgt. Ook staat de verwarming 24/7 aan. De vloer krijgt dus nooit de kans flink af te koelen. De warmtepomp hoeft het dus alleen warm te houden, en dat gaat zo prima.

10 Comments

 1. Teo Oswald

  Nuttig verhaal Luuk. Mijn installateur zit op dezelfde lijn, eerst maar eens kijken of het met de standaard verdeler wil lukken. Ik zie in je foto de thermostatische regeling cv-aanvoerwater en het inregelbaar retourventiel cv-retourwater nog zitten. Bij mij heeft hij die weggehaald om de doorstroming te optimaliseren. Ik gebruikt de Panasonic warmtepomp alleen voor de vloerverwarming en met een WAR moduleert de warmtepomp fantastisch terug. Ik ben benieuwd of als het echt koud wordt de vloer met de standaard verdeler nog steeds goed op temperatuur komt. Bij Robot vinden ze dat helemaal niet kunnen, moet er een LT verdeler komen.

  • Comment by post author

   Gaat prima hoor. Al van meerderen gelezen dat het werkt. Doordat de warmtepomp zo lang achter elkaar draait komen de aan en afvoer temperaturen steeds dichter naar elkaar toe tot de vloer verzadigd is. Bij een lage temperatuur gebeurt dat best snel.

 2. Rob

  Luuk
  Fijn om eidelijk iets te lezen over een “oude” vloerverdeler na het plaatsen van een warmtepomp. Ik heb dezelfs situatie echter kon nergens iets vinden over voor- of nadelen van het behouden van de bestaande situatie. Het is mij nu duidelijk dat ik hem nog niet ga vervangen. Ik heb alleen een vraag over de pompstand, heeft U die op een hoge- of lage draastand staan? Groet Rob

  • Comment by post author

   Hi Rob,
   Dank boor je reactie! Ik heb de pomp op de laagste stand staan. Daarbij is het verschil in aanvoer en retour bij mij maar een graad of twee. Het water koelt dus nauwelijks af en dat is perfect voor een warmtepomp. Als het verschil groter is dan een graad of 3,4 dan kun je een hogere pompsnelheid proberen. Lukt het met een hogere pompstand nog niet dan wordt er te weinig warm water aangevoerd.

  • Rob

   Luuk
   Bedankt voor je snelle reactie! Ik ga het uitproberen.
   Rob

 3. Rob

  LUUK

  Na het een en ander uitproberen ben ik nu uitgekomen op het volgende:
  Alle ventielen uiteraard open en de vloerthermostaat op de unit helemaal open, voor de doorstroming. De pomp op de laagste stand. en daarbij is het temp. verschil tussen aan- en afvoer ongeveer 2 graden. Ptima niets meer aan doen!
  Ik ben nu zelfs van plan om de 16 jaar oude WILO “vloerpomp” te vervangen door een WILO yonos pico om het stroomverbruik te reduceren. Ondanks dat ik nu gebruik maak van een pompschakelaar zal jet verbruik met een WILO yonos pico nog lager worden.

  ROB

  • Teo

   Dan wordt het wel echt een principe kwestie Luuk. Voor de LT verdeler betaal je net iets minder dan 200 euro, dezelfde van Robot. De pomp wellicht iets minder, dus tel uit je winst op termijn. Ik moet hem nog monteren in het voorjaar. De maatvoering ziet er goed uit. De opbouw van de balken is anders, maar de afstand tussen de aanvoer en retour aansluitingen in de hoogte is gelijk aan die van de standaard Robot verdeler, dus slangen verwisselen is een eitje. Alleen zit de CV aansluiting links en niet boven. Kruislings aansluiten kan ook nog.

  • Comment by post author

   Het zijn inderdaad flinke bedragen en ingrepen voor een kleine besparing. In dit geval kijk ik het nog wel even aan.

 4. Frans A

  Volgens mij zou je de pomp kunnen verwijderen en de openkomende aansluitingen afstoppen, of een dichte pakking tussen de pomp plaatsen.
  Dan de aansluiting maximaal open zetten, geen kraan of de thermostaat kraan vervangen door een gewone radiator kraan.
  Voor de veiligheid een thermostatishe schakelaar op de aanvoer leiding plaatsen die tussen de kamerthermostaat draad schakeld.

  Scheelt geld en je kan al de andere aansluitingen laten zoals ze zijn.
  Frans.A.

  • Jan

   Wat ook een probleem is dat de wp in de flowstoring gaat met de pompen nog op de verdeler, zijn er meer met dat probleem?

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.