Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Zonnepanelen wassen

Omdat ik een nieuwe klant had aangebracht bij Powerpeers, kwamen ze gratis de zonnepanelen wassen. Wat ik altijd hoorde en begrepen had is dat het schoonmaken niet hoeft, maar er zitten wel degelijk voordelen aan.

Het idee bij Powerpeers is daar dat je stroom van elkaar kunt afnemen. Via je dashboard kun je zelf uit mensen kiezen die zonnepanelen hebben. Produceren je eigen zonnepanelen te weinig, of heb je geen zonnepanelen, dan kun je stroom afnemen van mensen die op dat moment een overschot hebben. Je krijgt natuurlijk niet daadwerkelijk precies die stroom, want er is geen directe verbinding, maar administratief kan het wel en leuk is het natuurlijk ook!

Het vrienden programma bleek pas net opgezet te zijn, en ik was zelfs de eerste die aan deze actie mee deed. Daarom kwamen ze met de vraag of ze het geheel mochten filmen. Het resultaat daarvan zie je hier:

https://www.youtube.com/watch?v=S1vn40E3R1o

Natuurlijk heb ik ook nog even met de reinigers van Solar Cleaners Nederland gepraat. Zijn argumenten sneden wel hout, maar goed het is dan ook zijn business. De installateur van de panelen roept natuurlijk dat het niet hoeft, want het is allemaal weer extra gedoe en kosten.

Maar denk maar even na. Als je auto lange tijd buiten stil blijft staan wordt hij ook vies, ondanks dat het af en toe regent. Ook andere dingen in de tuin en ramen en kozijnen buiten kunnen af en toe wel een sopje gebruiken omdat het na verloop van tijd toch een beetje vies wordt.

Met vlakliggende panelen heb ik wel eens een praktijktest gedaan. Het bleek toen dat er ongeveer 10 % meer opbrengst was na schoonmaken. Ik heb micro-omvormers, maar als je een string omvormer hebt kan een beetje vogelpoep op een paneel voor opbrengstverlies over de hele installatie zorgen. En zeker bij grote installaties is een paar procent extra opbrengst al heel veel extra kWh.

Er is echter meer. De panelen zien er weer een stuk frisser uit, en mos en vogelpoep wordt ook weggehaald. Dat kan na lange tijd ook gaan inbijten op de beschermlaag. Voor een stukje behoud kan onderhoud ook wel nuttig zijn.

Wil je ook stroom van ons afnemen, en zelf ook extra korting krijgen ga dan naar onderstaande link:

https://www.powerpeers.nl/vrienden/LOOS16396

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.