Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Warmtepomp met standaard vloerverwarming verdeler

Vaak wordt gezegd dat je bij een warmtepomp een vloerverwarmingsverdeler zonder pomp moet nemen. Dat is ook het beste, maar als er al een verdeler met pomp hangt hoeft die niet halsoverkop vervangen te worden.

In het geval van een hybride opstelling waarbij de cv-ketel ondersteund wordt door een warmtepomp kan het natuurlijk nog voorkomen dat er water van meer dan 45 gemaakt wordt. Dan heb je sowieso een pomp nodig om te voorkomen dat de vloer te heet wordt.

Maar ook in de situatie dat er alleen een warmtepomp gaat draaien kan het de moeite zijn eerst te kijken wat er gebeurt. Vervangen kan altijd nog. Voor het rendement van de warmtepomp is een nieuwe verdeler beter, omdat het water dat vanaf de warmtepomp komt meteen de vloer in gaat, zonder eerst te worden vermengd met koud retourwater uit de vloer.

Wat gebeurt er bij een standaard verdeler? Het digitale display geeft de waarde van het aanvoerwater uit de warmtepomp aan: 31,6 graden.  Het water dat UIT de vloer komt heeft een temperatuur van 26 graden. Het water dat de vloer IN gaat is iets meer dan 28 graden.

Naarmate de warmtepomp langer achter elkaar aan staat loopt de retourtemperatuur uit de vloer op. De vloer warmt immers op dus het water dat erdoor stroomt koelt minder af.

In onderstaand voorbeeld staat de warmtepomp al wat langer aan. Het water dat de vloer uit komt is nauwelijks kouder dan het water dat de vloer in gaat. Het verschil in temperatuur tussen aanvoer en retour van de warmtepomp is 3 graden, wat keurig is voor een warmtepomp.

Mijn huis is redelijk geïsoleerd. Onder de ingefreesde vloerverwarming zit onder de vloer vloerisolatie. Bij mij loopt de retour dan ook redelijk snel op, de vloer wordt flink warm en ook de kamertemperatuur stijgt. Ook staat de verwarming 24/7 aan. De vloer krijgt dus nooit de kans flink af te koelen. De warmtepomp hoeft het dus alleen warm te houden, en dat gaat zo prima.

27 Comments

 1. Teo Oswald

  Nuttig verhaal Luuk. Mijn installateur zit op dezelfde lijn, eerst maar eens kijken of het met de standaard verdeler wil lukken. Ik zie in je foto de thermostatische regeling cv-aanvoerwater en het inregelbaar retourventiel cv-retourwater nog zitten. Bij mij heeft hij die weggehaald om de doorstroming te optimaliseren. Ik gebruikt de Panasonic warmtepomp alleen voor de vloerverwarming en met een WAR moduleert de warmtepomp fantastisch terug. Ik ben benieuwd of als het echt koud wordt de vloer met de standaard verdeler nog steeds goed op temperatuur komt. Bij Robot vinden ze dat helemaal niet kunnen, moet er een LT verdeler komen.

  • Comment by post author

   Gaat prima hoor. Al van meerderen gelezen dat het werkt. Doordat de warmtepomp zo lang achter elkaar draait komen de aan en afvoer temperaturen steeds dichter naar elkaar toe tot de vloer verzadigd is. Bij een lage temperatuur gebeurt dat best snel.

 2. Rob

  Luuk
  Fijn om eidelijk iets te lezen over een “oude” vloerverdeler na het plaatsen van een warmtepomp. Ik heb dezelfs situatie echter kon nergens iets vinden over voor- of nadelen van het behouden van de bestaande situatie. Het is mij nu duidelijk dat ik hem nog niet ga vervangen. Ik heb alleen een vraag over de pompstand, heeft U die op een hoge- of lage draastand staan? Groet Rob

  • Comment by post author

   Hi Rob,
   Dank boor je reactie! Ik heb de pomp op de laagste stand staan. Daarbij is het verschil in aanvoer en retour bij mij maar een graad of twee. Het water koelt dus nauwelijks af en dat is perfect voor een warmtepomp. Als het verschil groter is dan een graad of 3,4 dan kun je een hogere pompsnelheid proberen. Lukt het met een hogere pompstand nog niet dan wordt er te weinig warm water aangevoerd.

