Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Ideale instellingen ELGA voor gebruik bij vloerverwarming

Heb je voornamelijk vloerverwarming, dan kun je de Elga nog iets beter benutten door de volgende instellingen aan te passen. Hierdoor draait de warmtepomp langer en op een lagere temperatuur.

Dipswitches

Om deze aan te passen moet de kap er even af. Haal voor het aanpassen van de dipswitches de stekker uit het stopcontact. Na het aanpassen van de dipswitches mag de stroom er weer op.

A1 OFF Stooklijn laag (naar voorzijde print)

A3 ON Afgiftesysteem vloerverwarming (naar achterzijde print)

B8 ON warmtepomp mag aan blijven onder de -4 graden

Installateurs instellingen

Het wijzigen van de installateursinstellingen

Kies voor INSTAL KETEL om onderstaande parameters aan te passen.

P63 op 36 Inschakel buitentemperatuur grens CV-ketel verlagen

(rekenmethode: 40 °C – ingestelde waarde bij P63 = grens buitentemperatuur)

Boven deze ingestelde grens schakelt de ketel niet in (bereik: 0-50, advies: 35 of 36). Zo blijft de ketel boven de 5 of 4 graden altijd uit en moet de warmtepomp het alleen doen. Onder deze temperatuur schakelt de CV ook pas in als na enige tijd de warmtepomp het niet meer lukt om de ingestelde binnentemperatuur te verhogen.

P84 op 120

Bij vloerverwarming gaat deze instelling het grootste verschil maken. In plaats van na 30 minuten stel je hiermee in dat de ketel pas veel later in gaat schakelen. Vloerverwarming is een traag systeem dus voordat de ruimte opwarmt nadat de vloerverwarming aan gaat ben je best wel enige tijd verder. Op de standaard instelling is de ketel dan al bijgeschakeld. Zet deze op 120 voor de grootste gasbesparing.

Thermostaat

Doordat vloerverwarming maar langzaam opwarmt en afkoelt en de warmtepomp maar een beperkt vermogen heeft kun je de temperatuur in de ruimte maar beter zo constant mogelijk houden. Maak de temperatuurverschillen niet groter dan 0,5 graad om de warmtepomp het meeste werk te laten doen.

1 Comment

  1. Herman Scheper

    Is dit een recente ELGA?? Heb een exemplaar van 6 weken geleden…
    Gaat het daar ook met dipswitches…..?

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.