Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Zolder na-isolatie met PIR platen

Voor en tijdens de zolderverbouwing heb ik ook lang nagedacht over het na-isoleren van de zolder. Aan de buitenkant zit namelijk al een laag pur gespoten van 5 cm. Goed voor een Rc waarde van 2,44. Je hoort vaak dat je een dak niet mag isoleren van binnenuit als de buitenzijde al geïsoleerd is.

Nou heeft iedereen die is langs geweest daar een andere mening over. Ook op internet vind je veel tegenstrijdige verhalen. Mijn conclusie na vele gesprekken en speuren op internet: geen probleem als er aan de buitenzijde geen dampdichte laag is aangebracht, en je de binnenzijde wel goed dampdicht maakt. Ook moet de isolatie strak tegen het dak zitten zonder luchtspouw. Het grote probleem is namelijk vocht van binnenuit. Als er warme lucht achter de isolatie kan komen zal die lucht daar afkoelen en condenseren in je constructie. Dit zorgt voor allerlei nare gevolgen.

Pur/pir is niet dampdicht. Als dit op de buitenzijde van je huis zit ademt dit nog steeds een beetje. Bij isolatie met pir van binnenuit moet daarop dus nog een dampdichte laag komen.

Wat bij mij ook nog speelde met na-isoleren of niet, is dat mijn energieverbruik al laag is en de mogelijke besparing dan ook klein. Dat terwijl de bouwkosten en het risico onevenredig hoog zijn, heeft mij doen besluiten slechts het gedeelte recht boven de verwarming te doen. Op deze plek zal het verschil tussen binnen en buiten het hoogst zijn en extra isolatie het meest effectief. Dit stukje dak ligt bovendien op het Noorden en krijgt door de dakkapel en het dak nooit zonlicht.

Samen met de reeds aanwezige isolatie zal met de plaatsing van 6 cm extra pir de Rc waarde uitkomen tot ongeveer 4,5. Toch weer wat warmte binnen gehouden.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.