De huidige elektriciteitsmeter zit al sinds 1997 in het huis, de gasmeter is zelfs nog nooit vervangen en komt nog uit 1984. Binnenkort worden ze vervangen door slimme meters. Leuk dus om nu te kijken wat het gemiddelde verbruik van het huis was over lange periode.
Zelfs als je ergens net woont kun je door naar het historisch verbruik te kijken een aardige inschatting maken hoeveel er verbruikt werd en inschatten of je een hoge of lage energierekening kunt verwachten. En je weet waarmee je kunt vergelijken om te zien of je besparingen effect hebben.
Voor het elektra dagtarief is dat 31600 kWh, nachttarief 31200 kWh. De meter is uit 1997, in de afgelopen 17 jaar is er dan per jaar 3695 kWh verbruikt. Vrij fors, maar destijds waren de apparaten wat onzuiniger, en kan er ook een groot gezin hebben gewoond. Vergeleken met het gemiddelde voor Nederland (3340 kWh) is er in dit huis niet veel meer gebruikt. Zuinig is het nog steeds niet.
Over deze lange tijd valt ook op dat de standen voor dag en nacht aardig dicht bij elkaar liggen. Een eventueel verschillend tarief voor dag/nacht zou niets hebben uitgemaakt, of zelfs iets duurder zijn geweest doordat de tarieven overdag hoger liggen dan dat ze ‘s nachts lager liggen.
Het gasverbruik is na 30 jaar gekomen op 39.950 m3. Dat is gemiddeld 1332 m3 per jaar. En dat komt heel dicht bij het gemiddelde van 1350 m3 dat het NIBUD opgeeft voor een tussenwoning. Mijn buren met dezelfde huizen denken dat hun huizen goed geïsoleerd zijn, maar in feite zijn ze dat niet beter dan gemiddeld. Met de huidige gasprijs heeft verwarming alsnog € 18.000 gekost, en als je niet verder isoleert betaal je dat de komende 30 jaar weer.
Een voorzichtige schatting (jaarafrekening moet nog komen) is dat wij voor het eerste jaar uitkomen op 1800 kWh (exclusief opbrengt zonnepanelen) en 640 m3 gas. Grofweg de helft!
Laat een reactie achter