Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Domotica

Itho mechanische ventilatie traploos regelen met Fibaro module

Een mechanische centrale ventilatie-unit is gewoonlijk via een Perilex stekker in drie standen in te stellen. Om de nieuwe Itho Ecofan CVE in drie standen te kunnen schakelen heb je daarvoor twee schakeldraden nodig en een fasedraad. Helaas was er hier maar een schakeldraad waardoor de box niet meer in de hoogste stand kon. Dus was ik op zoek naar een oplossing om de afzuigbox beter te kunnen regelen en op te kunnen nemen in mijn domoticasysteem.

Voor deze Itho ventilatiebox zijn er draadloze schakelaars verkrijgbaar waarmee hij ook in drie standen instelbaar is. Je kunt er zelfs meerdere koppelen zodat er een in de badkamer en een in de keuken kan hangen. Werkt gerust goed, maar dit geheel staat dan nog los van mijn domoticasysteem. Daarom had ik in eerste instantie een Fibaro FGS-211 relay schakelaar (de module die twee apparaten kan schakelen)  tussen de aan/uit stand en de middelste stand gezet. Zo kon ik schakelen tussen:
0: helemaal uit (schakelaar 1 en 2 uit)
1: lage ventilatie (schakelaar 1 aan)
2: middel ventilatie (schakelaar 1 en 2 aan)
Dit was nog steeds conform het aansluitschema van Itho en dus veilig. Wat er zou gebeuren als je gelijktijdig spanning zou zetten op de middelste en hoogste heb ik niet durven proberen, maar hoorde ik van iemand die dit geprobeerd heeft: dan gaat hij op de hoogste stand.

Traploze sturing met PWM

itho ecofan cve pwm optieprint boxEr is voor de Itho Ecofan ook een losse optieprint verkrijgbaar (536-0102 I2C-PWM PWM-optieprint voor I2C-Bus, oa bij klusspullen.nl, waarmee de ventilator via een PWM signaal te besturen is.

fibaro_rgbw_moduleOm deze PWM print aan te sturen, en de ventilatie dus in elke stand te kunnen zetten, heb ik een Fibaro RGBW module gebruikt. Normaal gebruik je die om een led strip aan te sluiten en de kleuren in te kunnen stellen.

Hij is echter ook te gebruiken op 0-10 V signalen in te lezen, en PWM signalen uit te sturen. Je kunt er dus allerlei sensoren op aansluiten als input en als output kun je er ventilatoren en LED lampen op aansluiten. In dit geval gebruik je dus een PWM uitgang om de Ecofan aan te sturen.

Na installatie is de ventilatiebox dan aan te sturen via de Fibaro app en de Home Center Interface op de computer. Net als bij een lamp kun je de ventilatiebox dan ‘dimmen’. Natuurlijk kun je ook via scenes de ventilatie harder en zachter zetten.

fibaro RGBW module in home center

Benodigdheden

Installatie

Schakel de zekering uit waar de ventilatie-unit op aangesloten is. Plaats de optiemodule in de ventilatie-unit, sluit de twee draden aan op de optieprint aan de ene zijde en aan de andere zijde een draad aan op de fase van de adapter en de andere onder de R.G,B of W klem van de Fibaro module. De RGBW module heeft zelf ook de 12 V DC spanning nodig, dus sluit die ook met twee kabeltjes aan op de adapter. Hiervoor zijn de Wago lasklemmen handig. Let op dat de + en – goed zijn aangesloten.

fibaro rgbw module in home centerNu kun je de spanning er weer opzetten en de module toevoegen in het Zwave netwerk. Er verschijnt nu een nieuw apparaat met een afbeelding van een doos waar dingen uitschieten erbij. Ga naar de instellingen hiervan en geef onder ‘geavanceerd’ op bij Gecontroleerd apparaat: Uitgang/Ingang. Nu komen er 4 dimmers bij waarvan eentje de ventilatie-unit kan regelen.

Standaard staat er een icoon van een gloeilamp bij. Het is natuurlijk mooier en duidelijker als je dat wijzigt in onderstaande draaiknop door op de knop “Wijzig icoon” te klikken, en de draaiknop te selecteren.

itho ecofan besturen met fibaro rgbw module

Let wel op dat de oude standenschakelaar op de middelste stand moet staan. Alleen dan reageert de Itho op het PWM signaal.

