Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Duurzaam

Grote(re) warmtepompboiler: Auer Edel air 200 liter

De vorige warmtepompboiler van 110 liter bleek toch wat te klein voor ons gezin van 4. Ons grote tweepersoonsbad kon er maar voor de helft mee worden gevuld en daarna moest je weer een paar uur wachten voordat er gedoucht kon worden. 3 of 4 keer achter elkaar douchen zonder bad is trouwens geen probleem als je een zuinige douchekop gebruikt.

Ander nadeel was dat door de te kleine capaciteit de warmtepomp ‘s avonds na een bad meteen weer aan sloeg. Dan zat je de hele avond in het geluid van de warmtepomp. Om die reden gebruikte ik vaak ook het elektrische element erbij, maar dat verbruikt ook weer meer energie.

Plaats de warmtepompboiler het liefst in een afgesloten ruimte.

Eisen aan een nieuwe warmtepompboiler

Met al deze ervaringen heb ik inmiddels een redelijk lang eisenlijstje:

 • Groter voorraadvat
 • Natuurlijk koudemiddel
 • RVS binnentank
 • PV contact om de boiler te schakelen als de zonnepanelen stroom leveren, of als de energieprijs laag is

En ohja, wat stiller, want de vorige maakte wel erg veel kabaal. Uiteindelijk kwam ik uit op de Auer Edel Air van 200L.

Helaas dus wel een fors groter apparaat dan ik eerst aan de muur had hangen. Die paste perfect op de plaats waar eerst de CV hing. En vergeleken daarmee was dat al een fors apparaat. Deze Auer Edel moet op de grond staan. Doordat er wat leidingen op de muur lopen en de diameter wat groter is komt de nieuwe warmtepompboiler een stuk meer naar voren te staan.

Ervaring

Inmiddels is de warmtepomp geïnstalleerd en kan ik wat meer vertellen. Helaas is de nieuwe niet veel stiller. Het vermogen van de warmtepomp is echter wel 2x zoveel, dus het duurt nog maar half zo lang voor de boiler weer op temperatuur is.

De 200 L blijkt wel een stuk beter te passen bij ons gezin van 4 met een bad. Het is niet meer voorgekomen dat we zonder warm water kwamen te zitten. Een groot voordeel is dat door de grote warmwatervoorraad nu beter te sturen is wanneer de warmtepomp aan moet gaan. De tank is niet meteen leeg na een bad.

We kunnen nu de boiler midden in de nacht laten draaien, of overdag. En mocht de boiler toch vroegtijdig leegraken is ook in te stellen dat het elektrische hulpelement snel bijspringt tot het water weer 43 graden is.

11 Comments

 1. rj vd berg

  Mooi, maar dat kost wel wat denk ik….. Ik ga maar voor een doorstroomverwarmer van 15 kw. Is voor ons tweeën met alleen een douche prima en stukken goedkoper in aanschaf en verbruik. (Sinds juli 22 hebben we een wp die tot nog toe ‘stand alone’ draait voor de verwarming.)

 2. T.M. Brandts

  Dag Luuk,
  Je eisenlijst is praktisch en correct. Onze Vaillant Arostor 270 voldoet eraan. Er zit een 400Watt warmtepompje in. En aangezien wij meestal ‘s morgens douchen draait de warmtepomp overdag op dakstroom, voor zover beschikbaar. Alleen bij het legionella preventie programma komt normaal gesproken het verwarmingselement bij, de warmtepomp gaat niet verder dan ongeveer 58 graden. Het medium is propaan, dus geen synthetische stof. In z’n geheel valt het verbruik van het apparaat nauwelijks op. Je kunt het nauwelijks zien op de grafiek met een waarde van vermogensopname uit het net per kwartier zoals het Slimme Meter Portal dat toont.
  Veel succes met de boiler en groeten.

 3. Tony Scheer

  Wij hebben zelf de Auer edel eau 200L. Je kunt het stiller krijgen middels een aantal veranderingen. Het warmtepompje zit vast aan de tank middels 3 lichtgrijze pluggen. Deze hebben te veel speling en rammelen enorm. Die kun je nadat je de stalen pennetjes eruit hebt getrokken zo omhoog duwen. Met isolatie tape heb ik het plastic steeltje van het lichtgrijze plugje omwonden. Net zolang het er weer goed terug in paste, maar toch ook dat de speling weg is.

