In de afbeelding zie je het verschil in dikte al. Dat komt voornamelijk door de ruimte tussen de twee glasplaten. Dit is de spouw. Bij gewoon dubbel glas zit hier gewone lucht in. Tussen de glasplaten van HR++ glas zit een edelgas, meestal argon. Edelgassen isoleren beter dan gewone lucht.
Aan de binnenzijde van alle HR-glassoorten zit ook een onzichtbare coating (laagje), die de isolatie nog meer verbetert. De coatings weerkaatsen namelijk warmte; zonlicht laten ze grotendeels door. Er is ook glas met een zonwerende coating, die minder zonlicht doorlaat. Daardoor wordt het minder warm in de zomer, maar in de winter blijft het dus kouder. Beter is het dus om in de zomer zonwering te plaatsen.
Om te bepalen hoeveel warmte een ruit doorlaat kijk je naar de U-waarde. Die geeft aan hoeveel warmte er per vierkante meter en per graad temperatuurverschil wordt doorgelaten. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Enkelglas heeft een U-waarde van 5,7 W/m2K. Normaal dubbelglas 3,3 W/m2K. Modern HR++ glas behaalt een U-waarde van 1,0 W/m2K.
Op een warmtebeeldfoto is het verschil goed te zien. de ramen in het midden (HR++) van de foto zijn groen, terwijl de ramen aan de zijkanten (enkelglas en dubbelglas) rood tot wit zijn.
Bij een normaal rijtjeshuis heb je al snel 12 m2 ruitoppervlakte. Als je normaal dubbel glas vervangt door HR++ glas scheelt dat bij een temperatuurverschil van 30 graden (binnen 20, buiten -10) 828 W (12 x 30 x 2.3 = 828 W). Per dag is dat een besparing van 19.87 kWh. Een goed ingeregelde HR-ketel haalt uit 1 m3 gas ongeveer 8 kWh. De besparing in gas is dus 2,48 m3.
Marco Bolders
Mooie afbeeldingen, hierop is het verschil inderdaad goed te zien, wij raden mensen ook zoveel mogelijk HR glas aan.
Gerda van dam
Bij ons komt er kou uit de ramen er is iemand geweest en heeft de ramen op gemeten en zegt dat wij hr plus plus hebben maar wij kunnen dat nergens uit halen hoe weten we nou of deze meneer ons de waarheid verteld(wij hebben een nieuwbouwhuis en wonen er pas 6 weken)
Maria - Glashandel Den Haag
Leuk dat je op het warmtebeeldfoto het verschil zo goed ziet. Zo kan je mensen duidelijk maken dat het zeker wel verschil maakt. Ook wij raden altijd HR++ glas aan. Dit kan veel schelen in de stookkosten en is dus zeker een investering.
Arjan - Glaszetter Almere
Goed artikel! Het verschil is zo goed te zien tussen beide beglazingen. De kosten voor het plaatsen van HR glas verdien je inderdaad snel terug door de besparing op je energiekosten.
Ik kwam hier nog een handig tooltje tegen die aangeeft hoeveel dit ongeveer jaarlijks is:
http://glascompleet.nl/bereken-energiebesparing-hr-glas/
Rob
Het is niet het gehele jaar -10 en niet overal in het huis wordt de zelfde temp gestookt.
Emmelie Beelen
Bij mij komt veel kou vanaf de ramen. Er is iemand geweest die zei dat het HR++ glas is. maar op de strip staat Polyglas. Is polyglas HR++ glas
Luuk Oosterbaan
Wat zegt Google als je de volledige tekst die in het kozijn staat opzoekt?
Emmelie
Google geeft geen antwoord hierop. Maar jij stond wel bij het antwoord van Google
Luuk Oosterbaan
Mijn Google zegt dat het waarschijnlijk geen HR+ glas is. Maar om dat zeker te weten moet je meer van de productspecificaties invoeren of kijken of er een coating op het raam zit aan de binnenkant.
Emmelie
Van Google krijg ik geen antwoord op mijn vraag. Zo heb ik wel jou gevonden
Emmelie Beelen
Ik zie geen coating. Op de strip staat, Saint-Roch 04 polyglas 18/8/97 2524 21 842×1487 11934.
Ook heb ik de aansteker check gedaan en met de flashlight van de telefoon en alles duid er op dat het dubbel glas is.