Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam

Aanbouw isoleren, maar vooral luchtdicht maken

Tussen de schuur en het huis zit een aanbouw met daarin de voordeur. Hierdoor is de gang wat ruimer en loop je binnendoor naar de schuur. Deze aanbouw is tegelijkertijd met de rest van het huis uit 1985 gebouwd. Dat betekent dat moest worden voldaan aan het bouwbesluit van die tijd. Denk aan een Rc van iets meer dan 2. Dat was niet heel hoog, maar het eerste stukje isolatie geeft het grootste effect.

Gezien het projectmatig tijdens de bouw is gebeurd en niet later door een doe-het-zelver ga ik er van uit dat er ook daadwerkelijk isolatie zit. In de muur en onder de vloer heb ik het ook zien zitten.

Toch was het hier in de winter kouder en in de zomer warmer dan in het rest van het huis. Natuurlijk ook omdat de deur naar buiten regelmatig open gaat. Maar met de deur dicht voelde je het ook tochten door alle gaten en kieren. Niet voor niets worden er nu bij nieuwbouw eisen gesteld aan de luchtdichtheid.

De aanbouw tussen het huis en de schuur

Isolerende voordeur

Een deel van de oplossing (en tevens duurste) is het vervangen van de oude, krommende, dunne voordeur door een nieuwe isolerende voordeur. Die komt binnenkort. Een mooi moment om ook naar de rest van de constructie te kijken. Op warmtebeelden was het moeilijk om iets te kunnen zien vanwege alle gipsen (voorzet)wanden en plafonds. Deze moesten er dus uit om meer te kunnen zien.

Kierdichting

En dan blijkt dat er nog wel wat kieren waren die konden worden gedicht. Kou kwam van onder de boeidelen achter de gipsplaten terecht. Door de kieren tussen en boven de gipsplaten werd koude lucht naar binnen geperst. Het tochtte hierdoor ook via de lamp en de lichtschakelaars.

Met PUR heb ik de meeste luchtlekken kunnen dichten. Lucht zowel van buiten als vanuit de kruipruimte langs een afvoerpijpje voor de wasmachine.

Dakisolatie

Ook was er nog ruimte om tussen de balken het dak verder te isoleren. Een plat dak (na)isoleren is echter zeer risicovol vanwege de dampdichte laag aan de buitenkant. Aan de warme zijde moet er ook altijd minstens een dampremmende laag zitten, waardoor je het risico loopt vocht op te sluiten in de constructie. Twijfel je hierover, neem dan contact op met een expert.

Dwarsdoorsnede van het dak

Voor bouwbegeleiding bij op en aanbouw van uw woning en het uitwerken van vergunningstrajecten, neem contact op met  www.bouwmasters.com

In een handomdraai heeft u een complete uitwerking met een raming van de geschatte bouwkosten.

Omdat er in mijn geval al isolatie aan de buitenzijde zit, is het mogelijk om ook aan de binnenkant extra isolatie te plaatsen. Hier is 10 cm steenwol mogelijk. Een klimaatfolie maakt het nog iets minder risicovol, omdat deze in de zomer vocht uit de constructie kan laten verdampen. Daar heb ik Miofol Active voor gebruikt.

Neem dus de tijd om alles goed luchtdicht te maken. Het beste doe je dit op een koude winderige dag, zodat je ook goed kan controleren dat er geen koude lucht naar binnen komt. De isolatie kan nog zo dik zijn, als er gewoon lucht langs kan stromen is het alsnog koud. Ook wil je absoluut niet dat er warme lucht van binnen de isolatie in kan komen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.