Heb je wat aan deze blogpost gehad en misschien de Ecofan zelfs ook op deze manier aangesloten, laat het mij weten in een reactie hieronder. Wat zijn jullie ervaringen?

55 Comments

 1. fred

  hoi

  mooi project met die itho box maar heb je wat meer fotos en info zodat ik het ook kan maken?

  mvg,

  Fred

 2. Thijs

  Hi Luuk,

  Mooi project! Kan je wat meer uitleg geven hoe je de printplaat aansluit op de ventilatie unit en hoe je de fibaro module aansluit op de printplaat?

  Dank!
  Groet,
  Thijs

  • Comment by post author

   Hoi Thijs, in de Itho CVE zijn al voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van de module. Je klikt ‘m er met een paar afstandhouders die je erbij krijgt zo op. Met een dunne twee aderige kabel verbind je de optieprint en de fibaro module. Aan de kant van de CVE maakt het niet uit, op de fibaro sluit je een ader aan op een uitgang van de module en de andere op de plus/fase van de transformator.

 3. martijn

  Vraagje, hoeveel ampere adapter heb je nodig hiervoor? Ik heb nu 1,5a maar er gebeurt niks 🙁

  • Comment by post author

   Maximum is niet heel belangrijk, aangezien de fibaro module zelf nauwelijks iets verbruikt. Wel natuurlijk als je er ook verlichting mee aanstuurt. Het voltage moet ook hoog genoeg zijn en het moet gelijkspanning zijn. Veel adapters zijn wisselspanning. Kun je meer vertellen over hoe je alles hebt aangesloten?

 4. martijn

  hoi Luuk, Ik wil alleen de itho cve eco aansturen met de rgbw controller. Adapter is DC.. Ik zag wel (switching adapter er op staan) Huntkey HKA01812015-3k

  Ik heb een foto van de opstelling. Kan ik je die mailen?

  gr,
  martijn

  • Sander Westland

   Hi, ik heb ook de CVE eco, is het gelukt bij dit type?
   configuratie zoals in artikel beschreven of nog aanpassing nodig?

   Dank! Sander

 5. martijnj

  Perfecte oplossing. Bij mij werkt het!

  In eerste instantie had klusspullen.nl een defecte print opgestuurd maar omdat het zo simpel concept is, was dit vrij snel duidelijk.

  Nieuwe print ontvangen en het werkte binnen 2 minuten.

  Luuk bedankt!

 6. Gijsbert

  Ik zou deze setup graag willen bouwen en dan in alle toiletten en badkamers (5 stuks) bewegingsdetectie ophangen. Zodra er beweging wordt gedetecteerd moet de CVE in de hoogste stand en 3 minuten nadat er geen beweging meer is gedetecteerd weer in de laagste stand. Zelf helaas te weinig verstand van zaken om dit te realiseren. Wie o wie zou mij willen helpen, al dan niet tegen een betaling? Omgeving Den Haag!

 7. Sander

  Ik heb onlangs deze setup ook aan de praat gekregen. Bedankt voor de tip.

  Omdat ik met Domoticz werk, gaat het instellen van de Fibaro RGB dimmer iets anders. Als je van de RGB dimmer de inputs/outputs configuratie-instelling (nr. 14) aanpast naar -26215 (1001 1001 1001 1001 binair) dan kun je ‘m dimmen onder Domoticz.
  Ik heb nu een scriptje lopen dat afhankelijk van de vochtigheid in de verschillende ruimten, de ‘optimale’ luchtstroom berekent en de fan mooi aanstuurt. Werkt perfect.

  Wat wel opvalt is dat met de PWM print er geen lage stand meer is. Als je de dimmer op nul zet, of de adapter uit het stopcontact trekt dus geen afzuiging meer. Nul volt op de PWM-print is dus nul afzuiging. Ik ben nu bezig met een custom printplaat die de pwm-aansturing omzet van minimaal 2v tot maximaal 10v, zodat de fan altijd blijft draaien ook al staat de dimmer op 0. Nu lost het scriptje dat wel op, maar met een extra boardje kan ik meteen de losse adapter wegwerken in de printplaat. Zo blijf je bezig <|;-)

  • Sebastiaan

   Hoi Sander, ik wil dit ook gebruiken onder Domoticz, helaas spint de fan op en weer af, krijg niets geregeld. Heb jij voor mij het script zodat ik daar mee kan proberen?

