Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam, Energiebesparing

Super isolatie met triple glas

Dacht je dat dubbel glas goed isoleerde? HR++ isoleert nog een stuk beter. En triple glas is daar weer de overtreffende trap van. Veel warmte lekt weg via de ramen. Daarom loont het om te kiezen voor het best isolerende glas.

De afgelopen week vroor het sinds lange tijd weer eens flink. Onderstaande warmtebeelden zijn genomen terwijl het buiten 6 graden voor. In het kader van een foto zegt meer dan 1000 woorden: op onderstaande foto zie je de ruiten flink wit/geel oplichten. Dit zijn de warmste delen op de foto. De ruiten rechtsonder zijn triple glas.

Huizen met HR++ glas pik je er zo tussenuit

En op onderstaande foto wordt helemaal duidelijk zichtbaar waar de warmte weglekt. Rechts nog gewoon dubbel glas in aluminium profielen zonder onderbreking. Links kunststof kozijnen met onder triple glas en boven HR++ glas.

Leuk feitje is ook dat het glas beter isoleert dan de profielen. De totale isolatiewaarde van het raam verbetert dus door het toepassen van beter isolerend glas. En oude kozijnen vervangen door nieuwe scheelt ook.

Triple glas schuifdeur

Isolatie lichtkoepel

Tenslotte nog de verschil tussen een nieuwe lichtstraat en oude lichtkoepels. Omdat warme lucht opstijgt is het bij horizontaal liggend glas nog belangrijker om goed te isoleren. Het voordeel van een lichtkoepel is dat deze vrij makkelijk is te vervangen door een beter isolerend exemplaar.

In het midden van de foto gewone lichtkoepels, onder een kunststof lichtstraat met HR++ glas

Triple glas beter zonwerend

Naast dat triple glas de warmte beter binnen houdt in de winter, komt er ook minder zonstraling in de zomer binnen. Laat HR++ wel 70% van de warmte door, bij triple glas ligt dit onder de 50%. Met speciaal zonwerend HR++ glas kun je door een extra coating ook meer zon tegen houden.

Overweeg je nieuwe kozijnen te plaatsen? Twijfel dan niet en ga meteen voor triple glas. Het liefste ook meteen met een vorm van (decentrale) balansventilatie. Niet alleen voor de energierekening scheelt het, ook het comfort binnen verbetert hierdoor enorm.

Alle warmtebeelden op een rijtje

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.