Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Energieverbruik 2014

Nu het jaar voorbij is het tijd om de energiebalans over 2014 op te stellen. Hoeveel energie heb ik in het eerste volledige jaar gebruikt en opgewekt?

Verbruik gas 559 m3

Verbruik elektriciteit 1926 kWh

Opwekking elektriciteit 247 kWh

Met name het lage gasgebruik valt me heel erg op. Het is dan wel niet heel erg koud geweest, maar het is toch best weinig. Hebben de maatregelen van het afgelopen jaar toch goed geholpen. Met het vervangen van de 12 jaar oude HR ketel hoop ik dat we uit kunnen komen onder de 500 m3. Onder deze waarde is het transporttarief namelijk ca € 50 lager. Samen met het lagere gas en energieverbruik van een nieuwe ketel moet er dan nog jaarlijks € 100 bespaard kunnen worden.

gasverbruik 2014

Elektriciteit

In onderstaande grafiek2014d is het verbruik per maand weergegeven. Terwijl vorig jaar het verbruik vanaf september per maand stevig opliep, is het dit jaar stabiel gebleven. Vermoedelijk is door het vervangen van gloeilampen door LED, verlichting nog maar een klein onderdeel van het verbruik.

stroomafname 2014

In mei en juni is het verbruik laag doordat in mei een drietal zonnepanelen is geplaatst, maar toen had ik nog geen opbrengstenmeter voor de zonnepanelen en ook nog geen slimme meter om de teruglevering te kunnen bepalen.

Naar schatting is er gedurende mei en juni zo’n 150 kWh uur opgewekt. Van juli t/m december 247 kWh, waarvan slechts 6 kWh in november en december. Daarmee komt de totale opbrengst op 397 kWh. De verwachting is dat ze minimaal 600 kWh per jaar op moeten kunnen wekken, maar het is nog wachten tot mei om daar een voorzichtige uitspraak over te kunnen doen.

Toch ben ik aan het overwegen ze te verplaatsen naar het schuine dak, en er dan nog vijf panelen bij te leggen zodat de acht panelen mijn volledige verbruik gaan dekken.

 

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.