Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Milieuvriendelijke isolatie

Bij tradioneel gespoten PUR wordt een HFK blaasmiddel gebruikt. Dit middel is een fluorkoolwaterstof en is heel sterk broeikasgas. Nog veel sterker dan CO2. Per 2023 wordt dit middel dan ook verboden. Gelukkig zijn er inmiddels al genoeg alternatieven, zodat je nu al voor een milieuvriendelijker alternatief kunt kiezen.

Spouwmuurisolatie en vloerisolatie zijn makkelijk en goedkoop van buiten af aan te brengen. Dakisolatie is vaak lastiger en duurder. Dat gebeurt meestal van binnenuit. Dit kun je dus het beste meteeen doen. Straks als je huis volledig is ingericht wil je dat niet meer. Begin dus met je dakisolatie!

Vloerisolatie

De vloer aan de onderzijde isoleren doe je het best met gespoten isolatieschuim dat goed alle gaten, kieren en steunbalken afdekt. Kies hierbij voor een milieuvriendelijk middel.

Bij tradioneel gespoten PUR wordt een HFK blaasmiddel gebruikt. Dit middel is een fluorkoolwaterstof en is heel sterk broeikasgas. Nog veel sterker dan CO2. Per 2023 wordt dit middel dan ook verboden. Gelukkig zijn er inmiddels al genoeg alternatieven, zodat je nu al voor een milieuvriendelijker alternatief kunt kiezen:

BASF Elastrospray LWP

HFO blaasmiddel. HFO’s zijn een vergelijkbaar blaasmiddel maar dan met aanzienlijk minder schadelijke broeikasgassen. Naast het verbeteren van de milieuvriendelijkheid, biedt Elastospray® LWP ook een betere isolatie. Lucht en waterdicht.

https://www.vandebuntisolatietechniek.nl/vloerisolatie-polyurethaan

Icynene

Icynene is een HFK-vrije ecopur, 100% op waterbasis. Water als inblaasmiddel is een variant die helemaal niet schadelijk is voor het milieu. Icynene is hierdoor ook geurarm. Luchtdoorlatend en daarmee ook geschikt voor houten vloeren.

Let op: vraag voor vloerisolatie naar een RC waarde van 5. Dit is een dikte van minimaal 12 cm aan isolatiemateriaal. Zeker icm vloerverwarming.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is het goedkoopst en makkelijk van buiten aan te brengen. Mijn voorkeur heeft een schuim. Vlokken of korrels kunnen na verloop van tijd naar beneden zakken of niet goed verspreiden. Betaal liever iets meer voor een echt goed product met een hoge isolatiewaarde want je krijgt het er eenmaal in gespoten nooit meer uit.

Subsidie op isolatie tijdelijk verhoogd: https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/tijdelijke-verhoging-subsidiebedragen-seeh

5 Comments

 1. Wilfried

  ik wil graag spouwmuurisolatie maar aangezien mijn woning aan de buitenkant wit is geschilderd word me dit afgeraden door bouwkundigen. is hier wellicht wat nieuws onder de zon ?

  • Comment by post author

   Dat ligt aan het type verf dat gebruikt is. Bij dampdichte verf wordt spouwmuurisolatie inderdaad afgeraden, want dan kan het vocht niet door de buitenkant van de steen verdwijnen. Isoleren van binnenuit of dampopen verf gebruiken zijn dan de opties.

 2. Leon

  Hoe kijk je aan tegen Tonzon vloerisolatie?

  • Comment by post author

   Ik ben er geen fan van omdat als er een luchtzak beschadigd raakt de isolerende werking verloren gaat. Muizen knagen er graag in. Het lijkt me ook lastig luchtdicht te maken in hoeken en rond leidingen terwijl je op je rug ligt. Een gespoten middel kruipt in alle hoekjes.

 3. Jantina

  Kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen “pur zonder cfk en hfk” en elastospray? Beide zijn gesloten cellig. Gaat om vloerissolatie.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.