Helaas zie ik dit nog vaak. Grote witte rookpluimen uit de schoorstenen op de huizen. Wat je ziet is waterdamp, of eigenlijk stoom want zo heet is het nog. Een HR-ketel wordt een Hoog Rendement ketel genoemd omdat die warmte die in de rookgassen zit er nog uit kan halen door er koud retourwater uit de verwarming langs te laten stromen. Hiervoor moet de ketel echter wel goed worden ingesteld.
Veel huizen zijn gebouwd voordat de HR ketel was uitgevonden. De CV ketel verwarmde nog lekker het water tot 80 of 90 graden en daarmee werd het huis vaak wel warm. De ketel kon aan of uit, en schakelde af en toe even in om het huis weer een nieuwe boost te geven. Dat was te merken aan een verwarming die soms loeiheet was, maar ook heel vaak koud. Hierdoor was het comfort binnenshuis vaak wisselend.
Een oude ketel wordt vaak 1 op 1 vervangen met een moderne HR ketel, zonder verder iets aan de instellingen of het systeem te doen. Het water wordt nog steeds lukraak rondgepompt met een temperatuur van 80 graden. Het werkt natuurlijk allemaal wel, maar dan benut je het hoge rendement van een HR ketel niet en is het in feite een ouderwetse VR ketel.
Hoe haal je dan het hoogste rendement bij een HR ketel?
Een HR ketel werkt pas als een HR ketel als het water wordt verwarmd tot maximaal 60 graden, om vervolgens in de verwarmingen af te koelen tot een graad of 40. De hete rookgassen kunnen dan dit afgekoelde water alvast weer wat opwarmen voordat het weer opnieuw door de gasvlam moet worden opgewarmd. Hoe kleiner vervolgens de rookpluim op het dak, hoe hoger het rendement van de ketel en hoe lager het gasverbruik. Voor verwarming kan dit al snel 10-15 % op de gasrekening schelen. Hoe je dit precies doet staat uitgelegd in het artikel Centrale verwarming inregelen
Extra warmtewisselaar voor hoger rendement bij douchen en badderen
De grootste pluim onstaat echter tijdens het maken van warm sanitair water. Om douchewater op te warmen moet de ketel namelijk heel hard werken. Ook is de constructie van de ketel van veel HR ketels er niet op gebouwd om voor douchewater ook de rookgassen te laten condenseren. Resultaat: heel veel warmte door de schoorsteen naar buiten.
Sommige ketels hebben daarom een extra warmtewisselaar voor het opwarmen van water. Deze zijn iets duurder in aanschaf, maar dit verdien je terug door het lagere gasverbruik. Voor bij (grotere) gezinnen is dit interessant.
Schreurs. j
Wanneer er zwarte rook uit de schoorsteen van mijn cv ketel komt wat te doen?