 8. Jury

  Leuk project, ik ben bezig met een microcontroller sturing. De 0-100% sturing is mooier dan 3 standen.
  Wat is de spanning en frequentie tbv pwm aansluiting op de itho?

 9. Remco

  Ik ook heb een PWM-optieprint besteld en ingebouwd in een CVE ECO-fan 2 RFT SP met Perilexstekker, en heb ik de Fibaro RGBW gevoed met een 12V DC adapter en gekoppeld in Domoticz zodat ik zeker wist dat de Fibaro en de Zwave communicatie werkte.

  Aansluiting:
  Nu heb ik de aansluiting links op de optieprint aangesloten op de FASE/+ van de Fibaro en de rechteraansluiting op de R uitgang van de Fibaro.

  De FASE/+ van de DC adapter zit ook in de FASE/+ van de Fibaro (dus 2 kabels zitten in de FASE) en de NUL/- van de adapter zit in de nul van de Fibaro.

  Alleen ik krijg hem nu niet aangestuurd in Domoticz als ik de ECO Fan in stand 2 zet via de RF controller. Heb de instelling nr. 14 in Domoticz ook al aangepast naar -26215 zoals Sander dat heeft gedaan.

  Kan iemand mij vertellen wat ik eventueel fout doe?

 10. Pascal

  Als je de variant met de euro stekker bestelt of hebt dan moet je er wel voor zorgen dat je de RF unit om hem te bedienen hebt anders kan je hem niet in de middelste stand krijgen.
  Verder is het aansluiten zelf een klein eenvoudig klusje.

  • Remco

   Bedankt voor tijd die je genomen hebt om te reageren. Ik ben even naar zolder geweest met een multimeter. Als ik de multimeter op de PWM aansluitklemmen zet en fibaro RGBW aanstuur via Domoticz dan zie ik dat de voltage stijgen en dalen. 0 volt bij uit en +-12 bij de slider op 100%. Dit lijkt me wenselijk?

   Ik kan de Itho ECO fan aansturen via 2 draadloze zenders en vorige bewoners hadden de mogelijkheid om hun vorige ventilatiesysteem te schakelen via zo’n standenschakelaar. Deze had ik eerst niet aangesloten omdat ik de draadloze optie gebruikte i.c.m. de nieuwe Itho ECO fan. Deze aansluiting beneden heb ik als proef aangesloten op een wisselschakelaar. Hierop merkte ik dat ik kon kiezen tussen stand 2 en 3. Maar welke stand ik ook probeer via de draadloze als de “handschakeling” er gebeurt niks i.c.m. de PWM module aansturing.

   Het viel me wel op dat een 1 ledje soms rood knippert op de printplaat van de Itho ECO fan.
   Het ledje aan de rechterkant knippert af en toe groen. Dit laatste doet hij ook als ik geen PWM printplaat heb gekoppeld.

   Of ik ook heb een defecte PWM module of ik doe nog steeds iets verkeerd….

   Link van hoe het nu is: https://dl.dropboxusercontent.com/u/36302815/ventilatieaansluiting.png

  • Comment by post author

   Je hebt hem in ieder geval goed aangesloten. Ik heb geen draadloze zenders, dus daar geen ervaring mee. Stand twee zou echter stand twee moeten zijn, en daarin moet hij reageren op het PWM signaal. Als je wilt kan ik de module voor je testen in mijn setup zodat je zekerheid hebt dat de module wel werkt.

  • Remco

   Blij om te horen dat het goed is aangesloten en niet de enige ben, zo moeilijk was gelukkig ook niet. 🙂

   Hoe kan ik je hierover contacteren om hem eventueel op te sturen?

