Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Domotica, Duurzaam, Energiebesparing

Zoneregeling met vloerverwarming en de Nest

De ELGA staat ingesteld op weersafhankelijk, en maakt dus eigenlijk altijd warm water als het buiten koud is.  Hoe kouder buiten hoe warmer het water. Maar soms werd de woonkamer wel eens wat te warm. Dat kwam voornamelijk voor als er veel mensen binnen waren, tijdens/na het koken of op een zonnige dag. Het is dus nodig om de woonkamer na te kunnen regelen door de vloerverwarming te laten stoppen.

Nu hing er een Nest thermostaat al een tijdje werkloos aan de muur, dus die zou prima de temperatuur in de woonkamer kunnen regelen. Dat kan door de thermostaat een aantal aan/uit motoren op de vloerverwarmingsgroepen te laten openen en sluiten. Wat ook nog moest gebeuren was een kabel trekken tussen de Nest heat link en de vloerverwarmingsverdeler. Bij warmtevraag vanuit de Nest worden dan via de heat link de 230V NC thermomotors op de groepen ingeschakeld.

Deze thermo servomotor heb ik uitgekozen omdat de verdeler ook van Robot is. De artikelcode is Robot 601620 . Ik kocht ze via Sanispecials.

Voor wat extra energiebesparing worden de thermomotors alleen van stroom voorzien als de pomp van de vloerverwarming ook draait. Als die pomp namelijk niet draait komt er ook geen warmte en hoeven de groepen ook niet open te staan.

Om te zorgen dat er flow blijft over de verdeler blijft de groep in de gang en de groep onder het raam altijd open. Dit zijn plekken waar de meeste warmte verloren wordt en tot nu toe is dit heel comfortabel gebleken. De temperatuur in de woonkamer blijft nu veel stabieler.

3 Comments

 1. Joeri

  Wilt u het aansluit schema van het hele systeem vrijgeven?

  Heel erg bedankt.

 2. Martijn de Vries

  Goedenmiddag,

  Reeds vloerverwarming aangeschaft en opgestart. Nu wil ik inderdaad de groepen appart kunnen regelen. Mijn vraag is. Doe je dit via een Appje ? En zijn de temperatuur opnemers draadloos ?

 3. Bas

  Hoi, kan hier aub uitgelegd worden hoe ik servomotoren kan instellen met mij heatlink? Ik heb 3 verdiepingen met elk een eigen verdeelunit voor vloerverwarming. Ik wil nu elke kamer los kunnen aansturen. Liefst met in elke kamer een nest thermostaat

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.