Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Centrale verwarming inregelen voor gevorderden

Afgelopen week was het koud en winderig. Een ideaal moment om verder te gaan met cv tunen. Het afgelopen jaar heb ik mijn ketel en het afgiftesysteem (vloerverwarming en radiatoren) aardig leren kennen en ben ik een heel stuk wijzer geworden over de werking van HR ketels en  radiatoren/convectoren in het algemeen.

Mijn ketel heeft een minimaal afgiftevermogen van 11 kW, de capaciteit van de radiatoren en vloerverwarming samen is bij een aanvoer van 80 graden ongeveer 8 kW. En die afgiftecapaciteit neemt af naarmate de watertemperatuur daalt. Dat betekent dat de ketel niet onbeperkt aan kan staan. Vroeg of laat zit het systeem gewoon vol met warmte (energie). Dan loopt of de temperatuur steeds verder op, of de ketel slaat af.

Omdat ik de aanvoertemperatuur begrensd had op 55 graden sloeg de ketel steeds af, kwam in de antipendelstand, wachtte ca. 10 minuten en startte daarna weer op. Hierdoor duurde het flink lang voordat het huis een beetje warm werd en wilde het inregelen ook niet echt lukken. Dat terwijl 55 graden wel genoeg zou moeten zijn om mijn huis warm te krijgen en te houden. Helaas is dus het minimale vermogen van de ketel nog te hoog om mijn huis op deze manier te verwarmen.

Door de maximale watertemperatuur te verhogen richting de 70 graden blijft de ketel nu veel langer aan staan. Hierdoor is het rendement wel een stukje lager op het moment dat de aanvoertemperatuur oploopt, maar daar is door de combinatie ketel en woonhuis niets aan te doen. Gelukkig begint de ketel wel laag met aanwarmen, dus het rendementsverlies treedt alleen op indien de warmtevraag langdurig aanblijft. Dat is in de praktijk alleen ‘s ochtends op koude dagen.

FLIR0151

In een goed ingeregelde verwarming krijgt het water de tijd om af te koelen.

Om het afgiftevermogen te vergroten heb ik ook alle radiatoren aangezet. De deuren in huis staan bijna altijd allemaal open, dus de warmte verspreidt zich toch wel door het hele huis. Als je de radiatoren boven en op zolder uit zet zou de vloerverwarming het hele huis warm moeten stoken. Nu helpen alle radiatoren een beetje mee. Door de relatief lage temperaturen en thermostaatknoppen wordt het op de slaapkamers toch niet heel warm. Uiteraard zijn alle radiatoren zo ingesteld dat het water dat weer retour gaat tussen de 5 en 10 graden is afgekoeld.

Door de kou die aan de voor en achterkant van de ramen en deuren afkomt koelt de vloer daar ook wat sneller af dan in het midden van het huis. Daarom zijn de groepen in het midden van het huis iets geknepen, zodat er meer warmte door de groepen aan de buitenzijde loopt.

Op de aanvoer en retourleidingen onder de ketel heb ik een temperatuursensor geplaatst. Gedurende de tijd dat de ketel aan staat blijft het verschil in temperatuur steeds stabiel rond de 15 graden. In de afbeelding hieronder kun je dat ook zien. Zo hoort een goed ingeregeld systeem er uit te zien: 54,7 graden aanvoer, 40,9 graden retour. Een verschil van 13,9 graden, en doordat het water zo koud terugkomt, kan de ketel ook goed condenseren. Lager had echter nog beter geweest.

IMG_2595

Met een temperatuursensor op de buis meet je de aanvoer en retourtemperatuur

Al deze aanpassingen hebben ervoor gezorgd dat het hele huis nog egaler warm wordt, en als het moet nog op een redelijke snelheid. Door de toch meer dan redelijke isolatie koelt het echter maar vrij weinig af en is af en toe een beetje bijstoken genoeg. Ondanks dat nu sinds de geboorte van onze zoon in september het hele huis verwarmd wordt en continue tussen de 18 en 20 graden blijft is het gasverbruik per graaddag nauwelijks gestegen.

graaddagen 2014 q4

2 Comments

  1. Beste Luuk,

    Na 2,5 jaar verbouwen, ben ik nu ook toe aan het inregelen van ons systeem met vloerverwarming en zwaar overgedimensioneerde LTV radiatoren op de 1e en 2e verdieping.

    Zou jij kunnen vertellen hoe die temperatuursensoren heten op de laatste foto?

    Alvast bedankt,

    Roel

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.