   Poging 3:
   Ik heb de draadloze RF zenders zojuist nog even afgekoppeld zodat ik alleen handbediening had met stand 2 en 3 via het schakelen van de L2/L3 kabel.
   Tevens gekeken of de ventilatie ook uitging als ik hem in stand 2 of 3 zette en de RGBW module spanningsloos maakte zodat ik kon controleren of de PWM module in werd geschakeld. Dit alles bood helaas geen oplossing of verandering.

   Nog even voor de verduidelijking: (maar ik heb al deze 1/2/3 en/of 0/1/2 standen eigenlijks wel geprobeerd.)

   Stand 1 = Laag
   Stand 2 = Midden
   Stand 3 = Hoog
   Stand T = Timer

   En anders?
   Stand 0 = Laag
   Stand 1 = Midden
   Stand 2 = Hoog
   Stand T = Timer

  • Pascal

   ik wordt inmiddels ook al gestoord van dat ding dus als ik ook van je dienst gebruik mag maken om hem te laten testen dan graag.
   Woon zelf vlak bij arnhem wil hem ook wel afgeven als je in de buurt woont en anders per post met retour frankering erbij is ook geen probleem

  • Comment by post author

   Ik woon in de regio Waterland, dus niet erg in de buurt. Je kunt contact opnemen via het contactformulier.

 11. Pascal

  Het aansluiten was een simpel klusje en ik heb het exact zo zitten als bij remco.
  Echter wat ik ook doe geen reactie via de Fibaro unit en slider.
  Via de RF unit werkt het wel gelijk maar ja die wilde ik nu eigenlijk niet gaan gebruiken.

  @remco bij mij gaat het ledje soms ook even aan op rood

 12. Jury

  Het inprikken was bij mij ook simpel. De eerste pwm print leek niet te werken, hierop nog een getest. Het maakt bij ook niet uit op welke stand hij staat hij reageert ook niet op mijn pwm signaal. Ik zie soms ook een rode led knipperen.
  Ik heb support bij itho aangevraagd maar nog geen reactie gehad. Het viel me wel op dat mijn besturing in een witte behuizing zit en hier op de website in een blauwe.
  De unit die ik heb is nog geen jaar oud, type 545-5036 met ingebouwde rf ontvanger.
  Mocht ik een antwoord van itho krijgen zal ik het melden.

  Mvg Juriaan

  • Remco

   Ben heel benieuwd! Ik heb zelfs nog een nieuwe PWM module besteld maar dat hielp ook niet. Mijn unit is +- 2 jaar oud en ook met ingebouwde RF ontvanger.

 13. Henk

  Is er al iemand die de genoemde problemen heeft kunnen oplossen? Ik heb recent ook geïnvesteerd in de figaro onderdelen omdat dit wel een mooie oplossing lijkt. Helaas reageert de litho box alleen maar op de RF zender en niet op de figaro RGBW module.
  Hoe weet ik of de fibaro RGBW controller het juiste signaal verstuurt? Ik heb verder geen ervaring met fibaro, dus weet ook niet of ik de controller wel juist heb ingesteld.

 14. Pascal

  Helaas nog steeds niet werkend. Het PWM signaal is te meten en dat geeft de RGBW module ook netjes af tijdens het testen echter doet de Itho er niets mee.
  Nu er al meerdere zijn met hetzelfde probleem ga ik een defect uitsluiten de kans daarop is te klein bij meerdere personen.

 15. Juriaan

  Beste heren,

  Pas op met de modificatie, na contact met itho the hebben gehad is er het volgende uitgekomen. De PWM print wordt alleen door een high performance unit geaccepteerd.
  In de standaard unit wordt deze niet geaccepteerd. De motoren van de standaard en high performance zijn gelijk. De hoofdprint is uitwisselbaar voor high performance type: 545-5104.

 16. Comment by post author

  Ik heb zelf de niet HP variant, en daar werkt hij wel op. Voor wie wil kan ik de setup testen bij mij. Zo heeft iemand anders al precies dezelfde setup als ik heb draaien. Mijn vermoeden is dat het aan de adapter ligt. Bij lage vermogens kan niet iedere adapter een stabiele spanning leveren. Misschien dat de optieprints daardoor ter ziele gaan. Ik heb een speciale LED adapter gebruikt die daar juist goed geschikt voor is.

