Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Zuinige pomp op de vloerverwarming

De pomp van de vloerverwarming was nog van het oude type, een Grundfos 15-50. Geen A-label, zuinige sturing of DC motor, maar gewoon ouderwets aan en draaien. Gelukkig wel met drie standen, maar op de laagste stand nog altijd 44 W. En de pomp maakt nogal wat draaiuren in de winter.

Door de zone regeling op de vloerverwarmingsverdeler stonden er nog wel eens 3 van de 5 groepen dicht. Dat was nooit gebruikelijk bij vloerverwarming. Tegenwoordig hebben steeds meer woningen zone regeling op basis van vloerverwarming. Met name vanwege de toename aan vloerverwarming op de slaapkamers.

Een nieuwe, energiezuinige gelijkstroommotor kan daar veel beter mee omgaan. Zo’n pomp kan heel variabel draaien op basis van de druk en vraag in het systeem.

Maar ik zat al een paar jaar tegen een nieuwe pomp aan te hikken. Ten eerste vanwege de prijs, maar ook vanwege de klus. Als het fout gaat loopt het water uit het hele systeem zo in je schoot. De vloerverwarming is immers het laagste punt.

De huidige energieprijzen hebben het laatste zetje gegeven qua prijs. Die maken het een rendabele investering.

Hoe de Robot pomp vervangen?

Nu de klus zelf nog. Op een energiebeurs sprak ik een vertegenwoordig van Robot vloerverwarming, en hij vertelde dat het heel eenvoudig is. Kwestie van alle leidingen dicht zetten en de inbusboutjes losmaken. Alleen de boutjes van de pomp, niet van het plastic gedeelte daarachter!!! Gelukkig is het ook een andere maat inbusboutjes.

Verdeler met de pomp eraf geschroefd. Emmer er onder

En heel moeilijk was het inderdaad niet. Als de leidingen maar dicht te draaien zijn. In de retour zat er gelukkig een afsluiter. De aanvoer kon ik dicht zetten door de thermostaatknop eraf te halen en de plastic blauwe knop erop te draaien die er bij aanschaf bij zat. Voor de zekerheid ook alle vloerverwarmingsgroepen dichtgedraaid.

In de verdeler zelf zit er ook nog water. Op een Youtube filmpje zag ik dat er ook nog een aftappunt op de verdeler zelf kan zitten, maar bij mij helaas niet. Voorzichtig de inbusboutjes losdraaien met een emmer eronder dus maar.

De nieuwe zuinige UPM3 pomp van Robot/Grundfos

Nieuwe stekker aansluiten met de nieuwe kabel (niet vergeten mee te bestellen), alle leidingen weer open draaien en draaien maar!

Pomploze verdeler in combinatie met warmtepomp

Heb je een warmtepomp, dan is er eigenlijk geen pomp meer nodig op de vloerverwarming. Deze pomp is namelijk niet nodig voor extra kracht, maar om een lagere temperatuur de vloer in te krijgen. Met een CV ketel was dat nodig om te voorkomen dat de vloer 60 graden zou worden. Een warmtepomp werkt al op de zeer lage temperatuur die een vloer nodig heeft.

Ook bij een hybride warmtepomp heb je de pomp dus nog nodig op de momenten dat de CV aan gaat. Wanneer je over stapt een een warmtepomp kun je voor het hoogste rendement dus ook de verdeler vervangen door een pomploze verdeler.

12 Comments

  1. Dennis Kaleveld

    Luuk, waarom ben jij overgeschakeld naar een nieuwe energiezuinige pomp? Jij verwarmt jouw woning toch al volledig met een warmtepomp? Ik zit toch echt nog in dubio wat betreft de pomp van de verschillende vloerverwarmingsystemen. Heb een vijf groeps met een oude pomp, heb een twee groeps met de nieuwe grundfus upmp3 pomp. En in het voorjaar een warmtepomp geïnstalleerd, maar wel in de hybride toestand. Nu draaien de pompen constant omdat er wel flow aanwezig moet zijn in het systeem. Maar ik ben angstig dat als ik overschakel op pomploze verdelers dat de woning bij aanslaan van de ketel de woning niet op warmte krijg. Groet, Dennis

  2. Edwin

    Hallo, ik wil ook graag de pomp vervangen van mijn robot verdeler. Ik heb echter niet zon blauw dopje als in dit artikel. Kunt u mij uitleggen wat de functie van dit dopje is? Kan ik dit dopje ook los kopen? Ik heb gegoogled maar kom niet zo ver helaas.

  3. William Derks

    Hallo Luuk,
    Hier dezelfde oude ltv.pomp (18jr), alleen heb ik al een aantal jaren een pompschakelaar gekoppeld. Is dat een goed alternatief om energie te besparen of kom ik nu met een recent geïnstalleerde hybride wp in de problemen met de warmteafgifte omdat niet continu flow is?

    • Comment by post author

      Nee hoor dat is geen probleem. Waar je wel op moet letten is de temperatuur waarop de pompschakelaar inschakelt. Bij een hybride is de temperatuur vaak laag dus moet de pompschakelaar al vanaf zo’n 25 graden de pomp inschakelen.

  4. Ralph

    Hallo Luuk,

    Is het ook mogelijk om in de robot vloerverdeler de pomp te verwijderen, zodat je de gesloten verdeler omzet naar een open verdeler?

  5. P.P. Bleijswijk

    Hallo Luuk,
    Ik heb dezelfde vraag al Ralph.
    Is het ook mogelijk om in de robot vloerverdeler de pomp te verwijderen, zodat je de gesloten verdeler omzet naar een open verdeler?
    Wat zit er achter het kunststof deel waar de pomp op gemonteerd is?

  6. Tom Buurman

    Hallo Luuk,

    Werkt de verdeler goed icm de warmtepomp?
    Hier zal komende maand ook een warmtepomp geinstalleerd gaan worden advies is een pomploze verdeler ( hybride) als ik de verdeler vervang zal er bij overgang van warmtepomp naar cv ketel ( als de warmtepomp het niet meer aankan) veelste hoge tempratuur in de vloer komen.

    Ik zie dit als een probleem, als in jou situatie dit geen problemen geeft, laat ik het zo zitten als het nu zit en durf ik het proberen wel aan.

    bedankt!

    • Comment by post author

      Je kunt ook de CV ketel maximaliseren op een zelf in te stellen temperatuur zodat de vloer niet te heet wordt. Theoretisch de beste optie. In de praktijk geeft het in mijn situatie geen problemen, maar het heeft niet echt voordelen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.