Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Koelen/verwarmen

Tips voor een airco op de overloop

Op zoek naar wat verkoeling in je woning? Mobiele airco’s maken veel herrie en koelen slecht. Een echte split unit werkt veel beter, maar is ook een stuk duurder. Zeker als je er meer dan een op wilt hangen. Een airco op een centrale plek als de overloop of hal is dan de gulden middenweg. Lees hier in welke situaties dat werkt en wat de tips zijn. Eerder schreef ik ook al over mijn ervaring met een airco op de overloop.

Kies een goede locatie

De gekoelde lucht moet makkelijk in de kamers kunnen komen. Op een overloop waar de deuren allemaal naast elkaar zitten kan de lucht er zo ingeblazen worden. Het is niet erg als een kleine kamer haaks op de luchtstroom staat. Zit er echter in de gang naar de kamer toe een bocht, dan gaat de lucht nooit goed aankomen in de kamer.

In bovenstaande situatie gaat een airco op de muur van de trap prima werken. De lucht wordt rechtstreeks in slaapkamer 1 en 3 geblazen en zijdelings krijgt de kleine slaapkamer 2 ook wat koele lucht.

Denk aan goede zonwering

Een airco unit op de kamer heeft vaak wel vermogen genoeg om een kamer waar de zon lekker op staat desondanks te koelen (het zal enkel heel veel energie kosten), met een airco op de overloop kun je het beste zoveel mogelijk externe warmtebronnen voorkomen. Belangrijk is vooral dat de zonnestralen de muren, grond en meubilair niet gaan opwarmen. Een wit rolgordijn is dan al effectief genoeg, een zonwerend rolgordijn nog beter.

Koel de hele dag

Doordat de uitgeblazen lucht er wat langer over doet alle kamers te bereiken kun je het beste de airco de hele dag aan laten staat, zo zorg je er voor dat je alleen op temperatuur hoeft te houden en niet af hoeft te koelen. De massa warmt zo ook veel minder op, en dat is niet alleen comfortabeler, maar ook noodzakelijk om het koel te houden.

Ook een buitenunit moet je ergens kwijt. Kies een plek die zo min mogelijk overlast geeft. Boven op het dak hoor je beneden niets.

Kies een lage koelfactor

Het benodigde vermogen bereken je door het aantal kubieke meters te vermenigvuldigen met 30/40/50 en te delen door 1000. Dit is het benodigde vermogen in kW dat de airco moet kunnen leveren. Omdat met een airco op de overloop de situatie niet ideaal is, je vooral wilt dat de temperatuur niet al teveel oploopt en een grote unit zijn vermogen toch niet kwijt kan, kun je rekenen met de factor 30. Zelf zit ik ongeveer zelfs slechts op 25.

Isoleer je huis

Niet alleen nuttig in de winter, ook in de zomer zorgt het er voor dat warmte minder makkelijk naar binnen kan. Alleen in redelijk tot goed geisoleerde huizen gaat een airco op de overloop werken. Deels door de hierboven gekozen koelfactor, maar ook omdat er een limiet zit aan hoeveel lucht er door de deuropening aangevoerd kan worden. Vergelijk het met een auto, die wordt snel warm en als je daar achter glas in de zon zit voelt het alsnog warm. Dan moet er wel heel veel koude lucht blazen wil het nog enigszins koel blijven.

Hou de deur naar de woonkamer dicht

Er komt veel te weinig lucht beneden om een dergelijk grote ruimte af te kunnen koelen. Wil je hier iets van koelte merken, hang dan een aparte unit op. Om de unit boven dan niet te overbelasten hou je de kamerdeur zoveel mogelijk dicht.

Grote slaapkamer op het zuiden?

Als een van de slaapkamers erg groot is, en ook nog eens op het zuiden ligt, dan kun je overwegen hier de binnenunit op te hangen. Hang je ‘m tegenover de deuropening dan kun je op die manier ook andere kamers mee koelen. Let er dan wel op dat het hoofdeinde van het bed niet in de luchtstroom staat.

