Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Centrale verwarming inregelen

Toen ik de installateur na de installatie van drie nieuwe radiatoren op de bovenverdieping vroeg of er nog iets ingesteld moest worden was zijn reactie: “nee hoor, ze worden warm, prima zo”.

Wat de gevolgen hiervan waren werd snel duidelijk toen het buiten wat kouder werd en de installatie aan de slag moest.  De vloer beneden werd nauwelijks warm, terwijl de radiatoren roodgloeiend stonden. Omdat de ketel heet water terugkreeg ging deze weer uit, en de woonkamer was nog steeds koud.

Nu is dit een extreem voorbeeld, maar in veel huizen staat de  installatie verkeerd afgesteld. Gelukkig wordt het uiteindelijk vaak wel warm, maar deze situaties zijn verre van comfortabel, zeker niet zuinig en de HR ketel presteert dan niet beter dan een VR ketel. Wat namelijk ook vaak gebeurd is, is dat de oude VR ketel simpelweg vervangen is door een HR ketel terwijl om de HR ketel optimaal te laten werken nog aanpassingen aan de rest van het systeem nodig zijn.

Waterzijdig inregelen

Een zuinig verwarmingssysteem moet worden ingeregeld om goed te kunnen presteren. Elke radiator moet even warm worden, zodat het hele huis gelijkmatig opwarmt. Je hebt vast wel eens gemerkt dat het in de ene kamer warmer is dan de andere. Dat komt doordat daar dan meer warm water door de radiator stroomt dan door de andere.

Door het debiet (hoeveelheid water die door de radiator loopt) in te stellen met het voetventiel of de thermostaatknop zorg je ervoor dat door de ene radiator wat meer en door de andere wat minder warm water gaat stromen en ze allemaal even warm worden. Niet alle thermostaatknoppen zijn hiervoor nog geschikt, en ook niet alle radiatoren hebben een voetventiel. De beste knoppen zijn van het type A-exact. Hiermee blijft het debiet altijd gelijk ongeacht of er radiatoren worden geopend of gesloten. Monteer deze eerst overal of laat dit doen.

Retourtemperatuur verlagen

Een goed ingeregelde verwarming. Hierin krijgt het water de tijd om af te koelen.
Een goed ingeregelde verwarming. Hierin krijgt het water de tijd om af te koelen.

Het inregelen heeft nog een functie: het zorgt ervoor dat water niet meer te snel door de radiator kan lopen, maar dat het de tijd krijgt om af te koelen. Hierdoor wordt de temperatuur van het water dat weer terugkomt bij de ketel verlaagd.

Om het optimale uit een HR ketel te halen is het namelijk belangrijk dat de retourtemperatuur zo laag mogelijk is, maar maximaal 58,6 graden. Hoe lager de temperatuur van het water is dat bij de CV ketel terugkomt, hoe hoger het rendement. Een lagere aanvoertemperatuur helpt natuurlijk ook mee een lagere retourtemperatuur te krijgen. Standaard staat de aanvoertemperatuur rond de 80 graden. In een radiator kun je het water maximaal ongeveer 20 graden afkoelen, waardoor het water alsnog met 60 graden terugkomt.

Verlaag dus eerst de aanvoertemperatuur tot 60 graden. Wordt het huis aan het einde hiermee niet meer warm, verhoog dit dan steeds met stapjes van 5 graden tot het wel goed warm wordt in huis. Wordt het huis bij 60 graden nog met gemak warm, verlaag de aanvoertemperatuur nog verder. Bij een lagere aanvoertemperatuur kan het water ook iets minder afkoelen dat bij hogere temperaturen. Bij 60 graden kan dat ongeveer met 15 graden en bij nog lagere temperaturen 10 (50/40), of zelfs maar 5 (35/30)

Temperatuur meten

De temperatuur van de verwarming meet je het makkelijkst met een infrarood thermometer. Het lijkt op een soort pistooltje. Richt het op een oppervlakte en op het scherm lees je de temperatuur af. Ook handig om warmtelekken te vinden!

Werkwijze

 1. Laat eerst het huis een flink aantal graden afkoelen, of zet de ramen open zodat de warmte ook weg kan en de ketel blijft stoken.
 2. Zet de thermostaat hoog, zodat de ketel blijft branden
 3. Zet alle kranen/voetventielen open
 4. Begin nu met het afknijpen van de radiator die het dichtst bij de ketel zit zodanig dat het verschil in temperatuur tussen de onder en bovenkant ongeveer 15 graden is.
 5. Doe dit ook voor alle andere radiatoren
 6. Check of de eerdere radiatoren nog steeds een verschil van 15 graden hebben. Door andere radiatoren te knijpen gaat er door de eerste radiator weer meer stromen.
 7. Als de leidingen beginnen te ruizen verlaag je de pompsnelheid
 8. Loop overal nog een keer langs.

Uitbesteden

Als je dit wilt laten doen, is er via de site van bespaarinstallateur een installateur in de buurt die dit voor je kan doen. In de regio Waterland is Waterland Installatietechniek daar inmiddels ook in bedreven.

Op het Tweakers forum staat ook een heel uitgebreide beschrijving in het topic Gas besparen door middel van CV tuning

Investering: variërend
Besparing; ca 10-20% op het gasverbruik en een constantere temperatuur in huis

5 Comments

 1. Martin van der Kaaij

  Hartelijk bedankt voor de tips voor het intregelen van de CV installatie, maar ik vraag me af of deze tips ook bruikbaar zijn voor ‘n èènleidings systeem. Hierbij staan de radiatoren in serie en regelt het voetventiel dat er 50% doorstroomt naar de volgende radiator.

  • Comment by post author

   Dat is een stuk lastiger, de laatste radiator krijgt het koudste water. Maar ook hier heeft inregelen zin: als je de eerste radiator in het circuit wat knijpt stroomt er meer en sneller water naar de andere radiatoren. Hopelijk kun je dan ook de watertemperatuur bij de ketel wat verlagen.

 2. Martin Schenk

  Sinds kort een nieuwe cv ketel (Intergas 36/30 5CW) en vloerverwarming. op BG geen radiatoren meer en vloerverwarming als hoofdverwarming aangelegd. Op verdieping zitten radiatoren die ik zelden of nooit gebruikt (uitgezonderd wanneer ik ga douchen) en hun thermostaatknoppen staan op 1 of lager. Wat kan ik aanhouden dan voor cv watertemp. Heb hem inmiddels op 55 Gr staan, vloerverwarming wordt voldoende warm. Wel nog steeds veel witte lucht uit de schoorsteen, vandaar mijn vraag.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.