  • Rob

   Luuk
   Bedankt voor je snelle reactie! Ik ga het uitproberen.
   Rob

 3. Rob

  LUUK

  Na het een en ander uitproberen ben ik nu uitgekomen op het volgende:
  Alle ventielen uiteraard open en de vloerthermostaat op de unit helemaal open, voor de doorstroming. De pomp op de laagste stand. en daarbij is het temp. verschil tussen aan- en afvoer ongeveer 2 graden. Ptima niets meer aan doen!
  Ik ben nu zelfs van plan om de 16 jaar oude WILO “vloerpomp” te vervangen door een WILO yonos pico om het stroomverbruik te reduceren. Ondanks dat ik nu gebruik maak van een pompschakelaar zal jet verbruik met een WILO yonos pico nog lager worden.

  ROB

  • Teo

   Dan wordt het wel echt een principe kwestie Luuk. Voor de LT verdeler betaal je net iets minder dan 200 euro, dezelfde van Robot. De pomp wellicht iets minder, dus tel uit je winst op termijn. Ik moet hem nog monteren in het voorjaar. De maatvoering ziet er goed uit. De opbouw van de balken is anders, maar de afstand tussen de aanvoer en retour aansluitingen in de hoogte is gelijk aan die van de standaard Robot verdeler, dus slangen verwisselen is een eitje. Alleen zit de CV aansluiting links en niet boven. Kruislings aansluiten kan ook nog.

  • Comment by post author

   Het zijn inderdaad flinke bedragen en ingrepen voor een kleine besparing. In dit geval kijk ik het nog wel even aan.

 4. Frans A

  Volgens mij zou je de pomp kunnen verwijderen en de openkomende aansluitingen afstoppen, of een dichte pakking tussen de pomp plaatsen.
  Dan de aansluiting maximaal open zetten, geen kraan of de thermostaat kraan vervangen door een gewone radiator kraan.
  Voor de veiligheid een thermostatishe schakelaar op de aanvoer leiding plaatsen die tussen de kamerthermostaat draad schakeld.

  Scheelt geld en je kan al de andere aansluitingen laten zoals ze zijn.
  Frans.A.

  • Jan

   Wat ook een probleem is dat de wp in de flowstoring gaat met de pompen nog op de verdeler, zijn er meer met dat probleem?

  • Frans G

   Ik heb dezelfde situatie, pomploze verdeler maar nog geen thermostatisch ventiel op de toevoerleiding voor als de CV te heet water gaat leveren (in de winter voor de radiatoren).
   Welk ventiel of schakeleer gebruik je?

 5. T.M. Brandts

  Na het een tijdje aangezien te hebben ga ik toch de verdeler laten uitwisselen voor een pomploze. Momenteel komt er water van 30 graden uit de ELGA, maar het gaat met hooguit 25 graden de vloer in. Het huidige ding met pomp blijft water dat uit de vloer komt bijmengen. Dat gebeurt straks niet meer. En ik bespaar sowieso pakweg 150kWh per jaar.
  De ELGA gebruikt nu dik 2500kWh per jaar en de cv ketel komt af en toe heel even bij bij buitentemperaturen onder nul. Ongeveer 700 tot 800 liter gas per dag kost dat.
  In totaal gebruik ik van de oorspronkelijke 1500 nu nog 275m3 gas per jaar.
  We hebben recent triple glas geplaatst en het laatste wat ik nog ga doen is Tonzon onder onze piepschuimen broodjes vloer laten hangen. De R gaat dan van 2,5 naar 6 a 7.
  Daarna wordt het afwachten op de plannen van de gemeente om de wijk van het gas te halen.

  • Comment by post author

   Mooie stappen heb je al gezet. Bijzonder dat het water zo koud terugkomt bij de verdeler. Heb je al geprobeerd de pomp harder te zetten, de ventielen verder open te draaien, de andere radiatoren in huis dicht te zetten of de pomp in de Elga harder te laten draaien?

  • Tom Brandts

   Ik heb van alles geprobeerd. De verdeler blijft zoveel retourwater uit de vloer bijmengen dat de vloer-in temperatuur beperkt blijft tot pakweg 23 tot 24 en hooguit 25 graden. De uitlaat van de ELGA is dan 30 tot 31 graden. Vloer-uit temperatuur is bij langdurig draaien anderhalf tot twee graden onder vloer-in, dus dat is verder wel goed. Maar als ik de menger eruit haal, dus een pomploze verdeler gebruik, gaat de vloer-in temperatuur wat omhoog. Aangezien er niet meer warmte uit de ELGA komt, gaat de ELGA uit temperatuur dan iets omlaag. En dat is goed voor de COP. Hoe lager de temperatuur vande uitlaat van de ELGA is, hoe hoger de COP. Ik zit al erg laag met 30 graden en dat is te zien aan het stroomgebruik en de daling van het gasverbruik.
   De ELGA gebruikt 2500kWh en ik verbruik 1000 m3 gas minder.
   1000 m3 gas is 10.000kWh. Dus de sCOP is daarmee 4 en dat is lekker hoog.