Verwacht niet te veel

Een airco is beter dan geen. Het zorgt er wel degelijk voor dat het wat koeler blijft in huis. Als je niet verwacht dat het overal 20 graden wordt en je bovenstaande tips volgt, dan heb je hier een goed systeem aan voor niet al te veel geld.

Heb je zelf nog een tip of een vraag? Stel/deel ‘m dan hieronder. Wil je een advies op maat voor je eigen situatie? Neem dan contact op via het contactformulier

22 Comments

  1. Robert

    Hallo Luuk, dit is precies de oplossing die ‘onze’ installateur adviseerde om de zolder en slaapkamers op aangename temperaturen te houden. Hij verwacht dat de woonkamer een zodanig graantje meepikt dat het ook daar de scherpe kantjes van de warmte in huis (afgelopen zomer 27,5 graad) eraf haalt. Zo niet; dan kan later daar alsnog een splitunit geplaatst worden.

    Mijn vraag ziet op de plek van de buitenunit. De installateur wees ons op een kleine kans dat het dak van de dakkapel kan werken als een klankkast en dat je dan een lage bromtoon krijgt (resoneren). Dus niet dat de buitenunit te horen is maar de eventuele trillingen gaan resoneren in het dak. Herken jij dat?

  2. Robert

    Dank voor jouw reactie Luuk. De installateur had het over een rubbermat, daarop stenen balken en daar dan weer de buitenunit op. Dit precies in het midden van de dakkapel waar nog een balk onder zit. Hoop dat daarmee het geluid zodanig is dat deze ons niet uit de slaap houdt.

  3. Edwin De Ruijter

    Met de steeds hetere zomers in Nederland ben ik voornemens om een split unit airco op te laten hangen. Via google kwam ik via dit artikel ook op het idee om deze in het trapgat te hangen om de redenen die in dit artikel benoemd zijn. Echter……

    Via diverse bronnen lees ik dat er per 01-04-2021 aanvullende eisen gaan gelden op gebied van geluid. Zo zou er s’ nachts maximaal 40 DB geluid geproduceerd mogen worden op de gevel van de buren.

    Nu lees ik in de specificaties van airco’s van diverse A-merken dat de geluidsdruk en geluidsvermogen boven die 40 DB zit. Vanaf de hierboven genoemde datum moet je als opdrachtgever en/of consument kunnen aantonen (middels een berekening via een beschikbaar gestelde tool of via een meting) kunnen aantonen dat je hieraan voldoet. Gezien de kosten voor een dergelijke berekening / meting, vroeg ik mij af zijn er niet algemene / praktische tips?

    (bijvoorbeeld denk ik dan aan: “zet de buitenunit op dragers van type A,B, of C/ plaats bij voorkeur op platdak of juist aan een gevel / minimaal X meter van de perceelgrens van de buren vandaan)

    Gebruikte bronnen:
    https://www.nvkl.nl/rekentool/
    https://www.consumentenbond.nl/warmtepomp/geluid-warmtepomp
    https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2020/11/12/rekentool-geluid-van-buiten-opgestelde-installaties-voor-warmte–en-koudeopwekking

    Het leek mij dat er meer mensen / bedrijven hier tegen aan lopen…. Je wilt immers zowel prive als zakelijk geen gedoe met gemeente of buren.

    • Comment by post author

      Warmtepompen maken voor koelen minder geluid dan voor verwarmen, dus voor koelen zit je sowieso al redelijk veilig. Als je ‘m meer dan een paar meter van een raam van de buren af zet zit je al goed. Ergens hoog op het dak heb je er ook al minder last van. Twijfel je, dan zul je toch de rekentool moeten gebruiken.

