Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Rendement vlakliggende zonnepanelen na 2 jaar

Alweer twee jaar liggen er 3 zonnepanelen vrijwel vlak op het dak van de schuur. Het eerste jaar is er 665,8 kWh opgewekt uit de 760 Wp. Het tweede jaar is dat iets minder: 642 kWh. Dat is samen alweer 1308 kWh.

Met de huidige energieprijzen komt dat neer op bijna € 250. Destijds heb ik na aftrek van BTW en subsidie nog € 750 betaalt. Nog vier jaar en de zonnepanelen hebben zichzelf terugverdiend. En dan kunnen ze nog jaren mee.

De panelen op het schuine dak doen het echter nog 25 % beter. In combinatie met het regelmatig schoonmaken zou ik de panelen als ik het over moest doen toch wat schuiner neerzetten. Met het flatfix fusion systeem zijn zonnepanelen met weinig ballast in een hoek van 5 graden te zetten. Ook voor bijvoorbeeld dakkapellen is dit een uitkomst.

2 Comments

  1. Wim

    Ik wil na het lezen van uw bevindingen ook wat panelen op mijn schuurdak willen met een hellingshoek van 5 graden.
    Nu lees ik dat de flatfix fusion standaard met een hoek van 13 graden wordt geleverd. Wellicht heeft u een manier gevonden om deze onder een hoek van 5 graden te plaatsen?

    • Comment by post author

      Om deze panelen te bevestigen heb ik rails gebruikt die normaal op schuine daken worden geinstalleerd. Op mijn platte dak leunden ze op rubberen tegeltjes. Mocht het kunnen zou ik echter toch Flatfix Fusion aanraden juist om de grotere hellingshoek.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.