Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Lekker douchen met een waterbesparende douchekop

De ene energiebesparende douchekop verbruikt meer dan de andere. Als je in de bouwmarkt voor het doucheschap staat zie je al snel claims van 20% tot 60% energiebesparing. Vijf jaar geleden kocht ik al een besparende douchekop, maar het kan natuurlijk altijd zuiniger.

Destijds klonk een besparing van 40% al heel wat. Maar die percentages zijn natuurlijk relatief ten opzichte van de referentie die de fabrikant heeft bedacht. Grohe zegt 40 % besparing, maar dat kan in absoluut aantal liters dus nog best fors zijn. En die liters per minuut staan aardig verstopt in kleine lettertjes aan de zijkant. Soms staat het er zelfs niet eens op.

Na enig zoekwerk vond ik de Grohe Vitalio start met de claim: 60 % besparing. Met een verbruik van 5,7 L/minuut absoluut een van de zuinigste. Er zijn versies met 1,2 en 3 standen. Alleen de versies met 1 of 2 standen zijn zo zuinig. En met een prijs van  iets meer dan € 20 niet eens zo duur.

Na het wisselen van de douchekop viel de straal toch wel even tegen. Voor het gevoel kwam er wel heel erg weinig water uit. Gelukkig hebben we even doorgezet, want na een aantal douchebeurten voelde het weer als normaal. Verrassend hoe snel je daar aan gewend bent en het weer comfortabel voelt. Voordeel is ook dat je in een sporthal of zwembad niet meer het idee hebt onder een schrale douche te staan.

Besparing

En wat bespaar je er nu echt mee? In elk geval liters water. We zijn geen langdouchers, maar staan ook weer niet met de timer onder de douche. Aan gas schat ik op basis van het verbruik van  september dit jaar en eerdere jaren dat het zo’n 1-1,5 m3 per maand per persoon minder is. Per jaar dus per persoon zo’n 15 m3 gas.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.