 6. Gijs

  Hehe, na lang zoeken eindelijk een artikel dat mijn vraag behandelt. Mijn (toekomstige) warmtepompmonteur zegt dat ik de pomp van mijn vloerverwarmingsverdeler naast de ketel (4 lange groepen) en de thermostaatkraan weg kan halen. Maar ik heb verderop in huis nog een andere verdeler zitten met 5 groepen (en daar zou ik de pomp wel willen laten zitten) en ik heb nog een paar radiatoren op de slaapkamers die zelfs bij een begrensde keteltemperatuur van 45 graden de kou weghouden. Momenteel (koud paasweer met nachttemp dicht bij vriespunt) meet ik een delta T bij de ketel van tussen de 5 en 10 graden.
  Ik lees dat de vorige schrijver Tom nu draait zonder pomp, maar ik ken zijn systeem niet.
  NU DE VRAAG: zou ik het redden als ik de (onzuinige) Danfoss pomp uit mijn verdeler laat halen? En moet ik de thermostaatkraan laten zitten voor het geval iemand ooit de cv keteltemperatuur per ongeluk omhoog draait?

  • T.M. Brandts

   Hallo Gijs, dat durf ik zo ook niet te zeggen… maar het is sowieso geen erg dure investering, dus je zou het gewoon kunnen proberen. Mijn cv ketel komt eigenlijk zelden nog in bedrijf, we hebben sindsdien ook nog Tonzon onder de vloer aangebracht, de R is van 2,5 naar 6,3 gegaan en dat is goed merkbaar, de vloer warmt sneller op en blijft langer warm.
   De watertemperstuur uit de warmtepomp ligt tussen 25 en 30 graden als voorheen. Hoeveel uren minder hij maakt kunnen we nog niet zeggen. De cv ketel staat op een max vermogen van 7,5 kW bij 42 graden maar die heb ik nog niet weer in bedrijf gezien. Er zit geen beveiliging voor de verdeler, op de ketel zit een waarschuwing de watertemperatuur te beperken tot 45 graden maximaal.
   Succes…

 7. Gijs

  Dank, T.M.
  Ik ga het proberen door de pomp te (laten) verwijderen. Ik kan hem altijd terugplaatsen, dat is een makkie (ik heb al eens een Grundfoss moeten vervangen binnen 10 jaar). Een LTV verdeler installeren is wat lastiger omdat de in-en uit leidingen op hetzelfde niveau zitten (achter elkaar) en ik niet veel speling heb. Dus het vinden van een verdeler is wat moeilijker (of hebben jullie nog tips? heb heb een oude groene espace.
  NOG EEN VRAAG: hoe mengt zo’n blok eigenlijk? Ik kan er niet inkijken natuurlijk maar ik heb tot nu toe geen bouwtekeningen op internet kunnen vinden. Zit er ergens nog een terugslagklepje ingebouwd? Of loop ik het risico (als ik de pomp weghaal en vervang door een leiding dat het water via invoer direct via het ‘retourblok’ via het voetventiel de verdeler weer verlaat? Weg van de minste weerstand?

 8. Michiel Snijders

  Ik ben benieuwd in hoeverre ik de verdeler met pomp en dus met thermostaatkraan kan laten koelen, dit kan de warmtepomp namelijk wel. Er is geen stand om kouder water van 18gr door te laten.

  • T.M. Brandts

   Hallo Michel,
   Tenzij je echt een non standaard model verdeler hebt zou koelen gewoon mogelijk moeten zijn. Pas wanneer het aangevoerde water te warm is grijpt de thermostaatkraan namelijk in. Koud water wordt altijd doorgelaten, anders zou het systeem nooit kunnen opstarten. Mijn voormalige Robot verdeler met pomp en thermostaatkraan koelde ook prima.

  • Michiel

   Je kan met een metalen pomp wel condensatie krijgen, daarom wordt meestal plastic gebruikt heb ik elders gelezen.

