Een mechanische centrale ventilatie-unit is gewoonlijk via een Perilex stekker in drie standen in te stellen. Om de nieuwe Itho Ecofan CVE in drie standen te kunnen schakelen heb je daarvoor twee schakeldraden nodig en een fasedraad. Helaas was er hier maar een schakeldraad waardoor de box niet meer in de hoogste stand kon. Dus was ik op zoek naar een oplossing om de afzuigboxย beter te kunnen regelen en op te kunnen nemen in mijn domoticasysteem.
Voor deze Itho ventilatiebox zijn er draadloze schakelaars verkrijgbaar waarmee hij ook in drie standen instelbaar is. Je kunt er zelfs meerdere koppelen zodat er een in de badkamer en een in de keuken kan hangen. Werkt gerust goed, maar dit geheel staat dan nog los van mijn domoticasysteem. Daarom had ik in eerste instantie een Fibaro FGS-211 relay schakelaar (de module die twee apparaten kan schakelen) ย tussen de aan/uit stand en de middelste stand gezet. Zo kon ikย schakelen tussen:
0: helemaal uit (schakelaar 1 en 2 uit)
1: lage ventilatie (schakelaar 1 aan)
2: middel ventilatie (schakelaar 1 en 2 aan)
Dit was nog steeds conform het aansluitschema van Itho en dus veilig. Wat er zou gebeuren als je gelijktijdig spanning zou zetten op de middelste en hoogste heb ik niet durven proberen, maar hoorde ik van iemand die dit geprobeerd heeft: dan gaat hij op de hoogste stand.
Traploze sturing met PWM
Er is voor de Itho Ecofan ook een losse optieprint verkrijgbaar (536-0102 I2C-PWM PWM-optieprint voor I2C-Bus,ย oa bij klusspullen.nl, waarmee de ventilator via een PWM signaal te besturen is.
Om deze PWM print aan te sturen, en de ventilatie dus in elke stand te kunnen zetten, heb ik een Fibaro RGBW module gebruikt. Normaal gebruik je die om een led strip aan te sluiten en de kleuren in te kunnen stellen.
Hij is echter ook te gebruiken op 0-10 V signalen in te lezen, en PWM signalen uit te sturen. Je kunt er dus allerlei sensoren op aansluiten als input en als output kun je er ventilatoren en LED lampen op aansluiten. In dit geval gebruik je dus een PWM uitgang om de Ecofan aan te sturen.
Na installatie is de ventilatiebox dan aan te sturen via de Fibaro app en de Home Center Interface op de computer. Net als bij een lamp kun je de ventilatiebox dan ‘dimmen’. Natuurlijk kun je ook via scenes de ventilatie harder en zachter zetten.
Benodigdheden
- 536-0102 I2C-PWM PWM-optieprint voor I2C-Busย
- Fibaro RGBW moduleย
- 12 V DC (gelijkspanning) adapter
- 2 aderige kabel voor aansluiting tussen optieprint en module
- Wago lasklemmen
- Lasdoos om de Fibaro module veilig op te bergen
Installatie
Schakel de zekering uit waar de ventilatie-unit op aangesloten is. Plaats de optiemodule in de ventilatie-unit, sluit de twee draden aan op de optieprint aan de ene zijde en aan de andere zijde een draad aan op de fase van de adapter en de andere onder de R.G,B of W klem van de Fibaro module. De RGBW module heeft zelf ook de 12 V DC spanning nodig, dus sluit die ook met twee kabeltjes aan op de adapter. Hiervoor zijn de Wago lasklemmen handig. Let op dat de + en – goed zijn aangesloten.
Nu kun je de spanning er weer opzetten en de module toevoegen in het Zwave netwerk. Er verschijnt nu een nieuw apparaat met een afbeelding van een doos waar dingen uitschieten erbij. Ga naar de instellingen hiervan en geef onder ‘geavanceerd’ op bij Gecontroleerd apparaat: Uitgang/Ingang. Nu komen er 4 dimmers bij waarvan eentje de ventilatie-unit kan regelen.
Standaard staat er een icoon van een gloeilamp bij. Het is natuurlijk mooier en duidelijker als je dat wijzigt in onderstaande draaiknop door op de knop “Wijzig icoon” te klikken, en de draaiknop te selecteren.
Let wel op dat de oude standenschakelaar op de middelste stand moet staan. Alleen dan reageert de Itho op het PWM signaal.
Heb je wat aan deze blogpost gehad en misschien de Ecofan zelfs ook op deze manier aangesloten, laat het mij weten in een reactie hieronder. Wat zijn jullie ervaringen?
Laat een reactie achter