Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing, Koelen/verwarmen

Review nieuwe Jaga DBH ventilatoren

De Jaga convectoren kunnen voorzien worden van ventilatoren om het vermogen bij lage temperatuur verwarming te verhogen. Onlangs is dat systeem, dat voorheen DBE heette, volledig vernieuwd. Ik had in een Jaga strada al de DBE Pro zitten die ook kon koelen. Perfect voor een vergelijking met het nieuwe systeem.

Standaard met koelfunctie

De nieuwe DBH versie is altijd geschikt om te koelen. Hij detecteert nu zelf of het om koelen of verwarmen gaat. Voorheen moest je dat zelf omzetten. Geen heel groot probleem, maar na een paar keer ga je dat geheid een keer vergeten.

De ventilatoren zitten nu strak tegen elkaar in een aluminium frame, waardoor er meer naast elkaar passen op dezelfde lengte. Dat betekent of meer luchtverplaatsing, of een stiller systeem. Er zijn drie standen waar je tussen kunt kiezen, en je kunt voor elke stand de instellingen zelf bepalen. In de hoogste stand maakt hij flink meer geluid. Deze stand is dan vooral bedoeld om in te schakelen als je snel wilt koelen/verwarmen als je zelf niet in de ruimte bent.

In de nieuwe Jaga DBH zitten de ventilatoren dichter bij elkaar waardoor er meer inpassen

Bediening

Het bedieningspaneel is er ook flink op vooruit gegaan. De knoppen zijn groter geworden, en de ledjes zijn veel beter afleesbaar. Ook is er een Breeze functie waarin de ventilatoren altijd aan staan. Een ander groot voordeel is dat je zelf makkelijk de watertemperatuur in kunt stellen waarop de ventilatoren aan moeten gaan. De speedcomfort bijvoorbeeld heeft een vaste (hoge) inschakeltemperatuur. Deze Jaga DBH kan al aan gaan bij water van 24 graden. Ideaal voor een warmtepomp.

Bedieningspaneel JAGA DBH

Werking

Bij het koelen kun je merkbaar meer kou van de convector af voelen komen. Dat gaat wel gepaard met meer geluid. Op de middenstand is het geluidsniveau lager dan de hoogste stand van de vorige versie, terwijl er dan ongeveer even veel kou uit komt als voorheen.

Een flinke verbetering van het gehele systeem dus. Vooral bij koelen is de toename in capaciteit fors. Bij verwarmen is dat verschil kleiner. Mocht je dus ook willen koelen met een warmtepomp, dan is dit systeem zeker een aanrader. Je kunt het bestellen samen met de radiator, of als upgradeset voor een bestaande installatie.

Handleiding DBH

Bestellen/prijs berekenen Jaga DBH

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.