Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Jaarafrekening gehad. Dat gas wordt best wel duur

Vandaag kwam de jaarafrekening weer binnen. De eerste rekening waarin de warmtepomp het volle jaar heeft meegedraaid. Hierdoor is het stroomverbruik wel gestegen tot meer dan we zelf opwekken. 894 kWh moest er nog worden afgerekend. De opwek is 3.234 kWh geweest. Het totale verbruik komt hierdoor uit op 4128 kWh.

Tegelijkertijd is het gasverbruik gedaald naar een luttele 230 m3. Daar moet echter wel € 375,85 voor worden afgerekend. Dat is per m3 gas € 1,634! Als je bedenkt dat er in een m3 gas ongeveer 8 kWh aan warmte zit en 1 kWh ongeveer € 0,20 kost, dan is met dit verbruik elektrisch verwarmen bijna net zo duur als met gas. Gas wordt bij ons alleen nog gebruikt voor warm water en koken. Zou je voor het warme water een warmtepomp gebruiken, dan wordt het alleen maar goedkoper dan op de huidige voet gas blijven gebruiken.

Koken op inductie

Er blijft nog een dingetje over, en dat is de gaskookplaat. De keuken is oud en willen we binnen een aantal jaar gaan vervangen. Nu een inductiekookplaat aanschaffen is dan weer zonde. Het moment dat de ketel het begeeft wordt die wel meteen vervangen door een doorstroomverwarmer met eventueel een kleine ((ventilatie) warmtepomp) boiler.

Capaciteitstarief

Door het lage vebruik val ik nu wel in het lagere capaciteitstarief van Liander. Dit was Capaciteitstarieftype Liander G6 < 4000 m3 en is geworden: Capaciteitstarieftype Liander G6 < 500 m3. Dit scheelt ca € 50 per jaar.

2 Comments

  1. Nadasurf

    Duur gasverbruik zo is afsluiting geen optie en tapwater via boiler met collector bv ?

    • Comment by post author

      Afsluiting is zeker een optie maar ik ben er nog niet uit wat de beste vervanging is. Het liefst wil ik een 100% geluidloze en onderhoudsvrije boiler die aan de muur kan hangen en niet te groot is (<= 120L)

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.