Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Boiler met tijdschakelaar

In de keuken staat in het aanrechtkastje een elektrische boiler, zodat je daar altijd snel warm water hebt. Omdat elektrisch verwarmen duur is,  heb ik gekeken of hier op te besparen valt door de boiler achter een tijdschakelaar te zetten. Ook als je geen water tapt slaat de boiler namelijk af en toe even aan om het water weer op temperatuur te brengen.

Als de boiler gewoon continue spanning krijgt schakelt hij ongeveer om de 4 uur even kort in. Als je veel warm water tapt schakelt hij natuurlijk ook gelijk weer in. In de grafiek is dat goed te zien. Over een periode van twee weken is het verbruik 6,86 kWh geweest. 3,43 kWh per week.

boiler tijdschakelaar niet actief

In de testopstelling schakelde ik de boiler dagelijks om 13:00 voor een half uurtje in. Tijd genoeg om de boiler volledig op te warmen, en het water was ook ‘s avonds en de volgende ochtend nog warm.

Het verbruik werd toen in twee weken 4.94 kWh, 2.47 per week. Over een langere periode van 5 weken verschilt het nauwelijks: 12.57 kWh= 2.51 kWh per week. In deze schakeling geldt wel op = op. Als al het warme water dat in de boiler zat is opgebruikt wordt het pas de volgende dag weer verwarmd. Dit stimuleert wel het gebruik van de gasketel bij grotere hoeveelheden water.

boiler tijdschakelaar actief

Als je de grafieken met elkaar vergelijkt valt meteen op dat de periodes veel verder uit elkaar liggen, wat natuurlijk logisch is. Normaal slaat hij om de paar uur aan, nu slechts 1x per dag.

Besparing met de boiler

Besparing over een heel jaar is met bijna 50 kWh, geen hele grote. Maar je levert ook nauwelijks in op comfort en denk bewuster na over grotere hoeveelheden water. Gebruik je een simpele tijdschakelaar dan heb je die binnen een half jaar al terugverdient. Neem je hem op in de domotica dan ben je iets meer kwijt, maar kun je wel uitschakelen bij afwezigheid, of via de app of toegewezen wandschakelaar de boiler toch nog makkelijk even aanzetten.

Dit is een klein praktijktestje geweest. Op Olino staat een uitgebreider artikel over Energieverbruik van een close in boiler, compleet met bespaarcalculator. Ook op het forum van Tweakers.net heeft er al eens een hevige discussie gewoed over dit onderwerp.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.