  4. Timm

    Beste,

    Wij overwegen een airco aan te schaffen. Onze situatie is als volgt:

    Wij wonen gelijkvloers. er is bij ons hoekhuis naar achteren uitgebouwd( keuken 4×4) en opzij (halletje/grote kledingruimte 3×3 en dan de slaapkamer 4×5)

    Wij denken een airco van 6.8 kw op de hangen in het halletje/grote kledingruimte. Vanaf hier zou hij de lucht naar links (richting de woonkamer/keuken in totaal +-110M3) en naar rechts (slaapkamer in totaal 55 m3) kunnen verplaatsen.

    Ik vraag mij af of dit de beste optie is of dat we de airco beter in de slaapkamer kunnen hangen en richting het halletje/kledingruimte en de woonkamer (dus met de deuren open) kunnen richten. Met deze optie hoeft de koude lucht enkel rechtdoor gestuurd te worden (maar wel een langere afstand af leggen. Met de andere optie hangt de airco dus centraler, maar moet de lucht zich naar links en rechts verplaatsen terwijl de airco natuurlijk in de basis rechtdoor blaast.

    Daarnaast een aanvullende vraag, ik 6,8 kw te zwaar en kunnen we het ook af met een 5,0?

    Ik hoor het graag.

    Gr.
    Tim

  5. mark smael

    Beste Luuk,

    hoe ver mag een buitenunit van de binnenunit af zitten?

    bij voorbaat dank,
    Mark

  6. Vincent

    Hoi Luuk,

    Wil deze oplossing graag installeren in huis, maar waarom zeg je kies een kleiner vermogen? Ik zou juist zeggen ivm koelen van meerdere ruimten een groter vermogen?

    Hoor het graag!

    Vincent

  7. Henk

    Hallo Luuk,
    Onze situatie is bijna identiek aan de plattegrond alleen zijn kamer 1 en 2 doorgebroken tot een grote slaapkamer. We willen de binnenunit boven de badkamer deur hangen zodat deze rechtstreeks de koude lucht richting grote kamer blaast. Kleine kamer wordt nauwelijks gebruikt en badkamer hangt een ir paneel. Daikin Perfera 3,5 kw plaatsen dit in de zomer koelt en winter beetje verwarmd. Is het een idee om de trappen naar boven en beneden nog af te schermen met een schuifdeur?

  8. Henk

    Sinds april 2 Daikin Perfera 3,5 kw. 1 voor de woonkamer/keuken en 1 voor de 1ste etage. Toch gekozen voor montage boven de badkamerdeur. In eerste instantie was het koeleffect op de slaapkamers toch minder dan gehoopt. Vorige week 2 schuifdeuren geplaatst voor zowel trap naar beneden als naar zolder en dat werk perfect. Alle koude (en warme) lucht blijven nu op de etage zelf. Met de slaapkamer deuren open worden die ook heerlijk koel. Op maximum stand in 20 minuten van 27 naar 22 graden en dan overschakelen op nachtstand. Geen enkel hinderlijk geluid en de hele nacht comfortabel koel.

  9. Johan Cnossen

    Dag Luuk. Hoe heb je de condensafvoer op de overloop gemonteerd? Het lijkt erop dat de aircounit op de dakkapel hoger staat dan de binnenunit.

  10. Jesse

    Mooi artikel Luuk, bedankt!
    Ik wil hetzelfde gaan doen. 3 slaapkamers op de 1e verdieping, 1 op zolder. Vooral de 3 slaapkamers wil ik niet teveel op laten warmen dus denk ik dat een airco op de overloop zou kunnen werken.
    Beneden wil ik ook een airco maar dan om te verwarmen in de winter. Kan ik dan beter voor een multi split of voor 2 single splits gaan? Als ik de m³ van de slaapkamers en overloop bereken kom ik al op een airco van 7kw. De woonkamer is nog zo’n 115m³ extra.

  11. Jeroen

    Bedankt Luuk, erg fijn artikel! Een vraag die nog bij me opkomt. Als je kijkt naar verbruik (1 unit op de overloop de hele dag aan vs losse units op slaapkamers korter per dag), is 1 unit op de overloop dan nog steeds het voordeligst voor de lange termijn denk je?

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.