Onafhankelijk advies over energiebesparing, domotica & duurzaamheid

Energiebesparing

Besparen op gas

Als er al zonnepanelen liggen die het hele verbruik dekken of zelfs misschien meer opwekken dan dat er verbruikt worden, blijft de energierekening soms alleen nog maar bestaan uit kosten voor gas. Als er een PV overschot is, is het verstandiger om daarmee het gasverbruik te reduceren, dan het terug te leveren aan de leverancier. Hieronder een zestal mogelijkheden.

Elektrische boiler voor de gasketel

Een (kleine) boiler voor de koudwaterleiding van de gasketel kan genoeg warm water leveren om een paar minuten mee te kunnen douchen zonder dat het gas kost. Met een WTW voor het afvalwater kan dat zelfs nog verdubbeld worden, maar vergt weer een grotere investering. Via marktplaats.nl koop je al voor € 50 een (keuken)boiler van 10 of 15 L.

Als een CV combiketel het HR NZ gaskeur heeft is een boiler aansluiten geen probleem. De ketel is hier dan op voorbereid.

Hybride Warmtepomp of warmtepanelen

Infraroodfoto van een infraroodpaneel

Infraroodfoto van een infraroodpaneel

Ook het huis verwarmen kan zonder gas. Met een hybride warmtepomp als de Elga, of met infrarood warmtepanelen krijg je het binnen ook energiezuinig warm. Natuurlijk kan een klein elektrisch kacheltje ook, maar gebruik dat alleen in ruimtes die niet vaak gebruikt worden en let er vooral op dat er niet verwarmt wordt op plaatsen waar dat voorheen ook niet gedaan werd. Dan is er natuurlijk geen sprake van een besparing

Stoken op een lage temperatuur

Hoe lager de temperatuur voor de verwarming, hoe zuiniger de CV-ketel is. Het duurt echter ook langer voordat het huis op temperatuur is. Om dat te compenseren kun je ook grote radiatoren ophangen. Het is voornamelijk belangrijk dat het water zo koud mogelijk terugkomt. Dit hele proces heet waterzijdig inregelen en is al veel over gescheven.

Comfortstand uit

Veel ketels houden continue een kleine hoeveelheid water warm in de warmtewisselaar. Hierdoor heb je sneller warm water. Het kost echter steeds een beetje gas om het op temperatuur te houden. Vrijwel altijd kun je dit ook uitzetten. Het duurt dan wel iets langer voordat er warm water is, Door een elektrische boiler vlak voor de ketel te plaatsen los je dit echter weer op.

Waterbesparende douchekop

Veel mensen zijn huiverig voor een waterbesparende douchekop. Ze willen een grote, volle straal. Goede waterbesparende douchekoppen zijn tegenwoordig echter zeer comfortabel. Gewenning aan een andere straal gebeurt doorgaans binnen een week. Ik

Ketel met gaskeur HR ww

Het rendement van HR-combiketels op verwarmen was tot een aantal jaren geleden nog bedroevend. Als een ketel het gaskeur HR ww label heeft moet het rendement op sanitair warm water minstens 67 % bedragen. Dat is nog steeds bedroevend en ketels van begin 21e eeuw hadden soms dat label nog niet eens. De ketels van de laatste jaren halen rendementen van rond de 90 %.  De iets duurdere modellen hebben tegenwoordig een dubbele warmtewisselaar, waarmee het rendement nog verder verbeterd wordt.

4 Comments

 1. Een elektro boiler voor de cv. Goed idee! Zal het proberen en een video maken!

 2. rob@barweinig.org

  Hoi,

  Interessante site!

  Ik zit te spelen met de gedachte om een elektrische boiler met warmtewisselaar te nemen voor sanitair water.
  Het idee is om in de zomer de Elga dan het water te laten (voor)verwarmen. De Elga staat dan toch stil, terwijl het rendement juist het hoogst is. Voor de laatste +- 20 graden kan ik dan stroom van de zonnepanelen gebruiken.

  Op internet kom ik nauwelijks iets tegen over de Elga + een boiler. Heb jij hier ervaring mee of ideeën?

  Groeten,
  Rob

  • Comment by post author

   De enige die het gedaan heeft vziw is Martin Kleinman. Hij had echter al een bestaande zonnecollector en laat de Elga door het vat stromen wanneer de thermostaat warmtevraag heeft. Voor de opstelling die jij wilt raad ik toch een warmtepomp aan die ontworpen is om ook tapwater te bereiden. Die doet het precies zoals jij voorstelt.

  • Rob

   Ja dat is idd de beste optie. Maar omdat ik al een Elga heb dacht ik aan deze mogelijkheid.

   Ik heb echter het idee al wat laten varen. We gaan waarschijnlijk toch voor een simpele elektrische boiler.
   Als de cv over een jaar of wat aan vervanging toe is dan wordt het een combiwarmtepomp voor verwarming en sww.

   Groeten,
   Rob

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.