 9. Jan Hugo

  Beste Luuk,
  Dank voor het delen van deze informatie. Ik wil hier het volgende aan toevoegen. Vaak (zoals in mijn huis) wordt op de begane grond vloerverwarming ingezet, terwijl de overige verdiepingen radiatoren hebben. Dan is een standaard verdeler vaak beter, omdat de radiatoren een hogere CV temperatuur nodig hebben. Mogelijk is het dan zelfs nodig om de flow naar de verdeler te beperken, waardoor het CV water nog wat warmer wordt. Een andere mogelijkheid is een over gedimensioneerde radiator, of een lage temperatuur radiator. Bij aanvullende isolatie maatregelen zijn de oude radiatoren vaak automatisch over gedimensioneerd, omdat door de extra isolatie het warmteverlies in de (slaap)kamer lager is. Zelf stook ik mijn redelijk na geïsoleerd huis uit 1977 met een CV ketel met gereduceerd vermogen (10 kW), en een maximale aanvoer temperatuur van 50 C. Tijd voor een warmtepomp?

 10. RHA

  Probeer er achter te komen hoe dit gaat werken als de warmtepomp in de winter bij vorst afschakelt. Dan heb je toch weer je cv-ketel voor de vloerverwarming nodig en hoe wordt dan in een verdeler zonder pomp het retourwater bijgemengd?

 11. Michiel

  Ik heb nog een aanvullende vraag. Mijn ATAG CV aanvoertemperatuur instelling staat nu op 40 graden. Als de CV aangaat dan geeft hij na een half uur 46 graden aanvoertemperatuur aan, dus blijkbaar zit daar een correctie in. Toen ik de aanvoertemperatuur instelling naar 45 graden verhoogde, werd de aanvoertemperatuur ook weer iets hoger.
  Ik heb qua vloerverwarming exact de Robot als op het plaatje boven het artikel. Hoe kan ik het beste de thermostaat knop instellen? Ik had 35 graden gedaan, maar toen duurde +1 graad kamertemperatuur meer dan 1 uur. Bij 40 graden ging het iets sneller. Voorheen stond de thermostaat knop op 53 graden, kan ik deze gewoon op 50 graden zetten met CV aanvoertemperatuur op 40 graden. Doet de vloerverwarming pomp dan nog steeds bijmengen? Als ik het zo lees ja toch?
  Mijn CV installateur had het over 5 graden verschil tussen ketel en vloerverwarming, dus CV 40 graden en thermostaat vloerverwarming 35 graden, maar ik zie niet in waarom dit nuttig zou zijn. Nu blijft de CV alleen maar langer aan voor mij gevoel en worden de gewone radiatoren boven heter dan nodig.

  • T.M. Brandts

   Michiel,
   Als je die Robot mengverdeler gebruikt mengt hij zodra de pomp gaat draaien. Wij hebben hem vervangen door een pomploze.

   Als je een warmtepomp gebruikt moet je de aanvoertemperatuur zo laag als mogelijk houden. Een hogere temperatuur dan noodzakelijk verlaagt het rendement. Verwarmen met vloerverwarming is altijd traag, vandaar dat het soms aantrekkelijk is helemaal geen nachtverlaging toe te passen. Het duurt gewoon te lang om de boel weer op te warmen. Afgezien daarvan: een te hoge temperatuur kan schade veroorzaken. Ik heb bij iemand wel eens gezien dat de plavuizen van de vloer gespat waren.
   In onze situatie is er geen mengverdeler meer en gaat de output van de binnenunit van de warmtepomp direct de vloer in. We zien de watertemperatuur, afhankelijk van de buitentemperatuur, regelen tussen 25 en 32°C. Onze warmtepomp hoeft geen douchewater te maken, dus kan hij met optimaal rendement verwarmen. Voor warm water hebben we een warmtepompboiler die overdag op zonnestroom opwarmt.

  • Michiel

   Bedankt, deze opzet met warmtepomp is mij duidelijk!
   Nu heb ik nog geen warmtepomp, die komt pas later. Voor nu vraag ik mij dan ook af of ik de vloerverwarming thermostaat iets lager (35 graden) moet zetten dan de CV aanvoertemperatuur (40 graden) of dat ik de vloerverwarming thermostaat beter hoger (45 graden) kan zetten. Zo lees ik het hier een beetje omdat dan zoveel mogelijk CV water rechtstreeks de vloerverwarming instroomt.

  • T.M. Brandts

   Michiel,
   De thermostaat van de vloerverwarming grijpt in als het water warmer wordt dan ingesteld. Je zou dus de vloerthermostaat hoger moeten zetten dan de aanvoertemperatuur. Dan gaat al het water erdoor. Maar let op dat je de aanvoer niet te warm maakt, je zal beslist de eerste niet zijn die de plavuizen van de vloer ziet springen!

 12. hft

  open verdelers met warmtepomp altijd beter zeker nu met kouder weer ?
  nu 20 kw wp met buffervat en 3 bestaande verdelers met pompje totaal 15 lussen

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.