Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Hoe krijg je de energierekening lager?

Ondertussen heb ik al het laag hangende fruit voor wat betreft energiebesparing hier al geplukt. En alles wat daar boven hing ook al. De energierekening is nu nog € 35. We komen van € 123. En ondertussen is het gezin uitgebreid, waardoor besparing weer wordt gecompenseerd door extra verbruik.

Maar als je energierekening nou hoog is, zeg meer dan € 100 per maand. Wat zorgt er voor de grootste besparing?

Isolatie

Meestal is de spouwmuur wel al geïsoleerd. Maar er lekt ook warmte weg via het dak en de vloer. Via de vloer relatief het minst, maar doordat de vloer na isolatie warmer blijft heb je het minder snel koud. Dan kan de thermostaat misschien zelfs een graadje lager.

Veruit de meeste warmte lekt via het glas weg. Denk je dat dubbelglas goed genoeg is? HR++ of triple glas isoleert veel beter en is ook veel comfortabeler.

Oude (extra) koelkast

Vaak gekregen, of doorgeschoven vanuit de keuken naar de schuur als extra koelkast tijdens verjaardagen. Maar ze blijven vaak het hele jaar aan staan en kosten zo €100 per jaar aan elektriciteit. Uitzetten of vervangen!

Wasdroger

Condens en gewone wasdrogers zijn ware energievreters. Een warmtepompdroger is veel zuiniger met energie. Samen met de koelkast zijn het apparaten waar zowel milieu als economisch voordeel mee te behalen is door ze te vervangen.

Verlichting

Grote kans dat er op allerlei plekken nog gloeilampen hangen. Zeker in de woonkamer moet dat gewoon allemaal led zijn. Met LED verlicht je de hele kamer met hetzelfde wattage als een gloeilamp.

Verwarming

Het huis verwarmen is bijna altijd de grootste kostenpost. Het loont dus zeer de moeite of de verwarming beter ingesteld kan worden. Hoe lager de watertemperatuur waarop wordt gestookt hoe zuiniger dat is. Bovendien kun je dan een (hybride) warmtepomp overwegen. Die werken op elektriciteit en besparen enorm veel gas.  Dat is niet alleen beter voor het milieu, het is ook goedkoper!

De twee meest gebruikte hybrides zijn de Intergas hybride die ketel en warmtepomp in een is en de Techneco ELGA die naast een bestaande ketel wordt gehangen.

De verwarming waterzijdig inregelen en aanvoertemperatuur verlagen kan ook zorgen voor een flinke besparing op gas.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.