Voor de nodige ventilatie beschikt het huis over een ventilatiesysteem type C: natuurlijk aanvoer (de dauerlufts/ventilatieroosters) en mechanische afvoer. Deze afzuigunit was oud, lawaaiig en nog met een wisselstroommotor. Ze hangen nog in veel huizen en zijn eenvoudig te herkennen: een grote stalen box zoals hierboven ook afgebeeld. Dit zijn echte energievreters, per jaar al snel meer dan € 50,-.

Door deze te vervangen door een nieuwe itho eco 2 CVE is het nu niet alleen stiller in huis, maar scheelt het ook ongeveer € 50 aan energiekosten per jaar. Dat komt door de veel energiezuiniger gelijkstroommotor. Vervangen is zo gebeurd. Soms zitten zelfs de schroefgaten in de muur op dezelfde plaats, in mijn geval moest er nog even geboord worden. De nieuwe ventilatie box namelijk kleiner dan de oude.

itho cve mechanische ventilatie vervangen

In de keuken zit een standenschakelaar waarmee je de box in 3 standen kon zetten.
1 als er niemand aanwezig is
2 als er weinig mensen zijn
3 bij koken, douchen of als er veel mensen zijn
Hier liepen er echter maar twee schakeldraden naar boven, en de nieuwe heeft er drie nodig. Ik heb ervoor gekozen alleen stand 1 en 2 te gebruiken, omdat ik hem in de toekomst anders aan wil sluiten, maar idealiter moet je nog een fasedraad bij trekken.

5 % korting bij klusspullen.nl

klusspullen.nl korting kluscodeDe Itho ventilatie-unit en aanverwante artikelen zijn onder andere verkrijgbaar bij klusspullen.nl. Gebruik kluscode 27898825 voor 5% korting op je eerste bestelling. Voer deze kluscode in bij het aanmelden als nieuwe klant onder het vakje ‘hoe heeft u ons gevonden’ en je krijgt direct 5 % korting.

Besparing

Investering: €150
Besparing: € 50 per jaar