Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Dynamische energie

Slim sturen met dynamische energietarieven

Onlangs ben ik overgestapt van Greenchoice naar dynamische energietarieven. Je betaalt dan elk uur een ander energietarief dat is gebaseerd op de day-ahead spotmarkt, de EPEX beurs (vraag en aanbod van energie). Dat betekent dat je betaalt voor de stroom naar de waarde van dat moment, zonder risico opslagen.

Is er veel zon of wind energie, of staan in een weekenddag alle fabrieken stil, dan is de stroom goedkoop. Op een normale werkdag zijn er twee pieken: ‘s Ochtends tussen 8:00 en 10:00 en ‘s avonds als iedereen thuiskomt tussen 18:00 en 20:00. Weet je deze een beetje te vermijden dan ben je relatief goedkoop uit.

Besparen op je energierekening én iets goeds doen voor de planeet? Stap ook over naar Tibber, de digitale energieleverancier die je helpt om minder stroom te verbruiken, met groene stroom tegen de inkoopprijs per uur. Als je een energiecontract afsluit, ontvangen we allebei 50 € tegoed om te besteden in de Tibber Store. ⚡ Lees hier meer: https://invite.tibber.com/zi92sqo9

Mijn warmtepomp thuis heb ik geschikt gemaakt voor dynamische tarieven. Bij hoge prijzen kan die nu tijdelijk uitgeschakeld worden. Eventueel kunnen ook de lampen gedimd en de ventilatie lager.

Bij lage prijzen kan de Nest thermostaat een graadje hoger, de auto geladen en binnenkort de warmtepompboiler gestart en de vaatwasser aan.

Waarom Tibber?

Belangrijkste twee argumenten waarom ik voor deze aanbieder heb gekozen, en niet Easy Energy, Energy Zero, Frank Energie of Zonneplan is dat er voor Tibber een Fibaro Home Center 3 Integratie is. Je kunt je tarieven middels een Quick App ophalen en koppelen.

Daarnaast is het de eerste aanbieder die ik heb gevonden en slim laden aanbied voor Volvo. Dat had ik nog nergens anders gezien. Jedlix, de bekende naam uit Nederland biedt het nog niet aan. Tibber komt uit Scandinavië, dus daar zal het ontwikkelen van ondersteuning voor Volvo wel prioriteit hebben gehad.

Zonnepanelen

Heb je zelf zonnepanelen, dan lever je de stroom terug voor dezelfde prijs als het dat uur kost voor afname. Soms is het gunstig overdag stroom te gebruiken, maar het kan ook zo zijn dat de stroom ‘s nachts alsnog goedkoper is dan overdag. Dan kun je beter overdag stroom terugleveren. Daarnaast saldeer je nog op jaarbasis de energiebelastingen. Voor de teruggeleverde stroom wordt maandelijks een gemiddelde prijs berekend.

10 Comments

 1. Hennie

  Na de winter zal moeten blijken of jouw nieuwe systeem al deze voordelen heeft gehad. Je eindafrekening (de jaarlijkse) zal dat aangeven.
  Veel succes ermee.

 2. T.M. Brandts

  Hallo Luuk,
  Ik heb hierover nagedacht. Maar ik ga het niet doen. Ten eerste omdat zolang er gesaldeerd wordt stroom me niets kost omdat ik netto teruglever. Ten tweede krijg je, zodra de saldering ophoudt, niks voor je teruggeleverde stroom meer omdat die teruglevering voornamelijk op tijdstippen met de laagste of zelfs negatieve tarieven plaats vindt. Ten derde ben ik niet van plan mijn leven te laten regeren door de energiebedrijven. Ik ben van het gas af gegaan en netto terugleverend geworden en wil nu weer verder zonder voortdurend met de energievoorziening bezig te zijn….

 3. Gijs

  Hoe los je dat nou op met een warmtepomp die je het liefst 24 uur op een constante temperatuur laat draaien?

 4. Gijs

  Dat bedoelde ik niet

 5. Doezel

  Bij een van de andere leveranciers van dynamische prijzen kun je “gewoon” de epex prijzen gebruiken. Deze kun je dan (bijvoorbeeld) via een plugin in Home Assistant gebruiken. https://github.com/custom-components/nordpool

 6. Jan Maas

  Als ik het goed begrijp wordt de stroomafname geregeld op basis van de dan geldende marktprijs voor stroom onafhankelijk van eigen inbreng zoals bij een dynamisch contract. Is het dan voor de winter verstandig ook een thuisbatterij of een V2G auto daarnaast te nemen?

  • Comment by post author

   De stroomafname wordt geregeld op de dag vooraf bepaalde energieprijs (EPEX SPOT) middels een dynamisch contract bij Tibber. Ik vind het nog niet verstandig om een thuisbatterij te nemen, maar het kan wel een financieel voordeel opleveren.

 7. Hans Steuten

  Ik lees: “Mijn warmtepomp thuis heb ik geschikt gemaakt voor dynamische tarieven.” Kun je meer details geen over de aanpak die je gevolgd hebt?

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.