Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Extra isolatie voor de boiler

Een keukenboiler is typisch zo’n apparaat dat een aardig aandeel heeft in de totale energierekening. Het afgelopen jaar bij mij 176 kWh. Het grootste gedeelte gaat op aan warm water dat daadwerkelijk de kraan uit stroomt, maar er is ook veel warmteverlies door de schil van de boiler naar het keukenkastje.

De laatste tijd heb ik de boiler nogal in de gaten gehouden en het viel mij op dat de bovenkant nog vaak lauw/warm aanvoelde. Daarom heb ik er 3 plaatjes piepschuim van 2 cm opgelegd. Deze had ik nog liggen en het was dan ook een kleine moeite ze op maat te maken en erop te leggen.

Op onderstaande foto’s is het verschil goed te zien. De bovenkant van de boiler wordt toch nog 40 graden. Met de isolatie nog maar 25. Dat was ook ongeveer de heersende temperatuur in het keukenkastje.

img_4063img_4061

Na het plaatsen van de isolatie sloeg de boiler merkbaar minder vaak aan. Het water blijft dus langer warm met minder energie

5 Comments

  1. Hans

    Je kan de isolatie waarde nog meer vergroten door hem in te pakken in een isolatie deken die tegenwoordig in elke verbanddoos zit.

  2. Hugo

    Op welke temperatuur heb je de close in staan?

  3. Pieter

    Ik heb de aanvoer en afvoerleidingen geïsoleerd. Dat scheelde 1 uur in de langere standby tijd. Eerst werd om de 3 uur 53 Wh verbruikt om de boiler op temperatuur te houden. Na isolatie van de leidingen was om de 4 uur, en wederom 53 Wh verbruik. Dat scheelt 106 Wh per dag. Daarnaast zal het afgeleverde water ook fractioneel warmer zijn.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.