Hoewel het hele huis ingepakt is met PUR platen, bleef de aanbouw aan de voorkant bij de voordeur toch vrij warm in de zomer en koud in de winter. En deze kou/warmte kon via een open gang via de trappen het hele huis door trekken. Door een aantal kleine verbeteringen kon het comfort een flink stuk worden opgekrikt, want in de aanbouw was de isolatie toch een stuk minder goed.
1. Dakisolatie
Het platte dak heeft 5 centimeter isolatie gekregen. Goed voor een Rd waarde van 1,85. Niet heel veel, maar het zorgt er wel voor dat de zon die er in de hele dag vol op schijnt een stuk minder warmte naar binnen weet te brengen.
2. Raamfolie
Het glas in de voordeur heeft aan de binnenkant een laag isolatiefolie (Ice Cool 70 van raamfoliewebshop.nl) gekregen. Deze weerkaatst in de winter de infraroodstraling weer terug het huis in. Deze folie zorgt er in de zomer ook voor dat er minder infrarood warmtestraling binnenkomt.
3. Naden en kieren dichtgestopt
Bij harde wind kwam er koude buitenlucht naar binnen via de lamp, lichtschakelaar en drukknop in het toilet. En dan is het al snel koud. Alle naden en kieren heb ik dan ook volgestopt met restjes isolatiemateriaal. De lucht staat nu stil in de holle wanden en plafonds.
4. Isolatie op de schuurdeur
Hier heb ik al eerder een blog over geschreven, maar een plaat isolatie op de deur tussen de schuur en aanbouw scheelt al enorm in warmte-overdracht. De schuur wordt in de zomer flink warm. Na isoleren blijft de aanbouwkant een stuk koeler. Andersom zal er in de winter minder warmte naar de schuur trekken.
Resultaat
de temperatuur blijft meer op een lijn met de rest van het huis. Het is er in de zomer voelbaar minder warm en in de winter zal er minder warmte naar buiten lekken, waardoor het binnen warmer blijft en de stookkosten omlaag gaan.
Richard van Omster
Wij gaan onze woning ook uitbouwen en we willen ons focussen op goede isolatie. Ook gaan we het bestaande gedeelte beter isoleren. Ik ben benieuwd hoeveel geld we hiermee kunnen besparen op stookkosten.