  • Juriaan

   Beste Luuk, ik heb er een functiegenerator op aangesloten om te testen. Met de scoop aan beide zijde van de optocoupler gemeten en signaal kwam door op de optieprint. Antwoord van itho was dat deze module niet op de standaard unit kon.

   Mvg Juriaan

 17. Pascal

  Hoe “zwaar” is jou adapter heb een 12V 1A en een 12V 1,5A gebruikt beide geen oplossing.
  Het gekke is dat de Itho ook met een standen schakelaar of in mijn geval een brug vast gezet op de pin van stand twee de afzuiger ook niet anders laat reageren.
  Alleen met de RF remote control doet ie wat ie moet doen schakelen.
  Ik heb overigens al twee keer via het contacten formulier je een bericht gestuurd met me gegevens maar daar geen reactie op gehad voor het testen.

  • Juriaan

   Beste Pascal,

   Ik had hetzelfde. Lees bovenstaande Posts van me. Als je met de potmeters het toerental na 1 of 5 min nog kan laten variëren wordt de pwm- i2c module op jouw print nooit geaccepteerd. Als je hieraan kan draaien na 5 min en er gebeurd niets met het toerental moet het wel gaan. Heeft met software versies te maken. Support van itho is ook slecht op dit onderwerp. Het heeft me meer als 3 weken gekist om de juiste info te verkrijgen.
   Succes

  • Remco

   Beste Juriaan,

   Na jouw post gelezen te hebben, heb ik nog een vraagje.

   “Als je met de potmeters het toerental na 1 of 5 min nog kan laten variëren wordt de pwm- i2c module op jouw print nooit geaccepteerd. Als je hieraan kan draaien na 5 min en er gebeurd niets met het toerental moet het wel gaan. Heeft met software versies te maken. ”

   Als in: De PMW-I2C module wordt niet ondersteunt door de hoofdprintplaat en het gaat nooit werken?

 18. Fonske

  Heeft iemand al geprobeerd om een HRE ECO 150 wtw ventilatie hiermee aan te sturen?
  Volgens de PDF zit hier ook een optie voor een PMW-I2C module in te bouwen.
  http://www.ithodaalderop.nl/sites/default/files/documents/01-00155-00220id202015-06-29-162720productblad20hru20eco20150.pdf
  Pagina 3, 536-0102 I2C-PWM PWM-optieprint voor I2C-Bus

  Begrijp ik uit de bovenstaande reacties dat ik altijd de perilex versie van de HRE ECO 150 moet hebben?
  Of zou het ook met een RF versie werken?
  Als ik er een ITHO spider op aan zou sluiten kan ik dan de fibaro optie niet meer gebruiken?
  Iemand die me hierover wat uitleg kan geven? Bedankt.

  • Martin

   Fonske, heb je dit aan de gang weten te krijgen? Ik sta op hetzelfde punt…

 19. Henk Schouten

  Hoi Luuk,

  Wat is het merk en type 12V adapter dat je hebt gebruikt, mogelijk maakt dat nog wat verschil.

 20. william

  Hallo, kan iemand mij vertellen wat het juiste PWM signaal is voor de itho opzetprint?
  Helaas geeft Itho mij hier geen antwoord op, ze zeggen deze informatie niet van van hun leverancier te krijgen..
  Ik begrijp dat er 3,3Volt en 5Volt PWM signalen bestaan en met welke frequentie moet het dan communiceren?

  Ik heb een Co2 kanaalsensor met 0-10Volt gekocht en een AD converterprintje, deze moet de Itho PWM print aansturen.
  http://www.ebay.com/itm/0-5V-0-10V-to-0-100-Analog-Input-Voltage-to-PWM-Signal-Converter-Module-PLC-AD-/171992353893?hash=item280b8b0c65:g:GegAAOSwwbdWOshd

  Graag jullie antwoord, 🙂

  • Klusjesman

   Hallo william, weet je inmiddels al iets meer? Ik sta namelijk op het punt ook contact te zoeken met Itho erover. Ik lees echter op meerdere fora dat ze niet echt behulpzaam zijn daar.

