Vaak wordt gezegd dat je bij een warmtepomp een vloerverwarmingsverdeler zonder pomp moet nemen. Dat is ook het beste, maar als er al een verdeler met pomp hangt hoeft die niet halsoverkop vervangen te worden.

In het geval van een hybride opstelling waarbij de cv-ketel ondersteund wordt door een warmtepomp kan het natuurlijk nog voorkomen dat er water van meer dan 45 gemaakt wordt. Dan heb je sowieso een pomp nodig om te voorkomen dat de vloer te heet wordt.

Maar ook in de situatie dat er alleen een warmtepomp gaat draaien kan het de moeite zijn eerst te kijken wat er gebeurt. Vervangen kan altijd nog. Voor het rendement van de warmtepomp is een nieuwe verdeler beter, omdat het water dat vanaf de warmtepomp komt meteen de vloer in gaat, zonder eerst te worden vermengd met koud retourwater uit de vloer.

Wat gebeurt er bij een standaard verdeler? Het digitale display geeft de waarde van het aanvoerwater uit de warmtepomp aan: 31,6 graden.  Het water dat UIT de vloer komt heeft een temperatuur van 26 graden. Het water dat de vloer IN gaat is iets meer dan 28 graden.

Naarmate de warmtepomp langer achter elkaar aan staat loopt de retourtemperatuur uit de vloer op. De vloer warmt immers op dus het water dat erdoor stroomt koelt minder af.

In onderstaand voorbeeld staat de warmtepomp al wat langer aan. Het water dat de vloer uit komt is nauwelijks kouder dan het water dat de vloer in gaat. Het verschil in temperatuur tussen aanvoer en retour van de warmtepomp is 3 graden, wat keurig is voor een warmtepomp.

Mijn huis is redelijk geïsoleerd. Onder de ingefreesde vloerverwarming zit onder de vloer vloerisolatie. Bij mij loopt de retour dan ook redelijk snel op, de vloer wordt flink warm en ook de kamertemperatuur stijgt. Ook staat de verwarming 24/7 aan. De vloer krijgt dus nooit de kans flink af te koelen. De warmtepomp hoeft het dus alleen warm te houden, en dat gaat zo prima.