Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam

Triple glas en nieuwe voordeur

Een uitgebreide zoektocht naar zo energie zuinig mogelijke kozijn en een half jaar wachten later (iedereen lijkt in de Corona tijd wel met z’n huis bezig), zitten het nieuwe raamkozijn en voordeur er in.

De zoektocht vooraf was nog een lastige, want waar moet je op letten als je energiezuinige kozijnen aan wilt schaffen? Niet elke kozijnenleverancier heeft duurzaamheid en energiebesparing bovenaan het prioriteitenlijstje staan. Uiteindelijk moet het er voor de meeste kopers gewoon mooi uit zien en betaalbaar zijn, en daar spelen de verkopers vooral op in.

Het plaatsen

Nadat de werkmannen op de stoep stonden waren in no time het oude raamkozijn en voordeur er uit:

Het houten frame waar het stelkozijn op komt zit in de spouw. Hierdoor is het kozijn aan de binnenkant vaak nog koud en als het niet goed afgedicht wordt komt er door de kieren ook nog lucht naar binnen.

Op de houten latten wordt een nieuw stelkozijn geplaatst waar het kunststof kozijn precies in valt. Het kunststof kozijn wordt hier vervolgens in vast geschroefd.

Aan de binnenkant is het kozijn iets kleiner geworden dan het oude. Je ziet de pur nog zitten waarmee het kozijn is vastgezet. Dat kun je laten afwerken met een afwerklat, maar ik heb de huidige latten meer naar binnen geplaatst en de muur opnieuw laten stucen.

Van buiten is het dan ook helemaal luchtdicht; door de spouw komt er echter alsnog kou naar binnen. De houten omlijsting heb ik dus helemaal losgehaald, ingekort en vol gezet met wat extra pur. Door de rand verder af te werken met kit komt er nu geen lucht meer binnen, maar jammer is het wel dat er tijdens het plaatsen niet wordt gekeken naar wat extra isolatie en kierdichting rondom het nieuwe raam.

Triple glas

Het raam bestaat uit drie lagen glas, en is daardoor wel zo’n 2 cm dik! Glas isoleert stukken minder dan een muur en daar gaat nog altijd relatief veel warmte door verloren. Gewoon dubbel glas vervangen door HR++ dubbel of zelfs triple glas bespaart een hele hoop energie. De zwarte warm edge afstandshouders die je lang de rand ziet zitten zorgen voor nog een beetje extra isolatie ten opzichte van de traditionele aluminium rand.

De voordeur

Deuren van meer dan 20 jaar oud zijn dikwijls maar 38 mm dik. Zo ook mijn oude voordeur. Tevens zat hier het laatste stukje niet HR++ glas in. Ook trok de deur ‘s winters krom waardoor bij zuidwesterwind de koude lucht vol naar binnen werd geblazen.

Voor nieuwbouw is de norm gelukkig al 20 jaar 54 mm, las ik toevallig in dit artikel. Dat isoleert gelukkig al een heel stuk beter. Zeker als er er dubbel glas of HR++ glas in zit. Mijn nieuwe deur is maar liefst 76 mm dik. Vanwege het gewicht heb ik wel gekozen voor HR++ dubbel glas en niet voor triple glas. Een brievenbus zit er ook niet meer in, dus het is nu een luchtdicht geheel. Door speciaal warmte werend glas moet ook worden voorkomen dat er in de zomer heel veel warmte binnen komt.

76 mm dik. U waarde van 1,4, dubbele kierdichting en driepuntssluiting

Een voordeur is een enorm kostbaar stukje gevel. Terug te verdienen op energiekosten gaat dus niet lukken, maar soms is iets ook gewoon aan vervanging toe. Het maakt de hal in ieder geval een stukje comfortabeler. Gelukkig zijn er ook diverse subsidies mogelijk zoals ISDE al je het combineert met andere maatregelen.

Weten waar ik de kozijnen heb gekocht? Neem dan even persoonlijk contact met mij op.

4 Comments

 1. Tom Brandts

  Mooi werk Luuk,
  Onze kozijnen zijn van HEBO. Nieuwbouw in 1993, ruim 7cm dikke deuren en ramen. Op de benedenverdieping hebben we er inmiddels triple glas in laten zetten. Alle glaslatten zitten aan de binnenkant en in plaats van in het kozijn zitten die nu op het kozijn. Onze woning werd al gebouwd met laag energiegebruik in gedachten. Het glasoppervlak per openslaand raam is daarom niet zo groot dus het extra gewicht valt dusdanig mee dat er prima triple in kan zonder gevaar voor het hang en sluitwerk en de scharnieren. Het triple glas is 44 mm dik. Alleen in de schuifpui hebben we HR++, dat is wel een flink oppervlak en dus een flink gewicht en de schuivende deur zou de glaslatten van de vasts deur, indien op het kozijn geplaatst, gaan raken.
  Geen condens meer op het glas aan de binnenkant, dat gebeurde vroeger bij matige vorst wel. Wel condens buiten soms, maar dat is minder lastig. En het voelt veel warmer als je voor het raam staat.
  Deze zomer komen er buiten screens voor de ramen op de zuidgevel. Daarna moet op de verdieping er nog ooit eens triple glas in.
  Onder de vloer is onder de EPS broodjes inmiddels Tonzon gehangen. De warmteweerstand is van 2,5 naar 6,3 gegaan. Dat is goed merkbaar, de vloer wordt sneller warm, blijft langer warm en het energieverbruik van onze ELGA hybride warmtepomp is gedaald. Bij mijn nieuwe energiecontract dat eind deze maand ingaat betaal ik netto niks meer.
  Succes op weg naar energieneutraal!

  Groeten, Tom

 2. Jeroen

  Mooi man! Ik was ook heel blij met onze nieuwe voordeur. Gevoelsmatig scheelt het heel erg veel, omdat wij een oude houten deur uit 1970 hadden met gigantische speleten waar harde wind gewoon doorheen woei. Isolatie geeft een hoop comfort, dat is ook belangrijk.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.