  • wilagen

   heb het werkend met een Senva duct CO2 Sensor (CO2D-A) Icm het chinees printje 0-10v naar 5v pwm omgezet en gekoppeld aan toerenregelprintje van de itho. Wat ik raar vind is dat de itho nog steeds reageerd op de hoog en laag potmeters, maar goed, zonder pwm signaal valt hij wel geheel stil, dus ja het werkt!

   succes

  • wilagen

   welke frequentie ik ook instel voor het pwm signaal, maakt voor de itho fan geen verschil. Heb geen ervaring met 3,3v pwm aansturing..

  • Klusjesman

   Dank je voor de info. Ik ga er binnenkort mee spelen.

 21. RONALD

  voor eenieder die een simpele oplossing wenst:
  Koop ipv een itho een stork comfofan s, deze zijn direct met 0-10v aan te sturen.

  • wilagen

   goede tip Ronald, zal eens gaan kijken voor zo’n stork comfofan!

  • Quentin

   Dat is precies wat ik heb, maar hoe sluit je dan een zwave module aan en welke andere spullen heb je dan nog nodig?

 22. Mike

  Ik heb het probleem met de PWM optie print ook.

  Had de ECO FAN 2HE en die stopte er ineens mee. Nieuwe CVE RFT gekocht met ingebouwde RF ontvanger en daar doet de PWM optie print het dus niet meer in.
  Gelukkig werkte de oude print van de defecte CVE nog wel dus die heb ik over gezet. Ben met ITHO nu aan het mailen over de optie print en waarom hij het niet zou doen.

  Eerst wa het dat er geen PWM optie bestond, na het wijzen op paragraaf 2.3 blz 13 van de handleiding bleek het wel te kloppen en er te zijn en het juiste productnummer is het nummer van de PWM print die ik dus al heb.

  Als het als accesoires vermeld staat dat het moet werken dan moet het ook gewoon werken.
  De print is dus niet defect en werkt 100% op de oude print van de oude CVE.

  Kortom : Het is een vreemd en vaag probleem die hopelijk wel opgelost wordt.

  • Juriaan

   Beste Mike,

   In december ben ik hierover met Itho ook in conclaaf geweest. Antwoord u wilt voor de prijs van een fors een Porsche hebben. Uiteindelijk zelf de print vervangen voor de HP. Motor is hetzelfde als de SE versie. Een verschil in de behuizing dat je in de behuizing van de HP versie plek hebt voor een CO2 sensor om intern te plaatsen. Ben benieuwd naar het antwoord van Itho.

   Gr Juriaan

  • Klusjesman

   Ik lijk hetzelfde probleem te hebben met mijn CVE ECO RFT. Ik heb de PWM print gekocht maar aansturing heeft geen enkel effect. Ik zal eens met Itho mailen erover. Anders ga ik mijn geld terugeisen van die PWM print.

  • Andries

   Ik heb hetzelfde probleem met de PWM print. Ventilator reageert er totaal niet op. Itho heeft wel per mail gereageerd. Ze geven aan dat de nieuwe types niet compatible zijn met de PWM print, ondanks dat het in de handleiding staat. Geven toe dat dit fout gegaan is.

   Nu heeft de motor 5 draden. Zou het mogelijk zijn om met b.v. 0-10V de motor direct aan te sturen? Ik heb geen idee welk draad waarvoor dient en hoe dat te schakelen is. Als dat mogelijk is sloop ik gewoon de Itho controller box er totaal vanaf 😉

  • Klusjesman

   Hoi Andries,

   Wanneer heb je dit antwoord van Itho gekregen? Ik heb 2 weken geleden een mail gestuurd en daarop kreeg ik de reactie dat ze het momenteel aan het onderzoeken zijn en ik eind deze maand een reactie krijg.

   Als dat ding niet met PWM aan te sturen is dan heb ik die print voor niks gekocht. En wat moet ik dan in hemelsnaam met die ventilator? Had ik net zo goed een ander merk kunnen kopen die wél PWM ondersteunt. Ik ga me niet laten afschepen met zo’n antwoord van Itho.

  • Andries

   Op 2 en 3 maart contact gehad met Rutger van Itho. Hij gaf aan dat ze inderdaad het onderzoeken en dat ik wat zal horen.

