Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing, Koelen/verwarmen

Review nieuwe Jaga DBH ventilatoren

De Jaga convectoren kunnen voorzien worden van ventilatoren om het vermogen bij lage temperatuur verwarming te verhogen. Onlangs is dat systeem, dat voorheen DBE heette, volledig vernieuwd. Ik had in een Jaga strada al de DBE Pro zitten die ook kon koelen. Perfect voor een vergelijking met het nieuwe systeem.

Standaard met koelfunctie

De nieuwe DBH versie is altijd geschikt om te koelen. Hij detecteert nu zelf of het om koelen of verwarmen gaat. Voorheen moest je dat zelf omzetten. Geen heel groot probleem, maar na een paar keer ga je dat geheid een keer vergeten.

De ventilatoren zitten nu strak tegen elkaar in een aluminium frame, waardoor er meer naast elkaar passen op dezelfde lengte. Dat betekent of meer luchtverplaatsing, of een stiller systeem. Er zijn drie standen waar je tussen kunt kiezen, en je kunt voor elke stand de instellingen zelf bepalen. In de hoogste stand maakt hij flink meer geluid. Deze stand is dan vooral bedoeld om in te schakelen als je snel wilt koelen/verwarmen als je zelf niet in de ruimte bent.

In de nieuwe Jaga DBH zitten de ventilatoren dichter bij elkaar waardoor er meer inpassen

Bediening

Het bedieningspaneel is er ook flink op vooruit gegaan. De knoppen zijn groter geworden, en de ledjes zijn veel beter afleesbaar. Ook is er een Breeze functie waarin de ventilatoren altijd aan staan. Een ander groot voordeel is dat je zelf makkelijk de watertemperatuur in kunt stellen waarop de ventilatoren aan moeten gaan. De speedcomfort bijvoorbeeld heeft een vaste (hoge) inschakeltemperatuur. Deze Jaga DBH kan al aan gaan bij water van 24 graden. Ideaal voor een warmtepomp.

Bedieningspaneel JAGA DBH

Werking

Bij het koelen kun je merkbaar meer kou van de convector af voelen komen. Dat gaat wel gepaard met meer geluid. Op de middenstand is het geluidsniveau lager dan de hoogste stand van de vorige versie, terwijl er dan ongeveer even veel kou uit komt als voorheen.

Een flinke verbetering van het gehele systeem dus. Vooral bij koelen is de toename in capaciteit fors. Bij verwarmen is dat verschil kleiner. Mocht je dus ook willen koelen met een warmtepomp, dan is dit systeem zeker een aanrader. Je kunt het bestellen samen met de radiator, of als upgradeset voor een bestaande installatie.

Handleiding DBH

Bestellen/prijs berekenen Jaga DBH

10 Comments

 1. Erik Opsteyn

  Hoi, vond je artikel en had een vraag. Ik heb de “oude” versie (die met twee ventilatoren). Nu willen we uiteindelijk de putten vervangen en volledige nieuwe convectors plaatsen van Jaga waarin dus die ventilators al zijn inbegrepen.
  Bij die “oude” versie heb je ook een temperatuursensor om de kamertemperatuur te meten. Daarnaast dus die temperatuurmeter van het water. Als het water warm genoeg is, dan gaat hij harder blazen als vb je ingestelde kamertemperatuur voor die sensor groot is (vb sensor voelt 17gr en je hebt ingesteld dat die sensor 20gr moet meten). Benadert hij die temperatuur, dan gaan ventilators stiller draaien en zelfs stoppen.

  Hoe werkt dat met die nieuwe versies? Zit daar ook nog steeds een kamertemperatuursensor bij die de modules zachter laat blazen of zelfs laat stoppen? Of blijven die nieuwe versies gewoon constant verder blazen op een vaste snelheid, zolang ze warm water “voelen”?

 2. Rob

  Heb vrijstaande Jaga mini’s zonder DBE, die ik graag wil upgraden. Passen deze upgrades daar ook in? Koelen is mooi, maar zonder kan ook…

 3. Yke Schotanus

  Zijn deze ventilatoren gewoon te koop? Ik heb twee convectorputten en diverse jaga-radiatoren zonder ventilatoren. Kan ik daar zelf ventilatoren voor kopen en deze plaatsen? Of kan alleen een vakman deze bestellen?

 4. Frans Raijmakers

  Ik heb een Jaga Tempo 21 radiator (60cm hoog, 180 cm breed).
  Als ik een DBH booster set koop, bestaat deze uit 2 sets ventilatoren, die aan elkaar gekoppeld kunnen worden?

  • Comment by post author

   Ik denk het wel. Je krijgt 1 bedieningsunit per radiator.

  • Frans Raijmakers

   In de handleiding van de Jaga DHB booster lees ik niet in welke mode deze opstart, zodra ik de spanning erop aansluit (Cooling, Breeze of Heating). Wordt de mode bepaald door de temperatuurwaarde van het water in de radiator tijdens het opstarten van de Jaga DBH.

 5. Paul Raam

  Bij mij doet één van de twee ventilatoren van het vorige type set (DBE UNIT DBEU.15) het niet meer, is deze nog los te bestellen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.