  Er zijn verschillende kabeltjes die los in het systeem hangen en kunnen resoneren met het systeem. Deze zonodig met isolatie tape bij elkaar brengen en in de rand duwen, als het goed is zijn hier uitsparingen voor met 3 lipjes om het kabeltje achter te duwen.

  Het metalen kastje met elektra zou je ook kunnen verzwaren, dit is nu werkelijk een klankkast. Het stalen pennetje, zelfde als bij de pluggen eruit trekken en het deurtje komt volledig los. Je zou dit kunnen verzwaren met zware dikke onbrandbare tape. Zelf heb ik ook de lippen van het deurtje met isolatie tape behandeld, zodat het deurtje niet meer tegen het kastje aankomt. Het pennetje heb ik er ook uit gelaten omdat dit voor spanning zorgde en een hoge toon gaf. Om er zeker van te zijn dat het deurtje niet loskomt, heb ik het deurtje met isolatie tape vastgezet.

  Verder is de kap zeer groot en kun je deze van binnen goed isoleren. Opgelet laat de inlaat en uitlaat openingen vrij. zodat de warmte weg kan. Daarnaast raad ik je aan om te voorkomen dat de isolatie tegen het leidingwerk aankomt. Of de isolatie moet bestand zijn tegen warmte van tussen de 50 en 200 celcius.

  Wat mij opvalt is dat de buitenzijde van de boiler 2,4 graden hoger ligt dan de omgeving temperatuur. Dit betekent dat je elk uur een verlies hebt aan warmte. Staat het in een ruimte die verwarmt wordt dan maak dit niets uit, anders zou je erover kunnen denken om dit extra te isoleren met bijvoorbeeld een reflecterende folie.

  Al met al scheelt het voor ons enorm qua geluid met deze aanpassingen.

  • sfgroenenboom

   Inmiddels hebben we zelf een edel air 200L geplaatst in de verwarmde bijkeuken (20°). Heb ook de isolatie tips opgevolgt en nog een geluid demper in de buis geplaatst. Dat verschil merk je echt.

   Dat puntje van warmteverlies merk ik helaas ook goed. Had hem bv smiddags met zon op laten warmen naar 60°. Sochtends stond de temp op 55° zonder dat er tussendoor warm water was getapt.

   Dat vind ik toch een groot verlies. Maar om er nu een isolatie deken rond te doen vindt ik persoonlijk niet mooi.

   Is er nog iets anders wat hiertegen te doen is?

   Groet
   Simone

  • T.M. Brandts

   Die verlaging van de gemeten temperatuur kan ook veroorzaakt worden door het verder vermengen van het water in de boiler nadat de warmtepomp is afgeslagen. Zolang die draait bevindt het warmste water zich rond de condensor en als die stopt vermengt het water geleidelijk tot een uniformere temperatuur. Er zit vast voldoende isolatie in de mantel van de tank. Onze Vaillant Arostor heeft precies hetzelfde verschijnsel. Als je over de nacht de temperstuur meet zul je zien dat de temperatuur in de ochtend nog gelijk is aan die van de avond tdvoren, mits je natuurlijk geen warm water hebt verbruikt.

 4. Jurjen

  Hoi Luuk,

  Ik hoor dat deze warmtepompboiler ook op de mechanische ventilatie aangesloten kan worden, waarmee je (vooral ‘s winters) profiteert van warmte die anders naar buiten wordt geblazen.

  Is dat ook hoe jij m hebt aangesloten?
  Zo ja, waar moet je dan op letten?

  Groet

  Jurjen

  • Comment by post author

   Zo heb ik ‘m niet aangesloten, maar het kan wel. Alleen ventilatielucht is niet genoeg, je moet m dan aftakken in het kanaal tussen Mv en het dak zodat er ook van buiten lucht kan worden aangezogen.

 5. Niek

  Ik twijfel erg tussen de Auer edel en de Vaillant Arostor.
  Ik heb ongeveer dezelfde eisen als hierboven staan.
  Voor welke van de 2 zouden jullie gaan?

 6. Laurens

  Dank voor de isolatietips. Ik ben ook aan het kijken naar de Auer Edel Air. Twijfel alleen over de hoogte. Het appartaat zelf is ca. 1,45 m, maar de installatiehandleiding vereist een hoogte van 2,10. Is dit echt nodig? Bij ons is minimaal 180 beschikbaar op de plek waar ik ‘m wil plaatsen en een meter verder is dit door de schuine kant een stuk hoger.

  Op de foto hierboven zie ik de boiler ook onder een schuine kant staan. Is dit een probleem?

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.