Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Zo hou je de warmte in de woonkamer

Warme lucht stijgt op. Dat is een natuurwet. Zo verdwijnt in de winter alle zuur gestookte warmte naar boven. Omgekeerd gebeurt hetzelfde in de zomer. Alle warmte stijgt naar de slaapkamers. Gevolg: warmte stijgt naar plekken waar je het niet wilt hebben.

Sommige woningen hebben een open trap. Dan is er helaas niks aan te doen (behalve gebruik maken van warmtestraling in plaats van warme lucht), Maar als je een deur hebt, dan zorg je er met een deurdranger eenvoudig voor dat deze wat vaker dicht zit. De zwakste schakel is, inderdaad: een open deur.

Zowel voor stompe deuren en voor opdekdeuren is er een model beschikbaar. Op de foto zie je een veer voor een stompe deur.

Koelere slaapkamer

In de zomer staat de buitendeur vaak open. Door de deur naar boven dicht te houden zorg je er zo ook voor dat er minder warmte naar boven gaat. Je kan de gordijnen dicht houden wat je wilt, als de warmte eenmaal binnen is krijg je die niet zo makkelijk meer weg. Bovendien is het voor allerlei (stekende) insecten met vleugels moeilijker om boven te komen.

Ook als je een airco hebt scheelt het veel energie als de warmte van buiten niet zo makkelijk naar boven kan komen.

Voor minder dan € 10 heb je al een eenvoudig en effectief model

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.