Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Nieuwe dakkapel met hoge isolatiewaarde

Eindelijk de nieuwe dakkapel! Met isolatiewaardes van Rc 6 voor het dak en 4,5 voor de wangen isoleert de nieuwe dakkapel een stuk beter dan de oude. In het dak van de oude dakkapel zat helemaal geen isolatie en in de wangen op sommige stukken een klein beetje. Ook zat er nog oud dubbelglas. Dat is net als in de rest van het huis ook vervangen door HR++.

Toen de oude dakkapel op de grond stond was goed te zien hoe slecht deze er aan toe was. Het dak was bedekt met 4 lagen bitumen en het hout aan de onderkant van de kozijnen was al aan het rotten. De timmermannen die de nieuwe dakkapel kwamen zetten hadden ook nog nooit een kunststof raam in een houten kozijn gezien.

Meteen ook een goed moment om naar de doorsnede van het dak te kijken. Dat is niet meer dan een plaat hout met een 4-5 cm dikke laag PIR schuim erop. Dan de panlatten en de dakpannen. De totale Rc waarde hiervan is 2,27, of een U waarde van 0,44 (in 1985 rekenden ze nog met U waardes, zo kon ik in een zorgvuldig bewaard nieuwbouw document inzien bij de buurman). De meeste huizen in deze bouwperiode hadden echter maar een isolatiewaarde van 1,3. Vanuit dat licht bezien is de isolatie best goed.

Ondertussen werd al het puin door het gat afgevoerd en de nieuwe materialen naar binnen getakeld. Er moesten een aantal steunbalken worden verlegd en daarna natuurlijk de nieuwe dakkapel er op. Dan de boel rondom kierdicht en ten slotte de afwerking. Al met al twee dagen werk en de laatste puntjes moeten nog op de I worden gezet.

Resultaat is nu al een veel ruimere en lichtere zolder. Wat de besparing in gasverbruik zal zijn moet komende winter blijken. Ten opzichte van de huidige dakkapel isoleert de nieuwe natuurlijk aan alle kanten veel beter, maar ook is er minder oppervlakte aan ‘oud’ dak doordat de dakkapel breder is geworden. Ook is er een enkellaags plastic dakraampje verwijderd.

Al met al is er zo’n 10 m2 ongeïsoleerd oppervlakte geïsoleerd. Naar verwachting levert dat ongeveer een besparing op van 50 m3 aan gas. Mijn totale gasverbruik zal dan onder de 600 m3 per jaar dalen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.