Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Dynamische energie

Tijd voor slimmere PV systemen

Als je op dit moment nog aan het nadenken bent over zonnepanelen dan heb je ongetwijfeld ook gehoord over de afbouw salderingsregeling. En over dynamische energietarieven. Allemaal zaken die een zonnepanelen installatie minder lucratief maken, maar nog steeds is het voordeliger dan niets doen. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden.

1 Heel Nederland wekt overdag al ontzettend veel stroom op

De afgelopen jaren zijn er ontzettend veel zonnepalen op het zuiden gelegd. Als het maar even kon werd voor die oriëntatie gekozen omdat daar de meeste opwek gehaald kon worden.

Dat zorgt er nu voor dat er midden op de dag een enorme piek ontstaat aan zonnestroom. In sommige wijken schakelen de omvormers uit veiligheid uit omdat ze hun energie niet meer kwijt kunnen.

2 De stroomprijs is op deze momenten laag of waardeloos

Omdat er op die momenten zo veel stroom is daalt de prijs. Opgewekte stroom moet gelijk gebruikt worden. Daarom daalt de prijs op die momenten. De prijs wordt een dag van tevoren bepaald aan de hand van de verwachte hoeveelheid opgewekte energie. Met een dynamisch energiecontract profiteer je van deze lagere tarieven, maar je krijgt ook minder voor je terug geleverde energie.

Ontstaat er ondanks de schatting een overschot of tekort, dan ontstaat er een onbalans, en dat is niet goed. Die onbalans moet worden opgelost door meer stroom te gebruiken of om opwek te verminderen. Dit kost geld. Deze kosten zitten verwerkt in de energiekosten als onbalanskosten. Als particulier heb je hier (nog) geen invloed op. Bij hele grote installaties is die er wel.

Oplossing

Gebruik meer zelf

Door zelf meer te gebruiken ben je minder afhankelijk van wat je moet betalen of terugkrijgen. Een kleine installatie zorgt voor een kleine opbrengst, maar je gebruikt wel het grootste deel zelf. De salderingsregeling hakt er dan minder hard in. Dit is een van de redenen dat er op huurhuizen vaak maar een kleine set ligt.

Wek buiten piekmomenten op

Simpeler gezegd dan gedaan, maar het is slim om je zonnepanelen anders te oriënteren dan anderen doen. Panelen met een grote hellingshoek wekken meer op als de zon laag staat, zoals ‘s ochtends en ‘s middags op het Oosten en Westen. Verticaal op het zuiden doet het goed in voor en najaar als de zon nog laag staat.

Dimensioneer over

Door meer zonnepanelen aan te sluiten op een omvormer zal de omvormer sneller starten en dan gelijk meer opwekken. Is het een heel zonnige dag dan bereik je ook eerder het maximale vermogen. Op die momenten schijnt de zon echter bij iedereen en is het minder erg dat je dan geen maximale opbrengst hebt. Jij wekt op andere momenten meer op.

Voorbeeld

Op het dak van dit complex ligt een slimme zonnepaneel installatie.  Er liggen hier namelijk veel meer zonnepanelen dan de netaansluiting eigenlijk maximaal aan kan. Meer dan 300 stuks. Door bovenstaande slimme ‘trucs’ wordt voorkomen dat de 3x80A hoofdzekering op hele zonnige uren overbelast wordt.

 Op alle andere uren van het jaar wordt veel meer zonnestroom opgewekt dan het geval zou zijn geweest als er minder zonnepanelen neergelegd waren. De verwachte opbrengst is meer dan 100.000 kWh per jaar. Slechts 4% valt weg door de pieken af te toppen. En dat is op de momenten dat de zonnepanelen door heel Nederland toch al veel opwekken.


In de donkerste maanden van het jaar is hier zo toch al 40.000 kWh opgewekt.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.