   Ben het helemaal met je eens dat het geen stijl is, maar bij mij zit de ventilatiebox inmiddels ingebouwd en is lastig te vervangen. Dus voor mij is het makkelijker om een workaround te maken dan een nieuwe box te kopen.

 23. PaulM

  Ten eerste: bedankt voor het informatieve artikel. Ben een eind verder op weg, zeker in combinatie met deze post op het domoticz forum: https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=7294 .

  Hebben jullie al meer info ontvangen van Itho? Want zo te lezen is deze nu niet te gebruiken icm de RGB dimmer van Fibaro? Of is dat probleem verholpen inmiddels?

  Ik probeer mijn domotica zo in te richten dat het ‘wife-proof’ is. Dwz: het moet ook zonder domotica kunnen werken. Dus mijn idee was om een zwave gestuurde Itho (of, om basis van jullie ervaringen een Zehnder Comfofan) te installeren in combinatie met de ‘gewone’ RF functionaliteit. Nu lijkt het zo te zijn dat volges de posting hierboven iig de Comfofan niet én 10V én RF aansturing aankan. En de Itho heeft kennelijk een probleem met de 10V PWM aansturing sowieso.

  Moet ik dan uiteindelijk maar de antieke perilex schakelaar nemen en die met een simpele relais bedienen? Iemand advies?

 24. Andries

  Ik kreeg vandaag (na 2 maanden) iets meer informatie van Itho. Het lijkt er op dat PWM nog wel ondersteund wordt, maar als ik de handleiding van de Fibaro RGBW erop nasla zie ik dat die een 244 Hz signaal uitstuurt, waar de PWM-print een 2,5-3,5 kHz signaal vraagt.

  Goedemiddag,

  Ik heb via de productspecialist antwoord gekregen van de fabrikant (fabrikant PWM optieprint). Men geeft aan dat de installatie aan de onderstaande voorwaarde moet voldoen:

  Minimale en maximale inputsignaal PWM optieprint:
  5 – 10 Volt, maximale opgenomen stroom is kleiner dan 15mA.
  Input frequentie bereik PWM optieprint:
  2.5kHz – 3.5kHz, 0 – 100% PWM input.
  Met het signaal wat aan deze specificaties voldoet kan de CVE of CVD aangestuurd worden.

  Als het signaal niet hieraan voldoet dan kunnen wij niet garant staan dat hetgeen beoogd/bedacht is werkt.

  Mijn advies is te kijken of uw installatie voldoet aan de bovenstaande voorwaarden. Als u voldoet aan deze voorwaarden heeft nog steeds geen werkende installatie. Ik wil vragen of u dan weer wilt reageren op dit mailtje; ik ga dan kijken hoe ik dit dan anders voor u kan oplossen.

  • Gijsbert

   Beste Andries, heb jij het uiteindelijk nog werkend weten te krijgen?

  • Guido

   Ik heb een eco cve rft sp met PWM print en die wilt gewoon niet werken.

   In stand 2 land de unit automatisch als je er spanning op zet. Bij het aanleggen van een 5V PWM signaal gebeurt er helemaal niets.

   De frequentie heb ik mee gespeeld, maar ook in het gebied tussen 2.5 en 3.5kHz gebeurt er weinig.

   Schijnbaar is er ergens iets in de firmware vernaggelt waardoor het niet meer werkt.

 25. Gijsbert

  Bij mij hetzelfde verhaal Guido. Volgens mij zijn er gewoon heel veel Itho units in omloop die het PWM-signaal van een Fibaro rgbw niet op weten te pikken. Ik ben ook weken bezig geweest, zelfs met electricien om de printjes uit te lezen en de Fibaro stuurt de print wel degelijk goed aan, alleen doet de Itho box er helemaal niets mee.

  • Guido

   Na het mailtje van Andries heb ik met een signaal generator hard het signaal aangelegd wat beschreven wordt.

   3kHz 5V, gesweept van 1 tot 99% PWM, nada, niks noppes … 🙁

   Terwijl in de handleiding wel duidelijk staat vermeld dat de PWM print een opzie is voor mijn unit. (eco cve rft sp) Misschien maar eens een mailtje naar Itho aan wagen …

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.