Nu de temperaturen buiten weer lager worden, wordt de verwarming weer massaal aangezet. In slecht geïsoleerde huizen gebeurde dat misschien al een aantal weken geleden, en in huizen met isolatie nu waarschijnlijk ook. Merk je dat zodra de verwarming weer uitgaat het meteen weer onaangenaam is in huis? Meestal wordt dat veroorzaakt door tocht. Lees verder voor de 5 plekken waar veel kou en tocht vandaan komt en warmte door weglekt.
1 Versleten raam- en deurrubbers
Rondom ramen en deuren zitten vaak aluminium strips met een rubber lip er in. Deze zorgen er voor dat kieren en oneffenheden in de deur worden afgedicht. Na ca. 8 jaar vermindert de kracht van het rubber dat tegen het raam of deur wordt gedrukt. Gevolg is dat door (harde) wind de tochtstrip wordt weggeblazen. Zeker aan de kant waar de wind vaak staat is het raadzaam deze te vervangen door nieuwe tochstrips.
2 Brievenbus
De brievenbus is een open verbinding met buiten, enkel gescheiden door een dunne klep. Ook hierdoor verdwijnt veel warmte naar buiten. Het beste is om buiten een brievenbus op te hangen, deze te legen als je thuiskomt en de brievenbus in de deur dicht te maken. Wil je dat niet? Zorg er dan in ieder geval voor dat er aan de binnenkant een goed afsluitende borstel en/of klep zit. Of nog beter: een isolerende brievenbus
3 Openstaande ramen
Kleine klapraampjes bedoelt om te luchten/ventileren laten een ongecontroleerde grote hoeveelheid koude lucht naar binnen. Beter is het om deze te vervangen door zelfregulerende ventilatieroosters. Deze gaan automatisch dicht(er) bij harde windstoten en zijn beter in te stellen op hoeveelheid binnenkomende lucht. Als dat niet mogelijk is, probeer deze raampjes dan op een zo klein mogelijke kier te houden, zodat er steeds een klein beetje verse lucht naar binnen komt. Helemaal dichtzetten is echter weer ongezond en kost juist meer energie.
Op de slaapkamer altijd een raam open? Hou dan de deur goed dicht. Alle kou uit deze kamer zakt anders naar beneden en doet alle isolatie teniet.
4 Meterkast
De plek waar allerlei koude leidingen vanuit de kruipruimte het huis binnenkomen. Rondom de buizen zitten vaak grote kieren waardoor koude, vochtige en muffe lucht het huis binnenkomt. Niet zelden zorgt dit ook voor vochtproblemen in de meterkast. Zorg dat alles goed is afgesloten met een dikke laag isolatiemateriaal.
5 Enkel en/of dubbelglas
Enkel en zelfs dubbelglas laat heel veel koudestraling door. Hierdoor krijg je bij zo’n raam snel het gevoel dat je het koud hebt. Warme lucht die langs een raam stroomt koelt weer zeer snel af, terwijl het in de ruimte best nog 21 graden kan zijn. Toch zul je hierdoor geneigd zijn de thermostaat een graadje hoger te zetten. HR++ met dubbel of triple glas laat veel minder kou door, waardoor de ruimte comfortabeler aanvoelt en langer op temperatuur blijft. Het verschil staat uitgelegd in de blogpost Verschill tussen HR++ en dubbelglas. Wil je niet gelijk al het glas vervangen? Doe dan ‘s avonds de gordijnen dicht, en zorg dat de warmte uit de radiatoren niet achter het gordijn verdwijnt, maar vrij de kamer in kan stromen.
Door deze punten aan te pakken zul je zien dat het in huis een stuk behaaglijker zal aanvoelen en het gasverbruik aardig zal dalen.
Maria - Glashandel Den Haag
Bedankt voor de tips! Ik wist helemaal niet dat er op zoveel plekken in het huis koude lucht kan doorstromen. Ik ga binnenkort mijn raam- en deurrubbers nakijken, die zijn al 10 jaar oud. Ook is het tijd voor een afsluitende borstel in mijn brievenbus. Hopelijk vermindert dit de stookkosten bij ons thuis.
Marie de Jonge
Ik merkte ook dat onze hal erg koud werd in de winter. Toen we een nieuwe brievenbus kochten, hadden we minder last van tocht. Ook willen we in de toekomst onze ruiten gaan vervangen voor duurzamere alternatieven.