Energiepionier

Energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam, Energiebesparing

Warmtepomp ook rendabel bij stevige vorst

De afgelopen jaren wordt er flink aan de gas en elektriciteitsprijs gerommeld. De belasting op gas wordt regelmatig verhoogd en op elektriciteit verlaagd. Dit heeft er alles mee te maken dat we van het gas af moeten. Naast deze energiebelasting stijgt ook de ODE, Opslag Duurzame Energie. Deze stijgt op zowel gas als op elektriciteit en is bedoeld om schone energiebronnen te stimuleren.

Door de verhoging van de gasprijs en ‘verlaging’ van de elektriciteitsprijs verandert dus de balans tussen de kosten voor verwarmen met elektriciteit en met aardgas. Aangezien er in 1 m3 ongeveer 8 kWh aan nuttige warmte zit, is het nog steeds goedkoper om te verwarmen met gas dan met een elektrisch element. 1 m3 gas kost immers ongeveer € 0,62. Elektriciteit € 0,21, maar daar heb je 8 eenheden van nodig en dat maakt € 1,68.

Een warmtepomp haalt echter een groot deel van de warmte uit de buitenlucht of grond. Zo kun je bijvoorbeeld met 2 kWh aan elektriciteit net zo veel warmte opwekken als met 1 m3 gas. In dat geval is verwarmen met een warmtepomp dus goedkoper. Door het verschuiven van de energiebelasting wordt de warmtepomp dus steeds rendabeler.

Omslagpunt gas vs elektriciteit

Als je 3 kWh of minder nodig hebt om een m3 gas te vervangen zijn de kosten lager bij het verwarmen met een warmtepomp (=gasprijs/stroomprijs). De COP is dan

Haal maar eens warmte uit een blok ijs!

minstens 2,7 (=stroomprijs/(gasprijs/8)); uit een kWh elektriciteit moet minstens 2,7 kWh aan warmte komen. Deze COP hangt af van de buitentemperatuur. Hoe kouder het buiten is, hoe meer moeite het kost om er warmte uit te halen. Bij +7 graden is de COP voor een ELGA maar liefst 4,6. Bij -7 is dat echter gedaald tot 2,6.

Dat betekent dat met de prijzen van hierboven het bij -7 nog iets goedkoper is met gas te verwarmen dan op elektriciteit. Bekijk je het puur economisch dan kun je de afschakeltemperatuur van de ELGA dus het beste op -5 zetten. Daaronder ga je puur verder op gas. Vroeger lag dat punt kennelijk op +4 graden, want dat is de standaard afschakeltemperatuur van de ELGA.

Verandering in 2019

Volgend jaar stijgt de gasprijs nog ietsje verder, en daalt de stroomprijs. Het omslagpunt verschuift dus. De COP hoeft dan nog slechts 2,5 te zijn om de warmtepomp goedkoper te maken. Oftewel voor elke vermeden m3 gas mag je 3,2 kWh gebruiken. Dat maakt de warmtepomp zelfs bij -7 nog goedkoper. Een warmtepomp is dan voordeliger in gebruik dan ooit!

2 Comments

  1. ErikP

    Volgens mij heeft de +4C afschakeltemperatuur te maken met vorstbeveiliging en staat dus los van een economisch omslagpunt. Er is in nieuwere firmware een andere parameter die je kunt gebruiken om het omschakelpunt CV-Elga in te stellen als ik het goed heb.

    • Een warmtepomp kan ook gewoon werken bij temperaturen onder het vriespunt. Op het moment dat de warmtepomp dichtvriest start er automatisch een ontdooicyclus om de warmtepomp weer vrij van ijs te maken.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: